Raspada se Todoricevo carstvo?

Koljite se i gložite!
Quark
Informatičar starog kova
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Post 15 Mar 2017, 12:04

miky0 wrote:
15 Mar 2017, 11:36
Slazem se...do 3.generacije, jer 4.starta od pocetka ;) osim ako nisi vatikan ili britanska monarhija :zubo:
Do stote.
miky0 wrote:
To je ocito, no krije li se tu jos nesto :misli: mislim ako je uzeo posrnula poduzeca a potom ulozio u razvoj tih poduzeca, a nakon razvoja i ulaganja to nije dalo rezultat je do njega ili ima mozda jos nekih faktora?
Opet do njega. Neškolovan. Ne zna. Prosto ko druga derivacija.
miky0 wrote:
Okej, slazem se i s tim, ali zasto je izostala zarada, a on konstantno zaduzivanjem preuzima posrnula poduzeca pa zaduzivanjem ulaze u njihov razvoj i potom opet nena rezultata. Gdje je zapelo?
Gdje se čovječanstvu žuri? Čemu se zaduživati? Vjerojatnost da nešto pođe po zlu prilikom zaduživanja (odnosno nakon) je za red veličine veća od eventualne koristi od razvoja.
miky0 wrote:
Aha, e ovo je interesantno. Dakle, jeli propao zbog reketa kojeg je morao podmazivati :misli:
Djelomično je propao i zbog toga. Političare treba redom streljati, onda oživiti pa objesiti, još jednom oživiti i raščerečiti.
miky0 wrote:
Mislis dva radnika, jednog na kasi a drugog na drzavnoj sisi kroz doprinose :misli:
I prvog i drugog.
miky0 wrote:
I molim te reci iskreno, ako prijavis sav promet i poplacas sve obaveze, koliko ti ostane?
Isprovociraćeš me da ovdje javno uploadam nekoliko izvoda svog obrta. Ja doprinose i poreze godinama plaćam prvog u mjesecu, eventualno drugog ili trećeg ako je vikend. Koliko mi ostane toliko imam. Ali moj ukupni dug prema državi i bankama je 0. Ako je cijena toga da vozim staru kantu i živim u stanu od 50 kvadrata, onda OK. Ostane mi plaćica. Dikod je nešto veća od hrvatskog prosjeka, u većini mjeseci manja. Ali mirno spavam.
Sve je stvar prioriteta. Ako čovjek nije zadovoljan duljinom svog kurca pa se zato mora vozikat okolo u helikopteru ili Brabusu to je njegov problem. Ja (a i moja squaw nadam se) sam savršeno zadovoljan duljinom svog, tako da mi je sasvim dovoljno polovno francusko vozilo i mali stan.

TDK MA-XG najbolja kazeta na svitu.
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 14:57

Quark wrote:
15 Mar 2017, 12:04
Do stote.
Po tome je svako bogatsvo, carstvo -neutemeljeno ;)
Quark wrote:
Opet do njega. Neškolovan. Ne zna. Prosto ko druga derivacija.
Po tom kriteriju ni Trump ne bi bio sto je, a postao je predsjednik :facepalm: i to amerike :facepalm: :facepalm:
Quark wrote:
Gdje se čovječanstvu žuri? Čemu se zaduživati? Vjerojatnost da nešto pođe po zlu prilikom zaduživanja (odnosno nakon) je za red veličine veća od eventualne koristi od razvoja.
Okej, o tom bi se moglo diskutirat do sudnjeg dana. Sto bi to u stvarnosti znacilo, dite koje zavrsi neku skolu od roditelja ne dobije nista i nema otkud pocet,a zeli razvit neku svoju ideju, moze igrat jedino lotto? Odnosno eurojackpot :misli:
Quark wrote:

