Krivica i odgovornost, u prometu i šire
ali slucaj nevezivanja nije za usporedbu sa ostavljenim stvarima bez nadzora koje su kasnije ukradene.
da su u tom istom autu zabili se u zid, ili pak jelena koji je izletio na cestu, sihod bi bio isti. kao sto bi u tim istim situacijama bio drugaciji da su bili vezani.
ta cinjenica uopce ne opravdava niti umanjuje krivnju osobe koja nesrecu uzrokuje vec stavlja ljagu na poginulog jer je dijelom i on kriv za svoju smrt. svojim nevezanjem pomogao mu je da ga usmrti.
jer nevezana osoba ne mora poginuti tudjom krivnjom.
da su u tom istom autu zabili se u zid, ili pak jelena koji je izletio na cestu, sihod bi bio isti. kao sto bi u tim istim situacijama bio drugaciji da su bili vezani.
ta cinjenica uopce ne opravdava niti umanjuje krivnju osobe koja nesrecu uzrokuje vec stavlja ljagu na poginulog jer je dijelom i on kriv za svoju smrt. svojim nevezanjem pomogao mu je da ga usmrti.
jer nevezana osoba ne mora poginuti tudjom krivnjom.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
- Beta ženka
Da, može se protumačiti tako, mada znam da se nije tako mislilo.slafko » wrote:Upravo to. Ovako ispada da je to njihovo nevezanje natjeralo Čačića da se zaleti u njih i nauči ih pameti.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Po svakome nije kriva pokradena osoba već lopov, ali se radi o adaptaciji, prekrasnom evolucijskom mehanizmu koji vrsti omogućava prilagodbu poradi preživljavanja.Beta ženka » wrote:I onda se obično pokradenom, tj. pokradenoj očita bukvica zašto nije pazila na svoje stvari.
A po meni nije pokradena osoba kriva, već lopov.
Naravno da nitko ne opravdava lopova kad kaže "ko ga jebe šta nije pazio na svoje stvari", i sam lopov je svjestan da krade, ali zaista: ako znaš da se tu krade, da je to skoro javan prostor (živjela sam u domu), za koji penis ostavljaš kozmetiku u čajnoj kuhinji? To je ko da ostavim rolu wc papira u zajedničkom wcu i onda se čudim kad ju netko potroši jer stoji tamo. Pa jebiga, tamo je, na javnom prostoru i stoji bez naznake vlasnika u blizini (rola wc papira, jel, ne kozmetička torbica). U domu je tvoja soba tvoja, hodnik i ostale prostorije su vrlo zajedničke, i tamo ima svega i svačega osim studenata.
Omnia mea mecum porto
I ko krade natopljen prljav veš
But don't wait up
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Just leave the light on
'Cause all the roads that I might take will all one day lead back to you
Pa… da.Beta ženka » wrote:No eto, svijet tako funkcionira da moraš misliti na to da će netko napraviti takvu spačku, ili skriviti nesreću te poduzeti preventivne metode.
U nekim državama platiš kaznu ako izađeš iz auta i ostaviš ključ u njemu.
Nema provale ako ostaviš stan otključan.
A i vezati se moraš u vožnji.
U slučaju krađe i silovanja ipak je tu još i namjera; u saobraćajki je dovoljna glupost ili nepažnja. A odu životi.
I zato mi nikad nisu bili jasni genijalci koji “paze kako voze, pa se ne moraju vezati”. Da, oni paze. Ali pijana budala iz nekog drugog auta ne pazi. I jebiga, tvoja je odgovornost da se zaštitiš. I u seksu, gdje te najčešće samo jedna osoba može sjebati (rekoh: najčešće, nemojte mi sad izvlačiti protuprimjere
- Beta ženka
Da, o tome pričam, ALI - ima nas koji i ne bismo uzimali šalice iz čajne kuhinje (dogodilo se prijateljici, skoknula je u sobu 2-3 vrata dalje jer je zaboravila ponijeti i kavu odmah, džezva s vodom koja vri je stajala na rešou, i šalica pored), niti tuđe kozmetičke torbice - pobogu, fuj (opet - jedna druga skoknula samo u sobu uzeti nešto), a veš - nisam doživjela, pričali mi da ga nosim sa sobom u sobu. Tako da se namakao ispod kreveta. Obijest, ništa drugo. Jednoj su krali gaće sa štrika u prizemlju.A.P. » wrote:
Po svakome nije kriva pokradena osoba već lopov, ali se radi o adaptaciji, prekrasnom evolucijskom mehanizmu koji vrsti omogućava prilagodbu poradi preživljavanja.
