Chat

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
aaston
Been thanked: 2 times

Post 08 Mar 2020, 13:12

Normalno da nisu svi zarazeni prijavljeni jer oni sa blagim simptomima ostanu doma. Kina nema sustav zdr. zastite kao mi nego tko je bolestan ide u bolnicu na pregled (nedavno citao o tome). Ima svjedocanstava Kineza koji su isli u bolnicu jer im je bilo lose ali njihova obitelj ne. Ostali bi doma dok ih temperatura nije prosla.

Indija, koliko tamo ima bolestina na ovaj virus ni ne obracaju paznju. S obzirom na kaoticnost cijelog drustva ne cudim se. Rusija bi isto mogla skrivati zarazene, ne bi se cudio jer je cudno da ih nemaju.

To sa smrtima ovisi i odakle je zaraza krenula. U Koreji iz jedne crkve a u Italiji iz bolnice. Kada krene iz bolnice smrtnost je dosta veca jer je tamo creme de la creme svih starih i bolesnih koje virus lako pokosi.

Pravi % smrtnosti se istrazi nakon epidemije. Uzima se reprezentativni uzorak ljudi i vidi se koliko ih je razvilo antitijela na određeni virus. I onda se moze ozbiljno o postocima. Ovo sada su vise spekulacije. Da ne spominjem da mediji vole velike brojke a ljudi vole panicariti.

aaston

Post 08 Mar 2020, 13:16

nasmijanonebo wrote: Ako netko i dobije, mora se shvatiti da treba onda tuziti poslodavce u tom slucaju, pa kad bi se zaredale tisuce i tisuce takvih tuzbi, takvi poslodavci bi konacno shvatili da in je bolje dozvoliti bolovanje nego riskirati tuzbe.
Ti jos zivis u Hrvatskoj? :D
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 08 Mar 2020, 13:31

Zivim. I pricam o svojoj praksi i praksi drugih. Moze se.

sandra555
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

Post 08 Mar 2020, 14:04

Al ništa ti ne vrijedi da samo ti ostaneš doma sa 37 temperaturom, ako 5 drugih takvi dođu na posao. A moraš proznati da je ipak rijetkost da ljudi ostaju doma sa 37. Većina ih niti ne skuži da ima 37. Recimo ja osjetim tek kad prijeđe 37,5 jer mi onda postane hladno.
Inače, ja isto podržavam da na prvi znak prehlade se ostane doma, ali svjesna sam da to skoro nitko ne radi i da ne mogu očekivati da će raditi. Niti kod nas, niti igdje u svijetu.
I skroz mi je OK što Rudan govori. Od gripe je mala smrtnost jer su rizični ljudi cijepljeni, a ima i imunih koji su ju prebolili prošlih godina. Ovo je nova bolest na koju nitko nije imun, a pogubno djeluje većinom na stariju populaciju koja od toga nije cijepljena, dok od gripe je.
aaston

Post 08 Mar 2020, 14:32

Rudanov istup je dobrodosao jer pokusava smiriti histeriju.
S jedne strane imamo rijetke poput njega koji argumentima pokusavaju smiriti paniku. S druge su mediji koji obozavaju velike brojke i koje vecina uzima zdravo za gotovo.
Uopce ne umanjujem ozbiljnost virusa jer i ja imam starije ljude u blizoj obitelji, ali da sada treba gubiti glavu i hraniti se losim vijestima - ne.
aaston

Post 08 Mar 2020, 14:39

nasmijanonebo wrote:Zivim. I pricam o svojoj praksi i praksi drugih. Moze se.
Sve se moze ali uz koju cijenu? Imas sljakera koji zivi od 1. do 1. i gazdu koji je dobro potkozen. Da li su ravnopravni u mogucnosti odabira odvjetnika? Da li prosjecan radnik moze izdrzati visegodisnje troskove parnicenja, pa cak i da zna da ce dobiti parnicu na kraju?
Sta kad si gazda jednostavno ustecaji firmu i otvori si drugu? Onda se lijepo tuzitelj moze slikati.