Djelomično je propao i zbog toga. Političare treba redom streljati, onda oživiti pa objesiti, još jednom oživiti i raščerečiti.
Mozemo mi govirit protiv todorica i ovo i ono, ali u ovoj drzavi je prvenstveno propao zbog drzave a tek onda zbog svoje glupavosti. Kako on tako i svi ostali.
Quark wrote:
I prvog i drugog.
Kakva mu korist od toga sta placa tog drugog radnika s drzavne sise :misli:
Quark wrote:
Isprovociraćeš me da ovdje javno uploadam nekoliko izvoda svog obrta. Ja doprinose i poreze godinama plaćam prvog u mjesecu, eventualno drugog ili trećeg ako je vikend. Koliko mi ostane toliko imam. Ali moj ukupni dug prema državi i bankama je 0. Ako je cijena toga da vozim staru kantu i živim u stanu od 50 kvadrata, onda OK. Ostane mi plaćica. Dikod je nešto veća od hrvatskog prosjeka, u većini mjeseci manja. Ali mirno spavam.
Sve je stvar prioriteta. Ako čovjek nije zadovoljan duljinom svog kurca pa se zato mora vozikat okolo u helikopteru ili Brabusu to je njegov problem. Ja (a i moja squaw nadam se) sam savršeno zadovoljan duljinom svog, tako da mi je sasvim dovoljno polovno francusko vozilo i mali stan.
Bravo ti. Ali tvoja mjerila potrebe onog sto trebas ili ne trebas su potpuno promasena tema.

Poanta je poslovanja kod nas -ukradi od drzave ako mislis nesto sacuvat po stare dane.

To nije moja izmisljotina, to je preporuka ljudi iz struke -knjigovodja.

A ako ti imas drugcija saznjanja, slobodno mi se mo's javit na PM jer ja upravo otvaram obrt i to pausalni pa's mi ti vodit knjige :raspa: ;)
Quark
Informatičar starog kova

Post 15 Mar 2017, 15:08

Kakve te knjige napale u paušalnom obrtu tetke ti ga spalem peksinave. Imaš Knjigu prometa i do 15.1. predat PO-SD
miky0 wrote:
15 Mar 2017, 14:57
Kakva mu korist od toga sta je placa tog drugog radnika :misli:
Taj "drugi radnik" je milicajac, doktor, učitelj, vatrogasac, teta u obdaništu. Mi iz poduzetništva punimo državnu kasu da bi oni dobili platu. S time nemam problema. S manijakalnim trošenjem proračunskih novaca imam. Ali to je sad druga tema.

Ovo ostalo neću quotat, nema smisla rastezat raspravu.

Način na koji je Todorić narasta tako može i moja ćer. Kad ti je RUC 100% možeš šta oćeš, čak i karteli imaju digniteta prema dobavljačima. Pablo Escobar je trošija 1000$ tjedno na gumice za zavezivat novce, šta misliš da je osta dužan onome od kojih je kupova gumice? Šta se tiče Trumpa, ne znamo ga ni ja ni ti, nismo s njime pili kavu pa nebi tija komentirat, ali Trump dolazi iz zemlje di bi Todoriću još prije 20 godina propucalo oba kolina pa bi na teži način svatija da se nije zajebavat sa neplaćanjem računa.
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 15:28

Quark wrote:
15 Mar 2017, 15:08
Kakve te knjige napale u paušalnom obrtu tetke ti ga spalem peksinave. Imaš Knjigu prometa i do 15.1. predat PO-SD
Sta ja znam, valja bit oprezan jer i ja a i ti znamo di zivimo :zubo:
Quark wrote:
15 Mar 2017, 15:08
Taj "drugi radnik" je milicajac, doktor, učitelj, vatrogasac, teta u obdaništu. Mi iz poduzetništva punimo državnu kasu da bi oni dobili platu. S time nemam problema. S manijakalnim trošenjem proračunskih novaca imam. Ali to je sad druga tema.

Ovo ostalo neću quotat, nema smisla rastezat raspravu.

