Povucimo recimo paralelu Sanjaju li androidi električne ovce? - Istrebljivač. Dickova znanstvenofantastična utopija bogatija je socijalnim elementima (dio o nestajanju životinja i kupovanju njihovih mehaničkih nadomjestaka), odnosima među likovima i sumornim, negativnim ugođajem - ali i Scott je stvorio jednako turoban, mračan svijet genijalnom rasvjetom i kadrovima; Hauerov završni monolog o životu potrese me svaki put kad ga gledam, a i onaj ljubavni hepiend ima smisla u njegovoj vizuri. Po svemu, to je novo, neovisno umjetničko djelo.
Mnogo je filmova snimljeno po nekom književnom predlošku. Iako roman kao medij i umjetnička vrsta nudi bolje i lakše prenošenje misli i osjećaja, film omogućuje vizualizaciju radnje pa je zbog toga pamtljiviji. Premda je dakako svaka knjiga zbog opsežnosti izražajno možda bogatija. No bit je svega da ta dva medija nikada ne izjednačujem. I mislim da je pogrešno uspoređivati "vjernost" ili tehnike.
Ili hajde da ovo proširimo - neka ovo bude tema općenito o prenošenju iz medija u medij. Kad usporedite umjetničke obrade istih naslova, što vam je bolje, sugestivnije, dojmljivije? I zašto?
Uzmimo primjerice trilogiju Kum. Dobar je Mario Puzo, pročitao sam više-manje sve što je napisao, na platno su mu prenijeli i Sicilijanca - ali bi li se uopće znalo za njega da nije maestralnoga Coppole? Sjećate li se scene kada Michael ostaje sam u mraku na kraju drugoga dijela? Izdvojen, na krvavom prijestolju, moćan - ali bez drage i druga, što bi rekao Ujević. Nema riječi kojima se taj kadar može dočarati...
Pa Odiseja i velemajstor Kubrick. Jaganjci Oscarom nagrađenoga Demmea, kojemu Harris nije ni do koljena (zasluge za to pripadaju dakako i caru Hopkinsu) - uglavnom, ima filmova koji debelo nadmašuju literarni predložak. I obrnuto, jasno.
Auelova je primjerice svojom sagom o neandertalcima i kromanjoncima stvorila priču teško prenosivu na filmsku vrpcu. Kao i Herbert... Jer se Lynchu mogu samo smijati. Ili plakati, možda je tako bolje reći. Nikako mi ne leži njegova vizija, njegova interpretacija.
Nastavite sami, molim vas, izgubih nit.