Naravno da nitko ne opravdava lopova kad kaže "ko ga jebe šta nije pazio na svoje stvari", i sam lopov je svjestan da krade, ali zaista: ako znaš da se tu krade, da je to skoro javan prostor (živjela sam u domu), za koji penis ostavljaš kozmetiku u čajnoj kuhinji? To je ko da ostavim rolu wc papira u zajedničkom wcu i onda se čudim kad ju netko potroši jer stoji tamo. Pa jebiga, tamo je, na javnom prostoru i stoji bez naznake vlasnika u blizini (rola wc papira, jel, ne kozmetička torbica). U domu je tvoja soba tvoja, hodnik i ostale prostorije su vrlo zajedničke, i tamo ima svega i svačega osim studenata.
Omnia mea mecum porto![]()
I ko krade natopljen prljav veš
Lastan wrote: Pa… da.
U slučaju krađe i silovanja ipak je tu još i namjera; u saobraćajki je dovoljna glupost ili nepažnja. A odu životi.
I zato mi nikad nisu bili jasni genijalci koji “paze kako voze, pa se ne moraju vezati”. Da, oni paze. Ali pijana budala iz nekog drugog auta ne pazi. I jebiga, tvoja je odgovornost da se zaštitiš. I u seksu, gdje te najčešće samo jedna osoba može sjebati (rekoh: najčešće, nemojte mi sad izvlačiti protuprimjere), tvoja je odgovornost da se zaštitiš od boleština/trudnoće/razno. I kojeg god da si spola, ako ti se dogodi neko sranje, svi će ti spominjati zaštitu.
![]()
Da, to s vožnjom je i meni genijalno - možeš ti paziti koliko god želiš, ali pretpostaviti da će i svi oko tebe jednako paziti mi je stvarno idiotarija.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
ako ti je auto ukraden, a u njemu ostala prometna, ne gleda se kao na krađuLastan » wrote: Pa… da.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ma jok! Kad nađu lopova, upoznaju vas i postanete dobri prijatelji. Jer ti je čuvao auto.Pješčana » wrote: ako ti je auto ukraden, a u njemu ostala prometna, ne gleda se kao na krađu
Ovo posebno ako ti ga čuva i u drugim državama.
koliko znam, neće ga policija uopće tražiti( auto).Tea Tree » wrote: Ma jok! Kad nađu lopova, upoznaju vas i postanete dobri prijatelji. Jer ti je čuvao auto.![]()
Ovo posebno ako ti ga čuva i u drugim državama.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
zasto?blaze » wrote: ljagu na poginulog? vrlo čudan način izražavanja
zasto osoba koja je svjesno usla u auto znajuci da ako se ne veze riskira svoj zivot nema crnu mrlju?
zasto je ona jednako "nevina" kao osoba koja je poduzela sve u njenoj moci i znanju da osigura svoj zivot?
nije. ma koliko se zavaravali ovdje.
ta osoba nosi dio tereta. jel to zaista nekima nije jasno?
kako nosi? u grobu?dimnjak » wrote: ta osoba nosi dio tereta. jel to zaista nekima nije jasno?
situacija samo nosi olakotnu okolnost krivcu za prometnu nesreću. prestaje biti jako važno što je jurio po skliskoj cesti, pretjecao, lagao o nekakvoj magli
nedavno je u parkiću neki mali opizido s ljuljačke, pao na glavu. ljudi su se podijelili na one koji su priskočili u pomoć i one koji su blebetali svisoka kako si je sam kriv. ne razumijem što imaju od takvog blebetanja
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Uh, ljaga, nije baš dobro odabran izraz.
