Idealno društvo

Stare teme i začeci foruma
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 15:15

dimnjak » wrote:kako se zove ona knjiga koju smo citali u osnovnoj za lektiru?
Gianni Rodari: Planet ispunjenih želja?

Zaboravio čovjeka spomenuti u popisu knjiga mog djetinjstva. Telefonske priče - elementarni Harms za djecu. :)

dimnjak

Post 31 Oct 2011, 15:39

Lord Byron » wrote: Gianni Rodari: Planet ispunjenih želja?

Zaboravio čovjeka spomenuti u popisu knjiga mog djetinjstva. Telefonske priče - elementarni Harms za djecu. :)
:s

eto, to je jedna od knjiga koje su mi stvarno ostale u sjecanju (takodjer ju ne spomenuh na knjigama mog djetinjstva), kao i primjer kako bi izgledalo drustvo, po meni. koliko se sjecam :D :raspa:

edit: ili je to bio ljubicasti planet? :misli:
idem ga opet procitati http://www.epubbud.com/read.php?g=ZGLJCX53&p=1 :D
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Borna Paro
Post 31 Oct 2011, 15:55

Lord Byron » wrote: Kako se u anarhiji bez službenih autoriteta rješavaju konflikti?
Diskutanti iznose svoj stav.Vijeće umoljnih daje svoje mišljenje.Onaj tko ima manje podrške,priznaje svoju pogrešku,i nije ništa manje manji od ostalih..To je svijesno društvo.Nema potrebe za autorizacijom presude.
JPK

Post 31 Oct 2011, 18:00

Borna Paro » wrote: Diskutanti iznose svoj stav.Vijeće umoljnih daje svoje mišljenje.Onaj tko ima manje podrške,priznaje svoju pogrešku,i nije ništa manje manji od ostalih..To je svijesno društvo.Nema potrebe za autorizacijom presude.
LOL.
U međuvremenu u stvarnosti, onaj tko ima manje podrške organizira svoju frakciju i ubije ovog s većom podrškom.
Biti i mniti svemiropolisno
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 18:13

Borna Paro » wrote: Diskutanti iznose svoj stav.Vijeće umoljnih daje svoje mišljenje.
A članove Vijeća bira - tko i kako? Po čemu to Vijeće nije "službeni autoritet"?
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 31 Oct 2011, 18:34

jevgenija » wrote:Za početak bi mi bilo dosta da se svi "marketinški stručnjaci" deportiraju. Bilo kamo. Treba izmislit neki detektor propagande i ukinuti je skroz naskroz. To bi prisililo ljude da razmišljaju. Onda bi oni smislili idealno društvo kad bi morali mislit, bojim se da ja nisam dovoljno pametna za to. Ne razlikujem brojeve, a i lijevo i desno mi je malo nezgodno za odredit. Ali hvala ti šmokljane što vjeruješ u svih :cerek:
jevgenija, bravo..:top:
..vec neko vrijeme neckam se da li otovoriti topik na ovu temu. kako unistiti reklamiranje, propagandu, te neke dijelove marketing miksa..kako se tome suprotstaviti.
to bi bio pravi udar slobode. po tom bi se vidjelo koliko je, pa cak i ova civilizacija, jaka, sposobna, pametna.

o svemu se prica, sve ide pod kriticke analize sa svih strana, ali ovaj dio agresije stalno migolji nekako. kad bi se taj dio triznog antiiformiranja ili antitrzisnog i antihumanog informiranja (jasno je da se tu radi o informaciji zagusenjem, dakle, to je informacija onoliko koliko je i spam informacija) nekako nagazio i zgazio, to bi pokrenulo najvecu revoluciju u povijesti.

jednostavno, treba mijenjat odnos i prema takvim (ne)djelima i prema ljudima koji na takav nacin, agresijom i manipulacijom, ostvaruju svoje prednosti. ima tu i pragmaticnih psihologa, sociologa, ekonomista, pravnika, psihijatara..svega blaga bozjeg, ali najprije treba dobro definirati taj ociti problem i onda sasvim klvalitetno i organizirano reagirati.