Način na koji je Todorić narasta tako može i moja ćer. Kad ti je RUC 100% možeš šta oćeš, čak i karteli imaju digniteta prema dobavljačima. Pablo Escobar je trošija 1000$ tjedno na gumice za zavezivat novce, šta misliš da je osta dužan onome od kojih je kupova gumice? Šta se tiče Trumpa, ne znamo ga ni ja ni ti, nismo s njime pili kavu pa nebi tija komentirat, ali Trump dolazi iz zemlje di bi Todoriću još prije 20 godina propucalo oba kolina pa bi na teži način svatija da se nije zajebavat sa neplaćanjem računa.
Ovo boldano je jako bitno. Dakle zbog preskupog drzavnog aparata mnogi propadaju (okej, to za ovu temu nije toliko bitno), ali u globalu njemu koji je zaduzen preko svake mjere, uz sva pusta placanja kao sto je reket kojim hrani zna se koje stranke i partije, banke i drzavu (iako je on tu bio privilegiran), treba jos placat i nabavu? Pa jbt, nije tiskara novca :facepalm:

Salim se, ne branim ga i on mi je uzas, trulez ovog naseg sistema, ali gledajuci generalno, on je propao ne zato jer je glup (iako vjerojatno je) nego zato jer su stvari kod nas iz temelja glupe.

S druge pak strane imamo trumpa koji po vlastitim rijecima nije platio poreza u vridnosti ko zna koliko miljardi $ (18 :misli: ) ali je zato on imao za platiti dobavljace a drzava milicajce, doktore i vatrogasce.
Quark
Informatičar starog kova

Post 15 Mar 2017, 15:41

Živija bi on moj kurac u dvorcu da je doktor Vladimir Bakarić živ. Eh... bolje mučat.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 15 Mar 2017, 17:01

miky0 wrote:
15 Mar 2017, 10:57
Sto kazete na evidentan krah najvece kompanije u drzavi?

Treba li ga drzava spsavat i zasto?
Ne. Uzmimo dva primjera, Pevca i Podravku. Pevec je otišao u stečaj, dobio stečajnog upravitelja koji je znao što radi i izvukao ga iz gliba. Pevec se prenaglo širio i još je gazda cuclao novac za pokazivanje. Podravka je državna firma koja je počela pozitivno poslovati drugu godinu od izbacivanja lokalnih političkih pijavica iz sistema. S obzirom na okolnosti, nacionalizacija bi samo privukla taj tip pijavica koji ne zna stati dok ne ubije domaćina.
Tko je kriv?
Gazda. Samo zato što ti trenutačne okolnosti nešto dopuštaju, ne znači da ćeš to moći i sutra. Širenje da bi se širilo ili da bi se dobile političke usluge na naplatu dolazi s lijepim kamatama.
Jeli ima krivice i u zakonima i propisima kroz porezna opterecenja?
Ne. Prije godinu-dvije pročitala sam analizu našeg gospodarstva koja je dokazivala kako u Hrvatskoj, zbog zakona i propisa, ima mjesta samo za odlična poduzeća. Već osrednja propadaju. Živahne ekonomije s većim brojem radno aktivnog stanovništva dopuštaju i osrednjim poduzećima da dišu, zato i jesu živahne i više zapošljavaju.

Ima li krivice u bankama kroz velike kamate?

Valjda je znao što potpisuje. Valjda su znale što potpisuju. E, sad tko će tu koga potopiti... nije Agrokor kredit nekom pojedincu u francima pa da te jači tim kreditom mlati po glavi do kraja života. Moglo bi se dogoditi prvi put u povijesti neovisne Hrvatske da netko nekoj banci odbrusi "trebali ste znati u kakav se rizik upuštate, uostalom, osiguravate se od takvih rizika, u čemu je problem".
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 15 Mar 2017, 17:05

Uostalom, zloglasan je po kašnjenjima s isplatama dobavljača koji su zbog toga i propadali. Tko je njih spašavao? Jesu li imali pristup medijima? Lako je rasti kad te kreditiraju i banke i dobavljači.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Quark
Informatičar starog kova

Post 15 Mar 2017, 19:54

A i sam naziv "carstvo" je malo pre... Ja bi reka prije "kula od karata". Ne plaća porez, ne plaća struju, ne plaća dobavljače, ne plaća kredite (plaća dizanjem novih), radnici mu radu za sramotnu plaću - ovo je školski primjer "Kako se ne radi posal".