Ali postoji podijeljena odgovornost, suodgovornost, doprinos nastanku prometne nezgode, kako vam drago.
I taj doprinos je mjerljiv. Ne baš precizno, naravno, ali je mjerljiv.
Što treba osjećati čovjek kojem se dogodi nešto ovakvo?
Misliti da bi bilo bolje da taj dan nije izašao iz kuće ni sjeo u auto, jer u tom slučaju ne bi pregazio idiota koji pijan leži na kolniku?
Što je najgore, vjerojatno će se slično i osjećati. Zbog idiota.
Ne može se umanjiti ili isključiti odgovornost poginulog, samo zato što je on mrtav, a onaj drugi je u boljoj poziciji samim time što je živ.
Ali postoji podijeljena odgovornost, suodgovornost, doprinos nastanku prometne nezgode, kako vam drago.
I taj doprinos je mjerljiv. Ne baš precizno, naravno, ali je mjerljiv.
Što treba osjećati čovjek kojem se dogodi nešto ovakvo?
Misliti da bi bilo bolje da taj dan nije izašao iz kuće ni sjeo u auto, jer u tom slučaju ne bi pregazio idiota koji pijan leži na kolniku?
Što je najgore, vjerojatno će se slično i osjećati. Zbog idiota.
Ne može se umanjiti ili isključiti odgovornost poginulog, samo zato što je on mrtav, a onaj drugi je u boljoj poziciji samim time što je živ.
a kad je kriv on sam i nitko drugi?blaze » wrote: kako nosi? u grobu?
situacija samo nosi olakotnu okolnost krivcu za prometnu nesreću. prestaje biti jako važno što je jurio po skliskoj cesti, pretjecao, lagao o nekakvoj magli
nedavno je u parkiću neki mali opizido s ljuljačke, pao na glavu. ljudi su se podijelili na one koji su priskočili u pomoć i one koji su blebetali svisoka kako si je sam kriv. ne razumijem što imaju od takvog blebetanja
uredno se zanemaruje da ne mora biti drugog krivca.
moze ti puknut guma.
moze ti izletiti jelen.
moze se sam zabit u zid ili sam skriviti nesrecu.
svjesno sjedas u atuo da iz njega mozda neces izaci. i da ces iza sebe ostaviti uplakanu majku, zenu, muza, dijete.
ne znam za ljude u parku, ne nalazim se u takvoj skupini. ne nedostaje mi ni empatije niti sucuti, ali niti prema onima koje neko tko ne misli, pa ni na sebe ni na njih, ostavlja za sobom, niti za ostavljaca. ali suporediti dijete i odraslu osobu i njihovu nepaznju i brigu za sebe...al dobro.
tesko se maknuti od konkretnog primjera o kojem ni u jednom trenu nisam govorila, jel tako blaze?
probaj. mozda drukcije vidis o cemu pisem svo vrijeme.
pa se vrati na ona tri moze na pocetku ovog posta
za mene nosi crnu mrlju, tu "jagu" nemara i neodgovornosti za svoj zivot i one koje ostavlja za sobom.
mislim da bi se sa svakim novim postom samo ponovila, a to zaista nema smisa.
