JPK » wrote:
Medijan neto plaće je u Hrvatskoj tek parsto kuna niži od prosjeka i oko 4600 kuna je. Zanimljivo je i da to spominješ, jer tako visok medijan je u potpunoj suprotnosti sa tvojim tvrdnjama.
lukavstvo nije znanost. nazalost po profit, prosjek je ispod medijana. ali, ocito se tezi svim silama da se izjednace, narocito slavna ekonomska znanost upregnuta u profit.
mene to podsjeca na ono idealno stanje kad se gornji i donji krvni tlak izjednace. tako i neki ujdurm ekonomisti nastoje opravdati i naci svrhu izjednacavanja takvog ekonomskog tlaka izdvojenim statistickim podacima i metodama, a narocito kad se prikazu kao objektivne, neumoljive distribucije. to je ono, rekao sam, nagovaranje da se stave oni konjski stitnici za oci, tvrdeci da ce se tako moci vidjeti bolje.
ako nekome koji je vec s onu stranu medijana naraste placa za pedeset posto ili odsto, on ce skromno i ponizno ostati u tom dijelu distribucije, ali nigdje se nece u njoj vidjeti tko to i kako placa, osim sto ce domedijanci ( ili bolje..domedijaneri) ponosno ostati u svom medijanskom dijelu i ako nemaju za kruh, jesti ce kolace.
a sto se s tim podmedijanskim dijelom moze kupiti ili sto se moze priustiti, to se ne govori. ali, govorit ce se. uskoro bojim se.
tako ce poluznanstvene polumetode, izdvojene tako da govore same za sebe o sebi samima i to s potpunim pravom i autoritetom takvog lukavstva, postati ono sto ustvari jesu..operacija uspjela, pacijent umro.
za sve sam mislio da ce doci ovdje, ali se nisam nadao skegrizmu. nisam vjerovao da su ovdje ljudi toliko glupi i nepismeni da im ne preostaje nista drugo nego vjerovat skegricima i njihovim argumentima koji dokazuju uvjerenje..pa, vama je odlicno.. samo da se ne bi pocelo misliti i gledati drugacije radi vlastite nadmedijanske guzice..