to je najzilavije, ali i ujedno najmekse tkivo, vrata, portal..kroz koji se moze uci u sustav kojem ne odgovara napredovanje drustva
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 19:08

..a unda » wrote:..vec neko vrijeme neckam se da li otovoriti topik na ovu temu. kako unistiti reklamiranje, propagandu, te neke dijelove marketing miksa..kako se tome suprotstaviti.
Ja to vidim kao situaciju u kojoj je zdravi organizam napadnut od nečega zloćudnog. Postoje dvije moguće strategije: uništavati onoga zloćudnog, ili "unaprijediti" zdravi organizam do razine na kojoj postane imun. Ova druga opcija mi se čini puno efikasnijom.

Skeptičan sam prema "zabranama uime slobode"; uvijek se postavlja pitanje tko je taj, i s kojim pravom, tko će procjenjivati što je dobro, što je dopušteno. U to ime, vjerujem da bi bilo puno uspješnije (i jednako toliko puno teže) nekako "odgojiti" ljude da ne budu slijepo stado koje će popušiti svaku marketinšku foru, nego krenuti represijom na proizvođače marketinških fora.

Naime, krene li se represijom trebalo bi znati/moći definirati granicu koja dijeli elementarno obavještavanje i "razumnu razinu hvaljenja" od "proizvodnje potrebe" i zaluđivanja. Nisam siguran da je to laka, pa čak ni moguća, zadaća.
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2011, 19:22

..ne, ne zabrane. to je milosrdno, a i da se zaspinat. :zubo:

treba to nekako antifidbekom sjebat, u kombinaciji s otporom, tj pronaci oaze gdje tome nije mjesto i onda te oaze siriti. :klopa:

..jelda da treba najmanje citav topik za tu temu? :kokice:
Lord Byron

Post 31 Oct 2011, 19:35

..a unda » wrote:..jelda da treba najmanje citav topik za tu temu? :kokice:
Iskreno, nisam siguran. Mislim da nema dovoljno "supstance" za dulju raspravu.
blue
Asgard

Post 31 Oct 2011, 22:29

Zanimljiv mi je idealizam i utopija koji se ovdje javljaju na ovoj temi :)

Straši me da bi neki državno uređenje u kojem svatko mora obrađivati svoj vrt :horor:

Idealno društvo bi mi bilo neko sa sređenim gospodarstvom, primarnim industrijama (uspješnim dakako) u vlasništvu države, sa socijalnim uređenjem zdravstva i školstva, društvo u kojem su sve osnovne potrebe svih stanovnika zadovoljene, u osnovne potrebe ovdje spadaju i da, da :D materijalne potrebe (puj, puj :D) - ukratko društvo koje bi nas izjednačilo s nekim pametno sređenim državama u zapadnoj Europi :top:

Htjela sam upravo napisat i da me uopće ne smeta marketing, konkretno reklame, ali upravo na TV-u gledam Milku, kravicu koja gurka :bang: pa ne mogu to trenutno napisati :zubo:
Tea Tree

Post 01 Nov 2011, 01:09

Ajmo ovako:
Tko god smisli idealno društvo neka malo opiše sustav kako bi funkcionirao.
A, onda ćemo davati prijedloge kako zajebat sustav. Nešto kao test izdržljivosti. :D

Možda uspijemo smislit sustav koji se ne može zajebat? :D

P.S. Ja nemam ideje idealnog društva, samo ću izmišljati kako zajebat sustav.
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2011, 08:07

Lord Byron » wrote: Iskreno, nisam siguran. Mislim da nema dovoljno "supstance" za dulju raspravu.
..ne znam na sto mislis pod supstancu, ali mozda je ima i previse i u tome bi mogao bit problem. otvorit cu topik, ali nisam siguran jel bi bolje bilo ovdje, na ljisu ili psihokaucu.
Lastan

Post 01 Nov 2011, 08:35

Mislim da bi velik korak prema boljem društvu, ako već ne idealnom, bio napuštanje koncepta ljudskih prava te njegova zamjena konceptom dužnosti. To je jedna stvar koju su religije uglavnom pogodile, za razliku od suvremene ideologije ljudskih prava: nije pitanje na što ti sve imaš pravo, već koje su tvoje dužnosti prema drugima.