@ElliQuinn
ElliQuinn wrote:
15 Mar 2017, 17:01
Prije godinu-dvije pročitala sam analizu našeg gospodarstva koja je dokazivala kako u Hrvatskoj, zbog zakona i propisa, ima mjesta samo za odlična poduzeća. Već osrednja propadaju. Živahne ekonomije s većim brojem radno aktivnog stanovništva dopuštaju i osrednjim poduzećima da dišu, zato i jesu živahne i više zapošljavaju.
Gluposti. Kakva "odlična" poduzeća? Kakva "osrednja" poduzeća? To ne postoji. Postoje poduzeća koja su sposobna servisirati svoje obaveze i postoje poduzeća koja nisu sposobna servisirati svoje obaveze. Država je tu mali faktor, vjerovala ti ili ne. Poduzeće, "carstvo" kako hoćeš, nije u mogućnosti servisirati svoje obaveze samo iz dva razloga:
- nema dovoljno prihoda - rješenje je jako jednostavno: zatvori biznis prije nego si potonija i kuću i djecu i djecu od djece
- ima previše rashoda - rješenje je isto jednostavno: za tebe nije S500 AMG nego Fiat Punto

Država je tu manji faktor. Svi koji su u privatnom poduzetništvu točno znaju koliko ih država gušta i to su svi stavili u kalkulaciju. Ja imam prihoda dovoljno da mogu plaćati lizing za novog Talismana, ali onda ne mogu porez i doprinose. Nakon nekoliko mjeseci upadnem u "poslovne poteškoće"? Ne, ja sam jednostavno glup.
superkrkan
nataknjivać i mislijoc

Post 15 Mar 2017, 21:05

koji će nan kurac todorić, šta on proizvodi ? banane, mandarinke,jabuke, kurac , daje ljudima 2800 kuna plaće bez subote i nedilje a sa suboton i nediljon 3100 . nek se jebe on i agrokor i ko jih je izmisija
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 23:21

Quark wrote:
15 Mar 2017, 15:41
Živija bi on moj kurac u dvorcu da je doktor Vladimir Bakarić živ. Eh... bolje mučat.
Ako mu je dida ili otac :misli: prezivija aferu iz 60i neke kad je maznija 6 miljuna maraka onda vjerujem da bi i on prezivija bagarica :zubo:

Inace, previse se bavimo njime osobno, a ne poslovnim problemima sto smatram pogresnim.
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 23:32

ElliQuinn wrote:
Ne. Uzmimo dva primjera, Pevca i Podravku. Pevec je otišao u stečaj, dobio stečajnog upravitelja koji je znao što radi i izvukao ga iz gliba. Pevec se prenaglo širio i još je gazda cuclao novac za pokazivanje. Podravka je državna firma koja je počela pozitivno poslovati drugu godinu od izbacivanja lokalnih političkih pijavica iz sistema. S obzirom na okolnosti, nacionalizacija bi samo privukla taj tip pijavica koji ne zna stati dok ne ubije domaćina.
S ovim se uglavnom slazem, samo ne znam koliko je pametno pustit 50 iljada ljudi na ulicu :ne zna:
ElliQuinn wrote:
Gazda. Samo zato što ti trenutačne okolnosti nešto dopuštaju, ne znači da ćeš to moći i sutra. Širenje da bi se širilo ili da bi se dobile političke usluge na naplatu dolazi s lijepim kamatama.
U kapitalizmu je sasvim normalno prosirivat poslovanje ako imas potporu u bankama koje te kreditiraju.
ElliQuinn wrote:
Ne. Prije godinu-dvije pročitala sam analizu našeg gospodarstva koja je dokazivala kako u Hrvatskoj, zbog zakona i propisa, ima mjesta samo za odlična poduzeća. Već osrednja propadaju. Živahne ekonomije s većim brojem radno aktivnog stanovništva dopuštaju i osrednjim poduzećima da dišu, zato i jesu živahne i više zapošljavaju.
Priznajem da ovo nisam bas razumio :misli:
ElliQuinn wrote:
Valjda je znao što potpisuje. Valjda su znale što potpisuju. E, sad tko će tu koga potopiti... nije Agrokor kredit nekom pojedincu u francima pa da te jači tim kreditom mlati po glavi do kraja života. Moglo bi se dogoditi prvi put u povijesti neovisne Hrvatske da netko nekoj banci odbrusi "trebali ste znati u kakav se rizik upuštate, uostalom, osiguravate se od takvih rizika, u čemu je problem".
Po meni su krivi podjednako on koji je kredit uzeo i onaj koji je kredit dao. On je znao da ga ne moze vratit, a banka je znala da se nece naplatit. Barem ne dovoljno, a mozda i hoce ako ima skrivene imovine :misli:
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 23:36