Da, moze se.... ali goog luck s time.
Osobno, prije bi kreno nekoga mlatiti nego tuziti. U prvom slucaju sam siguran da cu bar jedan udarac uputiti oa taman me istukli, u drugom bi si lako mogao pucati u koljeno.
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 14:41

sandra555 wrote:Al ništa ti ne vrijedi da samo ti ostaneš doma sa 37 temperaturom, ako 5 drugih takvi dođu na posao. A moraš proznati da je ipak rijetkost da ljudi ostaju doma sa 37. Većina ih niti ne skuži da ima 37. Recimo ja osjetim tek kad prijeđe 37,5 jer mi onda postane hladno.
Inače, ja isto podržavam da na prvi znak prehlade se ostane doma, ali svjesna sam da to skoro nitko ne radi i da ne mogu očekivati da će raditi. Niti kod nas, niti igdje u svijetu.
I skroz mi je OK što Rudan govori. Od gripe je mala smrtnost jer su rizični ljudi cijepljeni, a ima i imunih koji su ju prebolili prošlih godina. Ovo je nova bolest na koju nitko nije imun, a pogubno djeluje većinom na stariju populaciju koja od toga nije cijepljena, dok od gripe je.
Pa zbog ovakvih neodgovornih je bliska mi osoba moje obitelji umrla; s 18 godina sam ja dobila virusnu upalu pluca, a lani na poslu od kolega 4x pokupila viroze (jer im doma dosadno). A krecem se puno na zraku, ok prehrana, fit sam, sportovi (jako puno hodam, fitness, plivanje itd), dobar drustv zivot...recimo da imam jak imunitet, super kondiciju, a sto bi mi bilo da nemam? 4x viroze u godinu dana, po tom sam trebala steci superimunitet.
I problem sto u obitelji imam osobu bolesno od raka, pa moram paziti da ga ne zarazim, imam i mladog dijabeticara itd.. i ti si u rizicnoj skupini.
Imam jos par primjera u obitelji koji bas ruse sve ove price kako kronicni obolijevaju i ovi s nezdravim nacinom. Kod mene bas sa zdravim zivotom obole, pa smo davno shvatili da je bolest samo lutrija.
Od "panike"/mjere opreza se ne umire.

Opravdanja za neodgovornost nema, a tako malo treba za biti odgovoran. Jako malo. Nije da zivimo u civilizaciji gdje nikas nitko nije cuo za higijenu i da nismo ucili o tom kako se siri gripa i viroza.
Rudana kritiziram jer omalovazava potencijalne opasnosti od korone, s obzirom da nemamo cjepiva. Trebao je reci da virus moze kaciti svakoga, da je to lutrija i da bas trebaju mjere opreza, a ne o postocima smrtnosti i usporedbama s gripama. I kakva panika, kad 99% ljudi ne slusa mjere, i dalje ne peru ruke, i dalje smrcaju, trgovine pune robe..dapace, mediji omalovszavali sve to.
Od ove zime se cijepim (cijepila se u prosincu, 80kn kosta cjepivo, s obzirom da nisam u rizicnoj skupini), pusem na hladno.

Jako volim landrati svugdje ali sam i fleksibilna ako treba ostati doma. Sve mi je dobro.

Na pocetku su mislili da ce se u Kini smiriti, nece se siriti dalje, pa vidimo rezultate. Kad sam vidjela 21.1.da Kina zatvara gradove, upalio mi se alarm (Kina ni u ludilu ne bi htjela izgubiti u ekonomiji sto znaci da je neka gadna frka kad su uveli ovakve mjere) odmah sam rekla drustvu da ne kupujem do ljeta karte za avion.:zubo: ionako uvijek kupujem karte do najranije mjesec dana prije puta, a smjestaj par dana prije.
Ako hoces mir, spremi se za rat. (Protiv virusa). :cerek:
Rekoh, normalno zivim, idem na fitness, na posao, na kave ali sa nesmrkavom ekipom, vozim se javnim prijevozom, ali nadam se da necu biti siritelj niti se razboliti.
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 15:18

Upravo se vozila u prepunom tramvaju, toliko o "panici" u Hr. A nedjelja popodne kad su u principu tramvaji u Zg prazni, tako da su besmislene price o nekakvoj panici u Hr.
aaston

Post 08 Mar 2020, 16:04

Kada spominjem paniku prvenstveno mislim na razmisljanje ljudi koje se da vidjeti po komentiranju raznih portala. A tamo stvarno ima nerazumnih prijedloga.