Inače, ne znam zapravo ni zamisliti sustav koji bi bio idealan. Na kraju – idealan za koga? :ne zna:
Ljudi većinom, kad razmišljaju o idealnom sustavu, pokušavaju složiti neki koji bi preživio sve pokušaje muljaže i zloporabe. A to je pogrešno.
Sastav se društva, naime, neprestano mijenja; ne možeš, dakle, slagati idealno društvo kao sat u kojemu svatko ima ulogu tog-i-takvog kotačića. Idealni sustav valja dizajnirati tako da evoluira zajedno s društvom.
U svakom slučaju, dakle, bez svetih knjiga koje propisuju sustav sada i za vijeke vjekova, amen.
jevgenija

Post 01 Nov 2011, 08:43

..a unda » wrote: jevgenija, bravo..:top:
..vec neko vrijeme neckam se da li otovoriti topik na ovu temu. kako unistiti reklamiranje, propagandu, te neke dijelove marketing miksa..kako se tome suprotstaviti.
to bi bio pravi udar slobode. po tom bi se vidjelo koliko je, pa cak i ova civilizacija, jaka, sposobna, pametna.

o svemu se prica, sve ide pod kriticke analize sa svih strana, ali ovaj dio agresije stalno migolji nekako. kad bi se taj dio triznog antiiformiranja ili antitrzisnog i antihumanog informiranja (jasno je da se tu radi o informaciji zagusenjem, dakle, to je informacija onoliko koliko je i spam informacija) nekako nagazio i zgazio, to bi pokrenulo najvecu revoluciju u povijesti.

jednostavno, treba mijenjat odnos i prema takvim (ne)djelima i prema ljudima koji na takav nacin, agresijom i manipulacijom, ostvaruju svoje prednosti. ima tu i pragmaticnih psihologa, sociologa, ekonomista, pravnika, psihijatara..svega blaga bozjeg, ali najprije treba dobro definirati taj ociti problem i onda sasvim klvalitetno i organizirano reagirati.

to je najzilavije, ali i ujedno najmekse tkivo, vrata, portal..kroz koji se moze uci u sustav kojem ne odgovara napredovanje drustva
Dobro, ja o tom razmišljam pojednostavljeno, seljački - ako je besramno reklamiranje onog što će nekog "usrećiti" dozvoljeno, otvoren je put za stvaranje političke sfere koja je čisti marketing. Byron se možda neće složiti, ali zabrana takve vrste reklame bi bila posve korisna - ako ono što obećavate nije mjerljivo - odjebite s tim u skokovima. A postoji dovoljno ekonomista, pravnika i, što ti veliš, svega blaga božjega, koji mogu provjeriti na modelima i u izračunima dal bi to "obećano" upalilo.

Nekako se laganje uvriježilo, i postalo društveno prihvatljivo. Obećavanje sreće osobito, a sreća je SUBJEKTIVAN pojam - nemoš prodat sreću, ma koliko to zvučalo staromodno i ko jebeni Šenoa. Uostalom, na, pitajte prosjaka Luku jel bio sretan! :o
U politici je to otišlo u potpuni apsurd - oni nam čak ni ne prodaju, nego nam na temelju nemuštih obećanja koja ne bi prošla ni analizu pri hidrološkom zavodu u Mariji Bistrici gdje radi Stipe jer mu drugi poso nisu mogli nać sa srednjom tesarskom, oni postaju naši vlasnici. To više nije ni "prodaj, prodaj" - to je bezumno, jebote. Mi sebe prodajemo njima za par lijepih riječi i obećanje da će tonson pjevat svaki božji dan :confused:
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
jevgenija

Post 01 Nov 2011, 08:47

..a unda » wrote:..ne, ne zabrane. to je milosrdno, a i da se zaspinat. :zubo:

treba to nekako antifidbekom sjebat, u kombinaciji s otporom, tj pronaci oaze gdje tome nije mjesto i onda te oaze siriti. :klopa:

