Ljubavne pjesme
sad sam oftopik, ali dobro.
ja ne mislim da su ovi tekstovi poezija. ne da ne mislim da su dobra poezija, nego ne mislim da su uopće poezija. i ne vidim zašto se to doživljava kao kritika, kao da tekstovi pjesama zato manje vrijede.
pričajte koliko želite o formalnim karakteristikama, možete se i pozvati na sinkretički nastanak lirske poezije (iako to nema smisla jer su se umjetnosti strašno davno odvojile), ali ignorirate činjenicu da poezija pripada književnosti iliti književnoj umjetnosti, vezana je za papir (ili ekran) i čitanje. pjesma je skup riječi i znakova koji mora funkcionirati sam za sebe, koji ima svoju dinamiku, svoj ritam, svoju ravnotežu, više (slobodan stih) ili manje krhku.
da, neki tekstovi nekih pjesama mogu za sebe stajati kao poezija, ali to su rijetke, rijetke iznimke.
i zašto bi to bio problem?
ove pjesme pripadaju glazbi.
nema potrebe da funkcioniraju dobro same na papiru. poeziju čine tišina i riječi, a ovo je sljubljivanje glazbe i riječi. to su različiti elementi, ko (riječi +) zrak i (riječi +) voda. i nastaju i funkcioniraju drugačije. pjesme koje postižu taj hekatonhirov "povratak trenutka" ne postižu to jer su poezija, nego jer su uspjela ravnoteža muzike i riječi. jedno tu ne može bez drugog. (povratak trenutka postiže i film, i fotografija, i ples, itd. jel' to ona zamka nazivanja svih estetskih senzacija, ljepote, ovoga-onoga - poezijom?)
zašto ih uopće trpati u poeziju? nepotrebno je. podcjenjivački je. kao da nisu dovoljno vrijedne ako nisu poezija. a jesu (dovoljno vrijedne. ne poezija).
u krajnju je ruku snobovski
sasvim je deseta stvar što to uopće nije muzika koja mene dira, ova o kojoj se raspravlja žustro.
ja ne mislim da su ovi tekstovi poezija. ne da ne mislim da su dobra poezija, nego ne mislim da su uopće poezija. i ne vidim zašto se to doživljava kao kritika, kao da tekstovi pjesama zato manje vrijede.
pričajte koliko želite o formalnim karakteristikama, možete se i pozvati na sinkretički nastanak lirske poezije (iako to nema smisla jer su se umjetnosti strašno davno odvojile), ali ignorirate činjenicu da poezija pripada književnosti iliti književnoj umjetnosti, vezana je za papir (ili ekran) i čitanje. pjesma je skup riječi i znakova koji mora funkcionirati sam za sebe, koji ima svoju dinamiku, svoj ritam, svoju ravnotežu, više (slobodan stih) ili manje krhku.
da, neki tekstovi nekih pjesama mogu za sebe stajati kao poezija, ali to su rijetke, rijetke iznimke.
i zašto bi to bio problem?
ove pjesme pripadaju glazbi.
nema potrebe da funkcioniraju dobro same na papiru. poeziju čine tišina i riječi, a ovo je sljubljivanje glazbe i riječi. to su različiti elementi, ko (riječi +) zrak i (riječi +) voda. i nastaju i funkcioniraju drugačije. pjesme koje postižu taj hekatonhirov "povratak trenutka" ne postižu to jer su poezija, nego jer su uspjela ravnoteža muzike i riječi. jedno tu ne može bez drugog. (povratak trenutka postiže i film, i fotografija, i ples, itd. jel' to ona zamka nazivanja svih estetskih senzacija, ljepote, ovoga-onoga - poezijom?)
zašto ih uopće trpati u poeziju? nepotrebno je. podcjenjivački je. kao da nisu dovoljno vrijedne ako nisu poezija. a jesu (dovoljno vrijedne. ne poezija).
u krajnju je ruku snobovski
sasvim je deseta stvar što to uopće nije muzika koja mene dira, ova o kojoj se raspravlja žustro.
When I die I will return to seek
The moments I did not live by the sea
Aj! Ja ću te podržat.ex_anais » wrote:
Ja mislim da znam gdje leži (njihov) problem, ali ne bih potezala to. Bilo bi neugodno.
Ma razumijem ja što ti hoćeš reći, ali mi je toliko nevjerojatno da netko to može misliti, da stvarno mislim da se zajebavaju obojica. Ili trolaju ili kako se to kaže u forumskim terminima.Lord Byron wrote: Napisati nekolicini žena ni manje ni više nego "I bude mi žao muškaraca koji vam priđu..." definitivno nije nikakvo zajebavanje. Moglo bi se o tome što to jest, moglo bi se i ad hominem klinom na taj ad hominem klin, ali šteta topica.