ElliQuinn wrote:
15 Mar 2017, 17:05
Uostalom, zloglasan je po kašnjenjima s isplatama dobavljača koji su zbog toga i propadali. Tko je njih spašavao? Jesu li imali pristup medijima? Lako je rasti kad te kreditiraju i banke i dobavljači.
Samo zbog ovog mi ga nije zao. On je zbog ovog od mene bio proglasen pogrebnikom hrvatskog gospodarstva.

Ali opet nije samo on kriv. Sukrivac je drzava koja mu je to tolerirala.
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 23:48

Quark wrote:
15 Mar 2017, 19:54
Postoje poduzeća koja su sposobna servisirati svoje obaveze i postoje poduzeća koja nisu sposobna servisirati svoje obaveze. Država je tu mali faktor, vjerovala ti ili ne.
Upravo je tu drzava bitan faktor jer o njenim apetitima ovisi koliko poduzeca moze to gutat a koliko ih ne moze ;)
Quark wrote:
15 Mar 2017, 19:54
Talismana, ali onda ne mogu porez i doprinose. Nakon nekoliko mjeseci upadnem u "poslovne poteškoće"? Ne, ja sam jednostavno glup.
I sad reci da je normalno da kao mali poduzetnik ne mozes uzet na lizing talismana jer te je strah (s pravom jer je ovo ipak hrvatska) uz sav rad i trud u svom obrtu na koji trosis 24 sata na dan. Tako si moga ostat doma i skupljat boce i vozit bicikl mukte, ili se zaposlit u Mate ka manoval i radit 8 sati i prst u uvo.
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2017, 23:52

I u konacnici, za koji kurac on kao neplatisa nije na listi srama?

Jos jedan dokaz da je drzava sukrivac za ovu situaciju :raspa:
Mugen

Post 16 Mar 2017, 13:27

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/je ... u-20170215

Što znači da bi Coca-Cola bila vlasnik jednog komadića Hrvatske i posjedovala pitku vodu koja izvire unutar hrvatskog državnog teritorija. A Škegro kaže da je to bio propust i da što se mi svi čudimo, koliko je puta država bila jamac privatnim tvrtkama, samo što se to ne zna.

Zavalila bih im svima šamarčinu i pljunula u facu.
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
Quark
Informatičar starog kova

Post 16 Mar 2017, 13:32

Šamarčinu? Oduzeti OIB i odvesti gole do granice i nabiti nogom u guzicu. Sve sudionike.
Mugen

Post 16 Mar 2017, 14:12

Quark wrote:
16 Mar 2017, 13:32
Šamarčinu? Oduzeti OIB i odvesti gole do granice i nabiti nogom u guzicu. Sve sudionike.
Ovo ti je moj problem. Živim među ljudima koji glasuju za HDZ i SDP i njihove frakcije s kojima koaliraju kad treba osvojiti vlast (imam problema i sa samom sintagmom ''osvojiti vlast'', ali da ne skrećem). Dakle, ti ljudi dozvoljavaju da se ovakve stvari događaju, svojim glasom daju dozvolu za krađu. Što s njima?
Venus sort of just wants to shop online for makeup.
miky0
ST Leader

Post 16 Mar 2017, 14:26

Koliko vam je bliska ova konstrukcija:

- Plenkovic sere protiv ruske okupacije ukrajne (prije cca 2 mjeseca).