..jelda da treba najmanje citav topik za tu temu? :kokice:
to što predlažeš se kod mene zove "testiranje kontrola" i "testiranje uzorka" - izdvojiš izjave, i testiraš ih na modelu vjerojatnosti. Čas posla, svatko tko je položio bilo kakvu analitiku s više od dvojke to obavi. Ako ne prođe na testiranju, pošalješ čovjeku pristupnicu za PEN, i prozoveš sljedećeg :o
To ako si miroljubiv. Ako nisi, uvedeš verbalni delikt i za njih, pa im naplatiš laganje :E
ipak je ovo demokracija, oću da su i "oni" ravnopravni s nama :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2011, 09:40

jevgenija » wrote: to što predlažeš se kod mene zove "testiranje kontrola" i "testiranje uzorka" - izdvojiš izjave, i testiraš ih na modelu vjerojatnosti. Čas posla, svatko tko je položio bilo kakvu analitiku s više od dvojke to obavi. Ako ne prođe na testiranju, pošalješ čovjeku pristupnicu za PEN, i prozoveš sljedećeg :o
To ako si miroljubiv. Ako nisi, uvedeš verbalni delikt i za njih, pa im naplatiš laganje :E
ipak je ovo demokracija, oću da su i "oni" ravnopravni s nama :zubo:
:zivili:

..ne ide to tako lako. iz vise razloga. prvi razlog je sto se nece dat na se. :zubo:

analitcki dio kojeg predlazes je samo dio i sastavni je dio, prihvaceno i operativno ponasanje i metodologija onog protv cega zelis ici. to ti je nesto kao da nacizam oces srusti nacizmom. :zubo: :D

ja predlazem nesto drugo. narem mislim da pradlazem, iako nisam bas jasno siguran kako. :D
jevgenija

Post 01 Nov 2011, 09:55

..a unda » wrote:
:zivili:

..ne ide to tako lako. iz vise razloga. prvi razlog je sto se nece dat na se. :z ubo:

analitcki dio kojeg predlazes je samo dio i sastavni je dio, prihvaceno i operativno ponasanje i metodologija onog protv cega zelis ici. to ti je nesto kao da nacizam oces srusti nacizmom. :zub o: :D

ja predlazem nesto drugo. narem mislim da pradlazem, iako nisam bas jasno siguran kako. : D
metodologija je znanstvena i praktična, matematika nije sama po sebi loša, moš je samo lošo iskoristit :D

Al sigurna sam da je tvoj plan bolji - pljuni! :o
Da počnem pisat strategiju, dosta sam ljenčarila - već tri sata samo ljenčarim :tulum:
..a unda
Undaminator

Post 01 Nov 2011, 10:03

jevgenija » wrote: Dobro, ja o tom razmišljam pojednostavljeno, seljački - ako je besramno reklamiranje onog što će nekog "usrećiti" dozvoljeno, otvoren je put za stvaranje političke sfere koja je čisti marketing. Byron se možda neće složiti, ali zabrana takve vrste reklame bi bila posve korisna - ako ono što obećavate nije mjerljivo - odjebite s tim u skokovima. A postoji dovoljno ekonomista, pravnika i, što ti veliš, svega blaga božjega, koji mogu provjeriti na modelima i u izračunima dal bi to "obećano" upalilo.
svaka vrsta zabrane takvog nagovaranja, odnosno agresije, bila bi korisna. ali, zabrana podrazumjeva neslobodu, a zabranjeno podrazumjeva pozrtvovnost i svetost, a stoga dakle nadalje prema tome i slijedom..pravednost, ispravnost.
naime marketinski zrtvujes pjesaka ne dapobijedis, nego da ukines igru za uvijek, a onda si i ti nakon sto pobjedis u toj igri, pobjednik zauvijek.
sto se reklame i marketinga tice, tu je skoro najdalje ili paralelno najdalje otisla religija. ona je prosla sve faze..od zabrana, do nagovaranja da se zabrana sebe slobodno odabere radi ostvarivanja svoje vlastite koristi neostvarivanjem sebe. :zubo:
da se tu puno nauciti..

