Možda čudno, ali na fhr-u sam vrlo rijetko bio svjestan toga "bivanja gledanim" (iako su brojke gostiju daleko veće, a veći je i omjer gosti/registrirani), dok mi ovdje ta činjenica stalno upada u oči, ponekad čak stvara i nelagodu; viknuo bi čovjek "dođite i gurnite!"
Osim tehničke mogućnosti uvida u aktivnosti gostiju u "Who is online" opciji, mislim da se radi o tome da malobrojnost i kakvo-takvo međusobno poznavanje ovdašnjih forumaša pojačava onaj osjećaj intimnosti koji čovjek (paradoksalno, znam) ima pišući u nekakvome svom "osobnom ambijentu" (dom, ured ili što već), što umanjuje (ako ne i potpuno otklanja) svijest o tome da ispisuje retke urbi et orbi.
Dakle, jeste li svjesni javnosti svojih rečenica dok ih ispisujete? Razmišljate li o tome da ih, osim forumskih (ne)poznatih, čitaju i neki drugi ljudi: vaš susjed, poslodavac, prijateljica :Sigurna:, ljubavnica, zlatni retriever? Koliko ste, ispisujući svoje forumske i ostale net-rečenice svjesni da "Google pamti sve", da će te rečenice vjerojatno biti dostupne i za 5, 10 ili koliko već godina? Koliko ta činjenica utječe na vaše pisanje? Vjerujete li, možda, u uspješno očuvanje svoje net-anonimnosti?
I tako.