A ovo po tramvajima, promijeniti ce se ako se i kod nas pojavi neko zariste. Jer sve sto je s druge strane granice, jos je "daleko".
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 833 times
Been thanked: 1597 times
Post 08 Mar 2020, 17:26

aaston wrote:
08 Mar 2020, 13:12
Normalno da nisu svi zarazeni prijavljeni jer oni sa blagim simptomima ostanu doma. Kina nema sustav zdr. zastite kao mi nego tko je bolestan ide u bolnicu na pregled (nedavno citao o tome). Ima svjedocanstava Kineza koji su isli u bolnicu jer im je bilo lose ali njihova obitelj ne. Ostali bi doma dok ih temperatura nije prosla.
Da, i moje su informacije takve. Zato zaključujem da je ukupno zaraženih daleko više. A smrtnost, posljedično, daleko manja.

Svaku epidemiju treba ozbiljno shvatiti. Održavanje higijene, provjetravanje prostorija, izbjegavanje nepotrebna rizika (javna okupljanja i slično) te zdrava prehrana radi osnaživanja imuniteta pomoći će da se zaštitite. Mediji nažalost podgrijavaju paniku jer od toga žive, no nitko osim njih od toga nema koristi. Rudan je zbog toga reagirao, povod su bili Jutarnji i Index.
Potpisi su za budale.
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 19:58

Stitch wrote:Da, i moje su informacije takve. Zato zaključujem da je ukupno zaraženih daleko više. A smrtnost, posljedično, daleko manja.

Svaku epidemiju treba ozbiljno shvatiti. Održavanje higijene, provjetravanje prostorija, izbjegavanje nepotrebna rizika (javna okupljanja i slično) te zdrava prehrana radi osnaživanja imuniteta pomoći će da se zaštitite. Mediji nažalost podgrijavaju paniku jer od toga žive, no nitko osim njih od toga nema koristi. Rudan je zbog toga reagirao, povod su bili Jutarnji i Index.
Kako se to manifestira panika? Da je panika, svi bi bili u kucama, ljudi u zatvorenom, svi bi se pridrzavali mjera higijena, a ja vidim da i dalje 95% jos uvijek misli da je ovo nista, da nema potrebe pridrzavati se uputa (mnogi cak i ne znaju kolika je frka u Italiji i Kini) i pricaju kako je Rudan rekao da je ovo kao gripa, a rijetko tko zna ikog da je umro od gripe pa blabla "nece ni mene korona/gripa"..i ne peru ruke itd.
Na poslu sam stavila na vrata wc crtane upute o pranju ruke, jer sam davno primjetila kako malo njih pere ruke, pa odmah strgnute te upute i opci bijes da sto se ima popovati o pranju ruku itd.
Zg, pretezno zenska firma, vecina VSS i tzv fine zene.:kava:
Toliko o slusanju uputa, pametnome dosta

Da je Rudan rekao: perite ruke, jer u suprotno cete lako dobiti gripu ili koronu, ajde de. Ovako je ispalo jalovo.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 08 Mar 2020, 20:14

nasmijanonebo wrote:
08 Mar 2020, 14:41
Rudana kritiziram jer omalovazava potencijalne opasnosti od korone, s obzirom da nemamo cjepiva. Trebao je reci da virus moze kaciti svakoga, da je to lutrija i da bas trebaju mjere opreza, a ne o postocima smrtnosti i usporedbama s gripama.
Sorry, ali nisi dovoljno popratila sto je rekao. On je to rekao u NU2 kod stankovica da se kojim slucajem svi mi u hrvatskoj zarazimo, umre jedan postotak najugrozenijih sjeverne tribine maksimurskog stadiona, slikovito receno ;)

Nemojmo panicarit, oprez da ali ne treba gubit glavu.