Nekako se laganje uvriježilo, i postalo društveno prihvatljivo. Obećavanje sreće osobito, a sreća je SUBJEKTIVAN pojam - nemoš prodat sreću, ma koliko to zvučalo staromodno i ko jebeni Šenoa. Uostalom, na, pitajte prosjaka Luku jel bio sretan! :o

odavno se vec uvrijezilo, pitam se kad nije bilo uvrijezeno. ali, tehnoloski problem proizvodnje, odrazavanja i unaprijedjivanja takvog sustava, jest u tome sto se iskoristavala misao i dosezi u pokusaju odgonetanja sto je to istina.
takve misli su se nemilosrdno iskoristavale da bi se do semantike sve uspjelo izrelativizirati kako bi se ostavrio monopol na neciju istinu kojom bi se ostvarila moc.
rijeci poput apsurd i paradoks, ovdje ne znace nista. njihovo koristenje u ovom kontekstu je perfidno. radi se o najobicnijoj manipulaciji, agresiji, izivljavanju..koje se zeli prikriti bilo cime sto ce izazvati..ne razmisljanje radi sumnje, nego shizofrenost jedinke radi bolje kontrole nad njom.

U politici je to otišlo u potpuni apsurd - oni nam čak ni ne prodaju, nego nam na temelju nemuštih obećanja koja ne bi prošla ni analizu pri hidrološkom zavodu u Mariji Bistrici gdje radi Stipe jer mu drugi poso nisu mogli nać sa srednjom tesarskom, oni postaju naši vlasnici. To više nije ni "prodaj, prodaj" - to je bezumno, jebote. Mi sebe prodajemo njima za par lijepih riječi i obećanje da će tonson pjevat svaki božji dan :confused:
dakle, svugdje je otislo u potpuni apsurd, ako cemo sad taj apsurd gledati s pozitivne, svjetle strane.
nema nikakve razlike izmedju politicke reklame ili..kako se nekada zvala..propagande, i korporativne, marketinske, medijske, interaktivne medju njima, dakle..isto je to naturivanje svojih ciljeva bombardiranjem receptora i perceptora koji nakon takvog nasilja ostaju razrovani i nesposobni da dozive, prime, prenesu informaciju koja se moze koristiti za kvalitetno odlucivanje.
Tea Tree

Post 01 Nov 2011, 16:43

Lastan » wrote:Mislim da bi velik korak prema boljem društvu, ako već ne idealnom, bio napuštanje koncepta ljudskih prava te njegova zamjena konceptom dužnosti. To je jedna stvar koju su religije uglavnom pogodile, za razliku od suvremene ideologije ljudskih prava: nije pitanje na što ti sve imaš pravo, već koje su tvoje dužnosti prema drugima.

Inače, ne znam zapravo ni zamisliti sustav koji bi bio idealan. Na kraju – idealan za koga? :ne zna:
Ljudi većinom, kad razmišljaju o idealnom sustavu, pokušavaju složiti neki koji bi preživio sve pokušaje muljaže i zloporabe. A to je pogrešno.
Sastav se društva, naime, neprestano mijenja; ne možeš, dakle, slagati idealno društvo kao sat u kojemu svatko ima ulogu tog-i-takvog kotačića. Idealni sustav valja dizajnirati tako da evoluira zajedno s društvom.
U svakom slučaju, dakle, bez svetih knjiga koje propisuju sustav sada i za vijeke vjekova, amen.
Knjige koje propisuju sustav su potrebne jer su ljudi stoka. Inače mislim da je potreba postojanja propisa, zakona, sudova i općenito prava proizašla iz činjenice da je većina ljudi stoka.

Idealan sustav bi i bio upravo taj koji bi evoluirao s društvom. Kada bi mogao postojati bio bi takav da ga nitko i ne poželi zajebat. Vjerojatno ne bi bile potrebne ni knjige koje ga propisuju.

