Koje je ovo zagonetno djelce?
- MmeTipfeler
Rekla je Riona da proberem pa evo.
U drevnome gradu L. u neki jesenji dan druge četvrtine ... stoljeća, sirotinjskoj obitelji po imenu C. rodi se dječak koga nisu željeli.
U drevnome gradu L. u neki jesenji dan druge četvrtine ... stoljeća, sirotinjskoj obitelji po imenu C. rodi se dječak koga nisu željeli.
- gđa Karambol
"Prema Z. se pretpostavkama K. trebao roditi prvoga kolovoskog tjedna tisuću devet stotina i ... godine u p. rodilištu."
- MmeTipfeler
[cjepidlaka mode on]Nemam pojma, samo vidim da je u pitanju nešto novije jer piše kolovoskog, a ne kolovoškog.[/cjepidlaka mode off]
Malo ću izigravati Rionu.
Malo ću izigravati Rionu.
- gđa Karambol
To je dobra primjedba. Mogao je, doduše biti i noviji prijevod pa ti zaključak nije od konkretne koristi.
Moraš me pitati da ti odgovorim i kažem sve što znam.
Moraš me pitati da ti odgovorim i kažem sve što znam.
- MmeTipfeler
Srećom, još se uvijek, kad se prevode stariji pisci, za taj posao angažiraju prevodioci koji znaju hrvatski, a bome i lektori.gđa Karambol wrote: ↑14 Apr 2017, 22:51To je dobra primjedba. Mogao je, doduše biti i noviji prijevod pa ti zaključak nije od konkretne koristi.
Vać si mi rekla da je prijevod, rečenica kaže da se radnja odvija u 20. stoljeću, eventualno i početkom ovoga. Prema onome što sam gore napisala, pretpostavljam da nije Amerikanac. Počinjem s pitanjima da pripremim teren za Rionu.Moraš me pitati da ti odgovorim i kažem sve što znam.
Muškarac ili žena? Živ ili mrtav?
- gđa Karambol
Živi neamerički muškarac. Bio je vrlo popularan i kod nas prije dvadesetak godina.
- MmeTipfeler
Zvuči mi kao Hornby, ali nisam čitala pa ne znam. Je li uopće u pitanju Zapad?gđa Karambol wrote: ↑15 Apr 2017, 08:42Živi neamerički muškarac. Bio je vrlo popularan i kod nas prije dvadesetak godina.
- MmeTipfeler
Škvorecky je umro, a i da nije, neće biti on. Kundera isto neće biti. Dalje ne znam.
- gđa Karambol
Ma, kakav Francuz! Čeh, naravno. Radnja romana je u Češkoj, to rodilište je u Češkoj. (Iako je tada, kad se K. trebao roditi, bila Čehoslovačka.).
Ova Z. je ženski lik i utjecajna je u sudbonosnim trenucima u romanu.
Ova Z. je ženski lik i utjecajna je u sudbonosnim trenucima u romanu.
- gđa Karambol
Tako je. Michal Viewegh, roman se izvorno zove "Báječná léta pod psa".
- MmeTipfeler
I didn't think it polite to listen, sir.
Wilde: The Importance of Being Earnest. Važno je zvati se Ernest, čini mi se?
Wilde: The Importance of Being Earnest. Važno je zvati se Ernest, čini mi se?
- MmeTipfeler
Wilde je jedna od mojih ljubavi. Vječnih. Nije hitno za zagonetku?
- MmeTipfeler
Hmmmm... Razmišljam. Da ne bude preteško, a opet da se ne pogodi otprve.
U rupi u zemlji živio je... ne, to je previše poznato.
"Opće je poznata istina da je svaki bogati neženja u potrazi za ženom" grubo je i nezgrapno u usporedbi s istančanom i preciznom rečenicom It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.
Evo vam onda nešto drugo. Usput, pokušala sam izguglati i utvrdila da ima nekoliko knjiga koje počinju sa "tek što sam se vratio iz".
Roman je vrlo poznat.
Godina ... - Tek što sam se vratio iz posjeta svome kućevlasniku - s kojim ću morati imati briga.
U rupi u zemlji živio je... ne, to je previše poznato.
Godina ... - Tek što sam se vratio iz posjeta svome kućevlasniku - s kojim ću morati imati briga.
- gđa Karambol
Jane Austin sparuje bogate neženje i odgovarajuće žene u Razumu i osjećajima.
Gospodin Lockwood će s kućevlasnikom, Heathcliffom, 1801. godine imati briga u Orkanskim visovima Emily Bronte.
Poznajem samo jednog koji je živio u rupi, ali Alica u zemlji čudesa tako ne počinje, pa se predajem.
- MmeTipfeler
Džaba sam krečila.
Da, Emily Brontë: Orkanski visovi. Ostalo je bilo samo razmišljanje naglas.
Karambolice, na redu si.
P. S. Nisu Razum i osjećaji, nego Ponos i predrasude, ali to je nevažno jer i nije bilo postavljeno kao zagonetka. Prva Austeničina knjiga koju sam pročitala i sve su mi one spletke bile tako napete da uopće nisam registrirala Darcyjevu izjavu ljubavi u vrtu pa sam se morala vraćati na taj dio.
Karambolice, na redu si.
P. S. Nisu Razum i osjećaji, nego Ponos i predrasude, ali to je nevažno jer i nije bilo postavljeno kao zagonetka. Prva Austeničina knjiga koju sam pročitala i sve su mi one spletke bile tako napete da uopće nisam registrirala Darcyjevu izjavu ljubavi u vrtu pa sam se morala vraćati na taj dio.
- gđa Karambol
Hm... učinilo mi se da sam rekla kako se predajem.
"Čudna je bila ... godina, jer različiti su znaci na nebu i na zemlji naviještali neobične događaje i pogibli."
p.s.
Da, da, mislila sam na Ponos i predrasude, ali su prsti bili brži.
p.p.s.
Tko živi u rupi?
"Čudna je bila ... godina, jer različiti su znaci na nebu i na zemlji naviještali neobične događaje i pogibli."
p.s.
Da, da, mislila sam na Ponos i predrasude, ali su prsti bili brži.
p.p.s.
Tko živi u rupi?
-
- Information
-