Jedino s cim sam zabrinut je ekonomske prirode i pitanje turisticke sezone, to su stvarni problemi drzave koja direktno o tome ovisi.
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 08 Mar 2020, 20:49

Stitch wrote:
08 Mar 2020, 12:50
Možda u Italiji, ali u Kini, koja ima bitno drukčiji zdravstveni sustav i koja ne podnosi lošu propagandu, vjerojatno nisu provjerili sve zaražene. Najlakše im je bilo reći da je Wuhan centar epidemije, a pokrajinu u kojoj živi 60 milijuna ljudi, planinsku i divlju, teško su mogli pokriti.
Stitch wrote:
08 Mar 2020, 17:26
Da, i moje su informacije takve. Zato zaključujem da je ukupno zaraženih daleko više. A smrtnost, posljedično, daleko manja.
Kao što rekoh, naravno da razumijem da zaraženih ima više od službene brojke, ali jednako tako i umrlih.

Dakle, smrtnost jest manja, ali "iz zraka" izvlačiti koliko je to, u ovom je trenutku po meni jednako neozbiljno kao "mahati" s tih 6% do kojih se došlo krutom logikom službenih podataka.
Stitch wrote:
08 Mar 2020, 17:26
Mediji nažalost podgrijavaju paniku jer od toga žive, no nitko osim njih od toga nema koristi. Rudan je zbog toga reagirao, povod su bili Jutarnji i Index.
Jutarnji i Index ne čitam, bar ne redovito, no jesam prije par dana slučajno naletio na tekst propalog Turbo Limača Fižulića u Telegramu u kojem se izruguje onima koji njega i njemu slične nazivaju paničarima i mogu reći da to pas s maslom ne bi pojeo. Tako da s te strane razumijem Rudana. Ali, još jednom - rano je za konkretne brojke.
miky0 wrote:
08 Mar 2020, 20:14
On je to rekao u NU2 kod stankovica da se kojim slucajem svi mi u hrvatskoj zarazimo, umre jedan postotak najugrozenijih sjeverne tribine maksimurskog stadiona, slikovito receno ;)
Ček, ček, .... Misli se na cijeli kapacitet maksimirskog sjevera ili samo na ono ljudi kaj inače dođe na prosječnu tekmu. Razlika nije zanemariva. :rofl:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 833 times
Been thanked: 1597 times
Post 08 Mar 2020, 21:08

nasmijanonebo wrote:
08 Mar 2020, 19:58
Kako se to manifestira panika? Da je panika, svi bi bili u kucama, ljudi u zatvorenom, svi bi se pridrzavali mjera higijena, a ja vidim da i dalje 95% jos uvijek misli da je ovo nista, da nema potrebe pridrzavati se uputa (mnogi cak i ne znaju kolika je frka u Italiji i Kini) i pricaju kako je Rudan rekao da je ovo kao gripa, a rijetko tko zna ikog da je umro od gripe pa blabla "nece ni mene korona/gripa"..i ne peru ruke itd.
Otkazuju se sportska natjecanja, koncerti, sajmovi... Teško da je sve opravdano. Hajde, Europski kadetski kup u džudu spada u tri najbrojnija svjetska natjecanja za kadete i kadetkinje te se može reći da postoji rizik za 800-900 natjecatelja iz 40 država, ali Maja Šuput nije dobila nikakvu službenu preporuku, kao ni drugi koji su brže-bolje pobjegli u karantenu. U školama je ista stvar, ne ide se ni na obične izlete, a kamoli ekskurzije u inozemstvo.

Kao što rekoh u prethodnome postu, apsolutno jesam za oprez. No mnogi u tome pretjeruju. Ako ne vidiš krivnju medija za to, ne mogu ti pomoći.
Potpisi su za budale.
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 21:33

A dobro, ja digla paniku 21.1., rugalo mi se da nee biti korone u Europi..sad je Italija itekako dostigla frku u Kini gledajuci proporcionalno.

