oblivion wrote: ↑Yesterday, 04:08
Prije će biti da tebi ne uspijeva da braniš svoje hipoteze, da ne velim Zapadnu propagandu.
I molim te uzdrži se od vrijeđanja, ako isto ne očekuješ za uzvrat.
Ako osjećaš potrebu, samo raspali. Da se bojim takvih kao ti, nosio bih
Raid u džepu.
Ajde? Sad nije riječ o tome, nakon što sam pokazao da Izraelci nikad nisu imali namjeru da se drže sporazuma koje su sami uvjetovali?
Držali su se, samo što ti skačeš s teme na temu zato što ne možeš valjano odgovoriti na jednostavnu tvrdnju o Hebronu i općenito miješaš konkretne događaje s fantazijama koje si pročitao ili vidio na internetu. Da to išta vrijedi, svi bi se pozivali na TikTok, YouTube i forume.
Evo koncentrirao sam se.
"The Israeli government has been involved in assisting or empowering the Palestinian political and military organization Hamas at various points in its history. This support continued during and in spite of active military hostilities between the two sides."
Klasično rimsko načelo "zavadi pa vladaj". Bibi je vukao poteze koji su u to doba (naizgled) bili strateški opravdani - ako Hamas dobije Gazu, a Palestinska uprava / Fatah Zapadnu obalu, onda nema politički ujedinjene Palestine. Drugi je par rukava što mu se to na duge staze obilo o glavu.
Paradoksalno, Netanyahu je godinama smatrao politički korisnim imati Hamas kao protivnika Palestinskoj upravi, čak i uz cijenu toga da Hamas time postane jači, a strategija koja je trebala spriječiti palestinsku državu pomogla je Hamasu da osnaži toliko da 7. listopada 2023. izazove katastrofu zbog koje je Izrael završio u još težem sigurnosnom i političkom položaju. I to je prekrasna ironija sudbine.
No time nisi dokazao da je Arafat učinio sve što je mogao - jer nije. Takvo što nitko ne može dokazati. Arafat je mogao otići dalje od povremenih akcija protiv Hamasa ili Islamskog džihada - ali za to bi morao riskirati otvoreni palestinski sukob s terorističkim organizacijama kojima se služio kao adutima u nadmudrivanju s Izraelcima.
Šta uopće hoćeš reći? Da su se Palestinci u ime nekakvog hipotetičkog mira trebali odreći borbe protiv izraelske okupacije, zlostavljanja i otimačine njihove vlastite zemlje?
Diplomacija je također borba. Ratovi uglavnom završavaju tako da obje strane potpišu politički sporazum, kompromisno rješenje koje osigurava trajni mir.
Ima demantija koliko hoćeš. Kad bi htio pogledati.
To ne demantira ama baš ništa.
Holokaust 1941. - 1945., što si izrijekom spomenuo, i Palestina 1948. različite su situacije. Pitao si me za jedno, a onda se prebacuješ na drugo, kao da čitavo vrijeme razgovaramo o istome. Ne razgovaramo. Možemo debatirati o tome što se događalo u režiji Irguna, Lehija, Hagane, a potom IDF-a jer su mi radovi Bennyja Morrisa i drugih povjesničara poznati, osobito
The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited iz 2004. godine. Tu knjigu čak negdje imam i mogu je citirati. Od vojnih i obavještajnih arhiva nadalje.
Ni Morris ni drugi nisu našli nekakav veliki plan protjerivanja svih Palestinaca. Morrisovo istraživanje dokazuje krajnje neujednačeno ponašanje - negdje su stanovnici pobjegli zbog borbi i straha, negdje nakon napada, negdje su izravno protjerani, a negdje su izraelske snage upravo nastojale da Arapi ostanu. Zato je teza o jedinstvenoj, unaprijed pripremljenoj operaciji etničkog čišćenja koja se stalno plasira iz antisemitskih krugova netočna i nepravedna. Rat je, a ne neki unaprijed izrađen plan, stvorio izbjeglički problem, u tome se slažu svi istraživači. Koji također odbacuju staru izraelsku priču "sami su otišli". Upravo su Morrisovi arhivi osobito neugodni za izraelsku historiografiju. Oko 600-760 tisuća Palestinaca napustilo je svoje domove između 1947. i 1950. godine, a uobičajena je Morrisova procjena oko 700 tisuća.