- Rusi (Sberbank) todoricu zatvara pipu i ruse mu kompaniju

Jeli pozadina cijele ove situacije -politika?
Quark
Informatičar starog kova

Post 16 Mar 2017, 15:04

Mugen wrote:
16 Mar 2017, 14:12
Ovo ti je moj problem. Živim među ljudima koji glasuju za HDZ i SDP i njihove frakcije s kojima koaliraju kad treba osvojiti vlast (imam problema i sa samom sintagmom ''osvojiti vlast'', ali da ne skrećem). Dakle, ti ljudi dozvoljavaju da se ovakve stvari događaju, svojim glasom daju dozvolu za krađu. Što s njima?
Odgovoriću ti novim threadom koji pripremam. Malo je radikalan :)
Uglavnom vidićeš ga ovdje na gospodarstvu politici.
Quark
Informatičar starog kova

Post 16 Mar 2017, 15:18

miky0 wrote:
16 Mar 2017, 14:26
Koliko vam je bliska ova konstrukcija:

- Plenkovic sere protiv ruske okupacije ukrajne (prije cca 2 mjeseca).

- Rusi (Sberbank) todoricu zatvara pipu i ruse mu kompaniju

Jeli pozadina cijele ove situacije -politika?
Nije baš. Neko je bacija oko na nešto u njegovom vlasništvu. Budući da su to igrači bolioci kurca, jebe ih se šta će uništit par desetaka iljada radnih mista (a i to je više stvaranje panike nego stvaran scenarij) za dobit onaj dio kompanije koji im je zanimljiv. Još jedna važna lekcija Todoriću: uvijek stani ispod radara.
Samo za usporedbu: prika mi radi u softverskoj firmi koja ima 150 ljudi. U Dalmaciji. Niko za tu firmu nikad nije čuja.
Samo za pojašnjenje: ako vam se 150 ljudi čini malo, provajte izračunat koliko misečno tribaju prodat nula i jedinica za skupit 2 miljuna kuna samo za plaće. Tu nema cash flow-a kao kod Todorića, koliko naplatiš imaš.

Da, zamalo zaboravih vezano uz temu: kad preduzeće počne živit od cash flow-a piši kući propalo.
miky0
ST Leader

Post 16 Mar 2017, 15:34

Ne razumim na koji nacin poduzece moze zivit ako nije cash flow :misli:
Quark
Informatičar starog kova

Post 16 Mar 2017, 15:45

miky0 wrote:
16 Mar 2017, 15:34
Ne razumim na koji nacin poduzece moze zivit ako nije cash flow :misli:
Ko je ono reka da otvara obrt ti ili stić?
miky0
ST Leader

Post 16 Mar 2017, 16:31

Quark wrote:
16 Mar 2017, 15:45
Ko je ono reka da otvara obrt ti ili stić?
Ja :misli:

Ne ozbiljno, jeli mos molim te malo to pojasnit :misli:
Quark
Informatičar starog kova

Post 16 Mar 2017, 17:08

miky0 wrote:
16 Mar 2017, 16:31
Ja :misli:

Ne ozbiljno, jeli mos molim te malo to pojasnit :misli:
OK.