Bolje "panicariti", pa nista, nego "lako cemo", pa sranja.
Nije da povijest ne uci.
A i vidi primjer moje obitelji, je, neka mi je utjeha da gripa nije nista, ubija samo starije blablabla.
Je, a sto, i ako zanemarimo to i fokusiramo se na to kako gripa ubija starije i kronice, znacli li to da su oni visak, nikakva steta da umru ranije?

Rudan je neodgovoran. Ne donose se zakljicci niti idiotske usporedbe dok god epidemija nije gotova.
Nitko ne kaze da je utakmica gotova nakon prvog poluvremena, utakmica je gotova tek kad sudac zazvizdi definitivan kraj tekme i tek onda krecu analize tekme i usporedbe.

Da je bar panika, ljudi bi se vise drzali mjere higijena, ne bi kasljali drugom u lice itd.

Nece svijet umrijeti ako se zbog panike ne putuje par mjeseci, ne igraju tekme itd..svijet je prezivio i daleko gore situacije. Najosnovnije je da si zdrav, krov nad glavom, imas sto pojesti, nisi gol i bos, sve ostalo je nadgradnja. Sve ostalo nije smak svijeta. A mi smo u situaciji kad nam je mozda svima nama ugrozeno zdravlje/elementarno.

Rudan je propustio reci ljudima da ne potcjenjuju niti gripu niti koronu, da je uvijek bolje precijeniti nego potcijeniti opasnosti. U drustvu se masovno pozivaju na Rudana, jer kao on je rekao da je ovo sve bezazleno pa stoga se ne drze hogijenskih mjera niti uputa.
Ma...
miky0
ST Leader

Post 08 Mar 2020, 22:55

nvnk wrote:
08 Mar 2020, 20:49
Ček, ček, .... Misli se na cijeli kapacitet maksimirskog sjevera ili samo na ono ljudi kaj inače dođe na prosječnu tekmu. Razlika nije zanemariva. :rofl:
Na pun stadion je mislio, tako je rekao ;)
miky0
ST Leader

Post 08 Mar 2020, 22:58

nasmijanonebo wrote:
08 Mar 2020, 21:33
A dobro, ja digla paniku 21.1., rugalo mi se da nee biti korone u Europi..sad je Italija itekako dostigla frku u Kini gledajuci proporcionalno.

Bolje "panicariti", pa nista, nego "lako cemo", pa sranja.
Nije da povijest ne uci.
A i vidi primjer moje obitelji, je, neka mi je utjeha da gripa nije nista, ubija samo starije blablabla.
Je, a sto, i ako zanemarimo to i fokusiramo se na to kako gripa ubija starije i kronice, znacli li to da su oni visak, nikakva steta da umru ranije?

Rudan je neodgovoran. Ne donose se zakljicci niti idiotske usporedbe dok god epidemija nije gotova.
Nitko ne kaze da je utakmica gotova nakon prvog poluvremena, utakmica je gotova tek kad sudac zazvizdi definitivan kraj tekme i tek onda krecu analize tekme i usporedbe.

Da je bar panika, ljudi bi se vise drzali mjere higijena, ne bi kasljali drugom u lice itd.

Nece svijet umrijeti ako se zbog panike ne putuje par mjeseci, ne igraju tekme itd..svijet je prezivio i daleko gore situacije. Najosnovnije je da si zdrav, krov nad glavom, imas sto pojesti, nisi gol i bos, sve ostalo je nadgradnja. Sve ostalo nije smak svijeta. A mi smo u situaciji kad nam je mozda svima nama ugrozeno zdravlje/elementarno.