-
carrier pigeon
Ne znam sve važne stvari oko Čačičevog zabijanja u auto na autoputu, ali ima nešto što svi zanemarujete. Na autoputu naročito, ali i na ostalim cestama, postoji i najniža DOZVOLJENA brzina. Ta brzina je 20 kn/h niža od dozvoljene. Problem su i vozači koji voze premalom brzinom, naročito na autocestama. Kad vam se nešto dogodi da morate voziti sporije na običnoj cesti, dužni ste uključiti četiri žmigavca da na sebe skrenete pozornost, da upozorite ostale vozače na sebe. Na žalost, ja sam slučajno upoznata s načinima vožnje Mađara, Čeha i Poljaka. Nisam osoba koja će potcjenjivati na nacionalnoj osnovi, pa se nemojte truditi da mi to spočitnete, stvar je u tome da oni, na žalost, do pred 20 godina nisu imali ni poštenu cestu niti automobile koji su b ili bolji od Lade, pa stoga i nemaju naviku voziti primjereno novim uvjetima. Osobno sam doživjela nekoliko puta da su ti ljudi na našim autoputevima vozili oko 40 km/h u potpuno dobrim uvjetima- sunčan dan, čista i suha cesta, preglednost i sve ostalo. TO JE OPASNO i oni ugrožavaju druge ljude koji voze dozvoljenih 130.slafko » wrote:
Ne kužim kak ne kužiš da si pogodio poantu u prvom boldanom dijelu. Jasno ti je da vozačica nije radila gluposti po cesti i da nije morala reagirati na iznenadnu situaciju već da se lijepo vozila autoputom kako je i red. Vidiljivo je kako ti je ovaj dio jasan, ali odmah nakon toga zabrazdiš u nelogičnost i neispravnost premise "da su bili x, ne bi bili y".
Oni su u tom autu mogli dubit na glavama i preživjeli bi. Mogli su biti nevezani i preživjeti. Mogli su udisati helij iz balona i pričati blesavim glasovima i preživjeti. Mogli su igrati hrkljuš i preživjeti.
Nisu mogli preživjeti Čačića kada je udario u njihov auto. On je jedini i isključivi krivac za smrt tih ljudi.
Da oupće ne spominjem da je moj dečko pred par mjeseci naletio na autoputu na Mađara koji je "vidio" crveno svjetlo na semaforu i stao. Nije upalio 4 žmigavca, stao je na voznom traku i, naravno, na autoputu nema semafora. Ali on ga je "vidio" pa se zaustavio i uzrokovao nesreću. Ona četiri žmigavca, naravno, nije upalio. I nije mbio na zaustavnom traku. Čovjek jednostavno nije znao voziti po autocesti. Tako da ja nisam toliko sklona Čačića proglasiti jedinim krivcem iako je on apsolutno preuzeo krivicu (a koliko drugih još znate koji tako bespogovorno priznaju svoju odgovornost?)
S druge strane je sasvim moguće da niti Čačić ne zna voziti po autoputu. Političar je zaštićeniji od mnogih životinjskih vrsta koje su pred izumiranjem i zaista si puno toga dopuštaju i puno toga im ne dođe na naplatu.
Netko je ranije spomenuo kako kod automobilskih nasreća nema namjere kao kod silovanja ili krađe. Ne slažem se s time budući da je noga na gasu jasna namjera za brzom vožnjom. Za koju vozač mora biti svjestan da je opasna i potencijalno fatalna, a ukoliko nije - nije mu mjesto za volanom.
Netko je ranije spomenuo kako kod automobilskih nasreća nema namjere kao kod silovanja ili krađe. Ne slažem se s time budući da je noga na gasu jasna namjera za brzom vožnjom. Za koju vozač mora biti svjestan da je opasna i potencijalno fatalna, a ukoliko nije - nije mu mjesto za volanom.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
- Beta ženka
Ma meni je i inače fascinantno kako društvo funkcionira na nekakvoj vrsti povjerenja u nepoznate ljude koje ćeš sresti - nekako se podrazumijeva da će i drugi paziti u prometu, jer valjda im je njihov život mio, a i valjda ne žele u zatvor, podrazumijeva se da te netko neće srušiti na ulici i oteti ti torbu/mobitel, podrazumijeva se da te netko neće udariti jer mu se ne sviđa tvoja faca, a on je ustao na lijevu nogu, podrazumijeva se da ćeš normalno obaviti što trebaš u banci ili pošti, a da neće uletjeti neki očajnik i pripucati po prisutnima, ubiti zaštitara... Pa ipak, takve stvari se događaju, a s našim pravosuđem još je i gore, nema tolikog straha od kazne. Krhka je ta sigurnost i opasno je izlaziti među ljude. 
-
- Information
-