A sad počnimo ozbiljno raspravljati - Šaboviću, uozbilji se!

Do daljnjega citirani tekst ostavljam skrivenim.
miky0 wrote: ↑28 Mar 2017, 08:37
S obzirom da kao drustvo izbacujemo sve vise nenormalnih kretena kojima je potpuno jednako ubit kao popit casu vode, te smatram da je krajnje vrijeme da se povuce kakva rasprava o uvodjenjem smrtne kazne za najokorjelije kretene drustva.
Ovo je generalizacija, i to bez dokaza, samo na temelju "umjetničkog dojma". Zanemarujem.
Razlozi:
- Koja korist od takvog idiota za drustvo u cjelini?
Od mnogih pripadnika društvene zajednice nema praktično nikakve koristi pa ih zato ne ubijamo. Dičimo se time da su se društvo i ljudska svijest razvili pa više ne tamanimo stare, nemoćne i bolesne.
Koja korist od smrtne kazne:
- Ne dozvoljavamo mogucnost da taj kreren vise ikog ubije
- Ako se osudi na dozivotno, koja korist za drustvo da on zivi na racun poreznih obveznika?
Sam si sebi odgovorio, to jest ponudio i drugu mogućnost kojom se u takvom slučaju sprečava recidiva - doživotni zatvor. No to bi trebalo ponovo uvesti, i to bez mogućnosti pomilovanja. Za sada maksimalna zatvorska kazna, ako se ne varam, iznosi 40 godina. Što se koristi tiče, vidi prvi odgovor.
Moj glavni razlog zasto DA smrtnoj presudi:
- Da vrati dug drustvu tako da njegove funkcionalne organe uzmu potrebiti, a ako je bolestan i njegovi organi nisu u mogucnosti spasiti tudje zivote, dovoljno je da to drustvo takvom ne placa hranu.
Ako nemaš drugih razloga...
Okej, prva bi se mogućnost mogla zakonski regulirati, s time da to i nije baš tako jednostavno. Što god mislili o lošim stranama demokratskoga sustava, činjenica je da u njemu živimo i da više nema kraljevskih dekreta kojima će se zakon preko noći promijeniti. Neka provjerava tko ne vjeruje, meni se ne traži po
Narodnim novinama, ali uzimanje organa za transplantaciju regulirano je tako da se "vlasnik" tih organa za života mora izričito, i to pismeno, usprotiviti takvoj uporabi svojega tijela nakon smrti. Oduzme li se to pravo osuđenicima na smrt, dignut će se na zadnje noge sve udruge za zaštitu ovih ili onih ljudskih prava, a može se očekivati i osnivanje posebne udruge, te će rasprava trajati do u beskonačnost i najvjerojatnije završiti referendumom. Zaista misliš da bi to imalo smisla? Ili bi možda samo poslužilo skretanju pažnje dok bi zemlja i dalje grcala u dugovima, a siromasi vadili boce iz kontejnera?
Društvo zatvorskim stanovnicima ne plaća samo hranu, što je najmanja stavka, nego i smještaj, a to podrazumijeva i plaće zatvorskim zaposlenicima, grijanje, dekicu, jastuk, internet, bla-bla. Trebalo bi najprije izračunati koliko bi društvo uštedjelo u slučaju da smakne ovoga 19-godišnjeg ubojicu koji bi mogao poživjeti još 50-ak godina pa tek onda raspravljati, uzimajući u obzir, dakako, i troškove smaknuća i pogreba. Bilo bi red da pogreb ide na račun države odnosno poreznih obveznika, zar ne?
Sto vi kazete?
Kažem da si fulao bit problema. Talionski princip ima smisla ako se provodi osobno - ti meni ubiješ brata, ja tebi sestru i tako redom dok se porodice međusobno ne istrijebe, što se zove krvna osveta. Kada ga društvo provodi nad pojedincem, to je isto što i
bullying.
Smisao i svrha kazne nije samo sprečavanje počinitelja da ponovi kazneno djelo, nego ponajprije da njega samoga popravi. Ako je to moguće, naravno. U nekim je slučajevima vrlo vjerojatno nemoguće, ali ako smaknemo ubojicu, nikad nećemo znati odnosno postat će definitivno nemoguće.