Rudan je propustio reci ljudima da ne potcjenjuju niti gripu niti koronu, da je uvijek bolje precijeniti nego potcijeniti opasnosti. U drustvu se masovno pozivaju na Rudana, jer kao on je rekao da je ovo sve bezazleno pa stoga se ne drze hogijenskih mjera niti uputa.
Ma...
Da je on rekao to sto bi ti tila, mi bi vec tjednima umirali od gladi, jer opskrbni centri ne bi imali kapaciteta napuniti sve ducane sa svim potrebstinama koje bi ludjaci od ljudi pokupovali i pokrali. Dodje li do toga, po namirnice se ide barem pistoljem ;)
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 23:23

Ne bi, bilo bi dovoljno namirnica, u Kini nisu ostali gladni, a u karanreni su od 21.1.:kava:
Ljudi bi se vise drzali mjera uputa. A ti se samo tjesi s onim "nece nas".
Nije li bolje sprijeciti nego lijeciti? Da je odmah doslo do zabrana svih avioletova, korona bi se daleko sporije sirila. Danas ne bi Italija bila u gorem stanju nego Kina, ne bi se ovako sirilo, a na kraju ni ti ne bi izgubio toliko koliko ces izgubiti sada otkazima rezervacija.

Dubrovnik je imao 40-dnevnu karantenu i u nju je morao uci svaki stranac prije ulaska u grad. Znali su Dubrovcani zasto to rade.

Evo, Italija ima veliki nedostatak respiratora, medicinskog kadrs itd..u kolapsu su.
A bogata su drzava i to Lombardija, jedna od najbogatijih svjetskih regija.

Ova epidemija uci da svaka drzava mora biti samoopstojna: imati dovoljno hrane, vode, lijekove i energetiku za vlastite potrebe. Drugo, valjda je zapad naucio kako je fulao s prebacivanjem skoro kompletne industrije u Kinu i Aziju kako bi jos vise zaradjivale itd
aaston

Post 08 Mar 2020, 23:30

nasmijanonebo wrote: U drustvu se masovno pozivaju na Rudana, ..
U drustvu se masovno pozivaju na Rudana jer ljudima treba neka nada, utjeha da ce i to nekako proci. Da li je netko drugi dao neku nadu, netko relevantan?
Do sada sam vidio samo crnilo i brojanje umrlih. Jebeni index cak ima i brojcanik na vrhu naslovnice :rolleyes:

Nije ti Rudan kriv sta ljudi ne peru ruke niti ce ih ni on ni bilo tko na to natjerati. To je utopija. Odrasla osoba koja ne razumije zasto treba prati ruke, to nece shvatiti ni sada.
Mozda bi ih natjerao neki panicni javni poziv.... ali to je opet dolijevanje ulja na vatru.

Sto se Talijana tice redovno se na njihovim tv stanicama vrte upute kako se ponasati (1m udaljenosti, bez rukovanja, kako prati ruke, kako ne dirati kvake....). Upute o osnovnoj higijeni su ipak zadaca nekih sluzbi a ne pojedinca.

Pa opet... sinoc je bio masovni bijeg iz Milana i pravi juris na vlakove. Cim je proglasena karantena. Umjesto da su prvo sve blokirali pa onda objavili zabranu. Traljavo i neuredno. Talijanski.
aaston

Post 08 Mar 2020, 23:37

nasmijanonebo wrote:Da je odmah doslo do zabrana svih avioletova, korona bi se daleko sporije sirila.
Italija je jedna od prvih zemalja koje su ukinule direktne letove za Kinu. I kako im je to pomoglo?
Ali zato imaju siroku kinesku zajednicu na sjeveru, slabo placeni radnici.

I sta znaci to "odmah"? Koji datum? Kada je pocelo izgledati lose virus je vec bio tu u Europi. Prije nego izgleda lose nitko nece zaustaviti kompletni promet između Europe i Kine. Zasto i bi?
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 23:48

Na Rudana se masovno pozivaju kad im govoris o mjerams opreza, jer je on de facto glavna zvijezda i smatra se jedinim mjerodavnim (ne ja, nego prosjecni Hrvat)..on veli da je ovo bezazleno, trla baba lan, ljudi ga masovno slusaju itd.