E, ali kako to izgleda u praksi?
Nikolajevna

Post 01 Nov 2011, 17:31

Tea Tree » wrote: Inače mislim da je potreba postojanja propisa, zakona, sudova i općenito prava proizašla iz činjenice da je većina ljudi stoka.
Uh, pa baš stoka...
Stoka najčešće mirno pase i nikoga ne dira, eventualno preskoči ogradu da bi dohvatila zeleniju travu.
Kad bolje razmislim, tako i ljudi; nitko (osim nekih psihopata) ne dira drugoga iz čiste obijesti i zlobe, uglavnom je to da ostvari neke svoje interese. Možda ti imaš i pravo. :zubo:

A kad pričamo o slobodi (sloboda ovo, sloboda ono)... treba imati na umu da se ljudi lako odriču slobode - u ime sigurnosti, materijalne koristi, itd.
Lastan

Post 01 Nov 2011, 19:10

Tea Tree » wrote: Knjige koje propisuju sustav su potrebne jer su ljudi stoka. Inače mislim da je potreba postojanja propisa, zakona, sudova i općenito prava proizašla iz činjenice da je većina ljudi stoka.
Ne kažem ja da ne trebaju postojati pravila. Kažem da ne trebaju postojati svete knjige koje će pravila jednoga vremena ustanoviti za vijeke vjekova.
Razlika je značajna.
jevgenija

Post 03 Nov 2011, 12:19

Sori, jednostavno moram :facepalm: :zubo: :zubo:
Čini mi se čak da je ontopic:
Image
vrrrlet

Post 03 Nov 2011, 12:44

Tea Tree » wrote:Ajmo ovako:
Tko god smisli idealno društvo neka malo opiše sustav kako bi funkcionirao.
A, onda ćemo davati prijedloge kako zajebat sustav. Nešto kao test izdržljivosti. :D

Možda uspijemo smislit sustav koji se ne može zajebat? :D

P.S. Ja nemam ideje idealnog društva, samo ću izmišljati kako zajebat sustav.
Naravno da možemo.

U idealnom društvu ja sam kralj s pravom prve bračne noći. Podanici su nepismeni i uzgajaju kupus i krumpir. Djeca su cijepljena kao mala, odnosno zaražena, i tko se redovno ne brizga protutijelima krepaje u strašnim mukama. Protutijela dijele moji činovnici onima koji zadovolje normu krumpira i kupusa.

Činovnici su uškopljeni. Ako se drznu proturiječiti, bičuje ih se, posipa solju i moraju slušati hrvatsku zabavnu glazbu dok ne umru. Sva pretjerano inteligentna djeca se dovode k meni. Mušku ubijamo i radimo inteligentni sapun, a zgodnu žensku dovodimo u ložnicu gdje postaju moje matice za činovnike. Nezgodnu inteligentnu žensku djecu koristimo kao sauger na samonavođenje, vidjeli ste to na televiziji, a posebno spretne jedinke će raditi koktele.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Borna Paro
Post 03 Nov 2011, 16:36

Lord Byron » wrote: A članove Vijeća bira - tko i kako? Po čemu to Vijeće nije "službeni autoritet"?
Vijeće ima svoj mandat.Svi mogu biti u vijeću.Potrebano je pratiti ciklus.
Vijeće nema naredbodavnu ili upravljačku vlast,on savjetuje i ukazuje.Svi koji žele biti dio te zajednice(dakle idealnog društva)poštovat će argumente,koji nisu od samo njihove koristi.

No,ako želimo raspravu o idealnom društvu,potrebno je napomenuti da ta zajednica mora biti savijesna i dovoljno obrazovana skupina ljudi.Zalud sve priče ako se pojave primitivni,glupi ili ludi u tom društvu.
vrrrlet

Post 03 Nov 2011, 16:42

Borna Paro » wrote:
Vijeće ima svoj mandat.Svi mogu biti u vijeću.Potrebano je pratiti ciklus.
Vijeće nema naredbodavnu ili upravljačku vlast,on savjetuje i ukazuje.Svi koji žele biti dio te zajednice(dakle idealnog društva)poštovat će argumente,koji nisu od samo njihove koristi.

No,ako želimo raspravu o idealnom društvu,potrebno je napomenuti da ta zajednica mora biti savijesna i dovoljno obrazovana skupina ljudi.Zalud sve priče ako se pojave primitivni,glupi ili ludi u tom društvu.
Kako bi se izbacivali takvi elementi iz zajednice, kojim mehanizmima? Ima i bezopasnih glupana i luđaka također.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
  • Information