miky0 wrote: ↑28 Mar 2017, 23:11
Evo ovako, procitao sam sve vase upise, ali ste pogrijesili u osnovnom. Govorite kao da je smrtna kazna tu da smanji broj zlodjela. Ne, smrtna kazna nije tu da smanji broj zlodjela, vec je tu da takvi kreteni ne uzimaju zrak normalnima.
Dakle, povratak talionskom principu.
Imam i konkretne prijedloge zasto da smrtnoj kazni:
Zato da ubojica vrati svoj dug drustvu tako sto ce svojom smrscu spasit nekoliko bolesnih svojim organima.
I sudjenje nikako ne bi trebalo trajat duze od nekoliko minuta, a sam cin smrtne presude ne smije prec polovinu sata tekuceg sata jer je bolesnicima koji cekaju organe svaka minuta vazna.
Već sam ti objasnila da je ovo s nedobrovoljnim davanje organa za transplantaciju teško izvedivo, ako ne i nemoguće, a vidim da i ne poznaješ problematiku transplantacije. Nije to kao da dođeš u mesnicu i naručiš pola kile jetrica.
I procitao sam jednu vasu opasku kako mnogi nisu nista korisno uradili za zajednicu pa da ne trebamo vajda i njih roknit. To je tako promasena teza jer je svaki pojedinac u drustvu bitan svojoj maloj zahednici (obitelji) i njima je sigurno od koristi.
Ma nemoj! Nije, osim kao brojka ili glas na izborima. Po čemu je djeci i njihovoj majci, to jest svojoj ženi, koristan notorni alkoholičar, pod pretpostavkom da ih "samo" mlati, ali pritom nikoga ne ubije? Ili ih čak i ne mlati, nego samo mirno i tiho zapije sve što stigne? Jako si uvjeren da ga svi oni vole jer im je ćaća?
I jos sam nesto procitao...rekli ste kako boravak u zatvoru ima ucinak popravka, odnosno korekcije u ponasanju. E pa dragi ljudi, da za neke, ali ubojica vise doprinosi drustvu mrtav tako da podjeli svoje organe. Nikakav zatvor. Nikakva korist od njega.
Tu se slažemo, no doživotni boravak u zatvoru bez mogućnosti pomilovanja isto tako sprečava recidiv, a baš nisu svi ni pogodni donatori organa. Što s njima?
Kad bi se uveo ovaj moj model, mnogi bi se spasili.
Mnogi je vrlo neodređeno. Koliko? Bar u postotku.
Po ovom pitanju bi pokrenuo peticiju, a mozda i osnovao politicku stranku. Brijem da bi u slhedecem sazivu sabora imao sigurno nekoliko zastupnika

Peticiju? Peticija se pokreće i podnosi za izgradnju dječjeg igrališta, a promjena zakona ipak je nešto ozbiljniji posao. A što se stranke tiče, ne treba - HDZ već ionako ide u sličnom smjeru, samo ne tako izravno.
I ti i Quark raspravljate emocionalno, i to potaknuti konkretnim slučajem. Onda je anketa lažno i pogrešno postavljena: pitanje je trebalo glasiti 'jeste li za likvidaciju Tima Šunjerge?' Nijedan ti argument u prilog smrtnoj kazni racionalno ne drži vodu.