Potcijeniti je opasno, precijeniti nije.:kava:

Talijani potcijenili, vidimo divotu..kao i ostali.
miky0
ST Leader

Post 08 Mar 2020, 23:50

nasmijanonebo wrote:
08 Mar 2020, 23:23
Ne bi, bilo bi dovoljno namirnica, u Kini nisu ostali gladni, a u karanreni su od 21.1.:kava:
Par dana prije nego se pojavila korona kod nas u splitu je neka glupaca oreko whatsaap poruke poslala dramatican snimak o kironi u splitu, e to popidne u ribole i u malom ducanu na gripama ja u 19:30 nisam ima sta za kupit, a dosa sam po litru mlika i po struce kruva, pa sam posla sve zive u k...
nasmijanonebo wrote:
08 Mar 2020, 23:23
Ljudi bi se vise drzali mjera uputa. A ti se samo tjesi s onim "nece nas".
Nije li bolje sprijeciti nego lijeciti? Da je odmah doslo do zabrana svih avioletova, korona bi se daleko sporije sirila. Danas ne bi Italija bila u gorem stanju nego Kina, ne bi se ovako sirilo, a na kraju ni ti ne bi izgubio toliko koliko ces izgubiti sada otkazima rezervacija.

Dubrovnik je imao 40-dnevnu karantenu i u nju je morao uci svaki stranac prije ulaska u grad. Znali su Dubrovcani zasto to rade.

Evo, Italija ima veliki nedostatak respiratora, medicinskog kadrs itd..u kolapsu su.
A bogata su drzava i to Lombardija, jedna od najbogatijih svjetskih regija.

Ova epidemija uci da svaka drzava mora biti samoopstojna: imati dovoljno hrane, vode, lijekove i energetiku za vlastite potrebe. Drugo, valjda je zapad naucio kako je fulao s prebacivanjem skoro kompletne industrije u Kinu i Aziju kako bi jos vise zaradjivale itd
S ovim se slazem, ali ne vidim zasto se to spocitava Rudanu.

Ovo je problem discipline i nekulture, a talijani su ocito nedorasli ovoj situaciji. Evo bas citam kako budale bjeze sa sjevera italije na jug. Mozda je takvih pokusaja bijega bilo i u kini, ali kineski vojnici nisu stedili metke.
nasmijanonebo

Post 08 Mar 2020, 23:50

aaston wrote:Italija je jedna od prvih zemalja koje su ukinule direktne letove za Kinu. I kako im je to pomoglo?
Ali zato imaju siroku kinesku zajednicu na sjeveru, slabo placeni radnici.

I sta znaci to "odmah"? Koji datum? Kada je pocelo izgledati lose virus je vec bio tu u Europi. Prije nego izgleda lose nitko nece zaustaviti kompletni promet između Europe i Kine. Zasto i bi?
Nije ukinula, dolazili su letovi iz Kine u Milano i nakon uvodjenja karantene u Wuhanu.
Niko
Has thanked: 156 times
Been thanked: 25 times

Post 08 Mar 2020, 23:53

Svi se love za to pranje ruku a svi mrlje po mobitelu. Ides u javni prijevoz istim tim rukama tipkas po mobu, dojdes doma i odma brzo prati ruke da bi vec za 10 sekundi opet tipkal po mobitelu koji si drzal istim onim neopranim rukama, stavljal ga na razne stolove ili di vec, daval drugim osobama u ruke itd...
miky0
ST Leader

Post 08 Mar 2020, 23:53

nasmijanonebo wrote:
08 Mar 2020, 23:48
Na Rudana se masovno pozivaju kad im govoris o mjerams opreza, jer je on de facto glavna zvijezda i smatra se jedinim mjerodavnim (ne ja, nego prosjecni Hrvat)..on veli da je ovo bezazleno, trla baba lan, ljudi ga masovno slusaju itd.

Potcijeniti je opasno, precijeniti nije.:kava:

Talijani potcijenili, vidimo divotu..kao i ostali.
Btw, mi uopce nismo potcjenili ovu situaciju, nase sluzbe su reagirale odlicno pocecsi od ministra pa nadalje 👍
  • Information