Zekoslawa » wrote:A Jure Franičević Pločar? Mir, Vir, Lanac i ekipa.

Nisam čitao, ali sam čuo da je OK, ali...
Da pokrenem zahrđale vijuge: kod nas su partizaniju, romane, pisali Barković (Josip ?), koji je doživio kojih 100 godina, nije bio loš čovjek, ali je mi se čini kao jadni socrealizam. I oni koj isu bili u partizanima (Šegedin, Novak,..) nisu pisali romane o tom, valjda im je bilo bez veze.
Jedini Joža Horvat i "Mačak po šljemom" i Veljko Kovačević (Kapelski kresovi), koji je Crnogorac, ali to se
smatra dijelom hrv. književnosti. Zatim Srbin Vojin Jelić, kojeg je Josip Pavičić dobro okarakterizirao. Od Jelića sam čitao 1-2 romana (Anđeli lijepo pjevaju i još jedan), i ne znam što da kažem- kaos i pamflet i čovjek se pita što Jelić hoće.
Od ostalih...
Nekako se to uklapa u moja umovanja-kao Urvan Hroboatos- na forumu krstarica, da smo mi
Hrvati bilo bolji od Srba u literaturi općenito do romantizma- oni nisu ništa ni imali, zatim 19. st. kako koji, oni bolji u poeziji i memoarima, mi u romanu i eseju, zatim između rata mi bolji (Krleža, Ujević), a onda oni bolji od oko 1950/60 kad su se naši starci ispuhali, a Srbi upregnuli s romanima, i to je bilo do 1980-1990. Od onda ih ne pratim baš, ali i ne čitam romane, pa nisam neki kriterij.