Zamislimo normalni vremenski tok:

Napravija si posal. Naplatija ga (prvi koji me quota i kaže "a šta ako ga nisi naplatija?" dobiće trodnevni ban). Platija dobavljaču. Ono šta je ostalo se zove RUC. Taj RUC (razlika u cijeni) može biti čisti (čista trgovina) ili sa uslugom (npr. dobava i ugradnja dijela, komponente, varijabilne remenice, pizde strinine). Isto tako taj RUC može biti čista usluga (recimo ja, informatičke usluge, odvjetništvo, prostitucija itd.)
Od tog RUC-a poduzetnik plati sve što triba platiti, troškove, državu, ljudstvo itd.
Nakon šta plati porez (ne PDV, da se razumijemo) nego porez na dobit/dohodak ono šta ostane je njegovo. To se zove zarada. Zaradu može uzeti sebi, može dio unaprijediti posal dio uzeti sebi, a može sve reinvestirati (recimo knjigovođa kupi nova sokoćala, bagerist kupi novi bager). Nadam se da je dosad bilo sve jasno.

Ako nakon plaćanja poreza ne ostane ništa, sve pet.

Problem nastaje ako nakon plaćanja dobavljaču RUC nije dovoljan da pokrije sve ostalo. Pojasnimo: informatički dućan koji ima recimo gazdu i dva radnika je napravija taj mjesec 125.000 kn brutto prihoda (100.000 kn + PDV). Budući da radi sa maržom od 10% (jer takva je šugava djelatnost informatika, uostalom 7 godina pišem blog o tome i zašto sam se nakon 18 godina trgovine okanija ćorava posla) ima platiti dobavljačima (zaokružićemo) 90.000 kn + PDV = 112.500 kn. Dakle, tehnički gledajući, što bi naš mudri narod rekao "zaradio je" 12.500 kn (s PDV-om).

Može li on sa 12.500 kn RUC-a pokriti sve? Naravno da ne može i zato upada u...

...nenormalni vremenski tok gdje se prebaciva u cash flow mode:

Da, prihodi ipak postoje. Nisu dostatni za pokrivanje "hladnog pogona", ali kontinuirano pritiče nekakav novac. Prvo što se u takvim situacijama radi je korištenje standardne odgode plaćanja koju poduzetnik ima. 10-15-30 dana. Sve što je unutar valute je OK. Dakle, dolazi u situaciju da stare obaveze plaća novim poslovima (avansima i sl.). Drugim riječima živi od cash flow-a, protoka novca. Sve šta dođe trenutno mora negdje otići jer se pretvorio u sito koje pušta na sve strane.

U slučaju da je "velik" onda mrtvo hladno kaže "daj mi novu robu pa ću ti platiti staru". Vjeruj mi na riječ kad ti kažem: osobno sam čuo ovu rečenicu dosta puta. (Recimo, primjer ovoga ti je HGspot i Ve-mil, radija san sa obe firme, većih pančofara i kokošara odavno nije bilo na hrvatskoj gospodarskoj sceni. Ve-mil je za sobom zamalo povuka 4 firme, a HGspot je više puta umra i uskrsnija nego ne znan šta. To su ti dva najtipičnija primjera života od cash flow-a.)

Kao što vidimo, poduzetnik se lagano približava horizontu događaja kojeg kad prijeđe ide na put bez povratka - kako u svemiru u crnu rupu tako i u biznisu u pičku mile matere.

Ja ti sve ovo govorim seljačkim jezikom, međutim ugledne i uvažene kolege ekonomisti i preplaćeni menađeri imaju za ove situacije puno uglađenije termine: "plan kompanije je da se nađe financijska institucija koja će nas pratiti", "sredstvima te i te banke ćemo premostiti ovo razdoblje poslovanja".
Prava istina glasi: "u kurcu smo i dižemo kredit da izađemo iz kurca koji kad počnemo vraćati bićemo u još većem kurcu."

Zašto im banke daju kredite? Zato jer glupi narod misli da u bankama sjede uber bića koja sve znaju. U bankama također sjede budale koje se "pale" na velike brojeve. "On ima 10 miljuna kuna prometa, tu nema greške".
Quark
Informatičar starog kova

Post 16 Mar 2017, 17:13

Napomena: Todorić je sam odabrao iz izloga broj 1 da će plaćati dobavljače sa odgodom od 360 dana.
  • Information