Ono, ne mogu shvatiti da bi netko stvarno misliti misliti:
To netko stvarno ozbiljno misli?da svi imamo nekog Jednog Jedinog Posebnog i da bauljamo životom ljubeći Neposebne i misleći na Posebnog i da onaj tko to ne kuži je polučovjek.
Još uvijek odbijam povjerovati.
Koja je razlika između pjesme i poezije? Za glazbu/ za čitanje?Emericzy wrote: Ne može to tebi biti ili ne biti poezija. To jest poezija, po svim formalnim kriterijima. Možeš samo govoriti sviđa li ti se ili ne, djeluje li na tebe emocionalno ili ne, vrijedi li književno ili ne, vrijedi li u kontekstu glazbe ili ne, itd.
Napiši da smo svi neljudi
Teba na ovoj temi mogu samo potpisivatex_anais wrote: Svašta su mi rekli u životu i više je bilo na tragu patetike i drame nego cinizma.![]()
Ovdje je stavljeno par loših pjesama. Ja ne znam otkud uopće ikome pomisao da tim pjesmama mjeri nečiji cinizam.
Ima veze. Jer sam iskazala prijezir spram tvrdnje da svi imamo nekog Jednog Jedinog Posebnog i da bauljamo životom ljubeći Neposebne i misleći na Posebnog i da onaj tko to ne kuži je polučovjek. Istina, nisi ti rekao, ali si podržao.
Meni je trenutno najzanimljivije kako se sve shvaća jako ozbiljno
edit: vidm da je foka objasnila razliku pjesma/poezija
- Lord Byron
Mojih pet centi ide na to da je Hek krenuo od svoje osobne priče pa ju je najprije ekstrapolirao na "sve nas", a onda nespretno posegnuo za "polučovjecima" kojih bi se, vjerujem, najradije odrekao.Tea Tree » wrote: To netko stvarno ozbiljno misli?
Kao i obično, ja sam negdje po sredini (dakle, onaj koji najebe od obiju strana
Eto, i ja je mogu potpisivati, a i kuki i aisling.blue » wrote:Teba na ovoj temi mogu samo potpisivat
Meni je trenutno najzanimljivije kako se sve shvaća jako ozbiljno
edit: vidm da je foka objasnila razliku pjesma/poezija
A, što se tiče ozbiljnog shvaćanja, eno sam napisala.
Napisati nekome da zbog toga što mu se svidio stih "a ja sam i kapetan i mornar slabog vida" i postoji na ŽuD-u podforum Rastave i slično, perfidno napisati da bi bilo nepristojno suprotnoj strani reći da su seljačka bagra koja cmolji na jeftinu patetiku, pa se to onda kao nije reklo, valjda je poželjniji pristup i nije ad hominem.Lord Byron » wrote: Napisati nekolicini žena ni manje ni više nego "I bude mi žao muškaraca koji vam priđu..." definitivno nije nikakvo zajebavanje. Moglo bi se o tome što to jest, moglo bi se i ad hominem klinom na taj ad hominem klin, ali šteta topica.
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
Ne postoji podforum Rastave jer se tebi svidio stih, nego zbog tog ljubavnog gledanja a ne viđenja. Kakve ti veze imaš s tim, di si ti bila devedesprve kad je mene ŽUD odgajao.Perzefona » wrote: Napisati nekome da zbog toga što mu se svidio stih "a ja sam i kapetan i mornar slabog vida" i postoji na ŽuD-u podforum Rastave i slično
Nisam ništa mislila protiv tebe, nego protiv pjesme, kakav ad hominem, koji ti je vrag? Ad hominem je ako se zajebavam s pjesmom koja se tebi svidjela a meni se nije?
Meni se isto čini, ali kasno je sad.Lord Byron » wrote: Mojih pet centi ide na to da je Hek krenuo od svoje osobne priče pa ju je najprije ekstrapolirao na "sve nas", a onda nespretno posegnuo za "polučovjecima" kojih bi se, vjerujem, najradije odrekao.
Ma to ne bi trebao imati nitko. To da jednu osobu nosim u srcu iako više naša ljubav ne cvate, ali eto, on je taj. Pokušavam se sjetiti jesam li takvo nešto imala na pameti kad sam bila jako mlada, ali sam davno bila jako mlada pa više ne znam.Kao i obično, ja sam negdje po sredini (dakle, onaj koji najebe od obiju strana): mogu shvatiti ono o čemu Hek piše, ali se ne slažem s tim da takvo što ima svatko, niti s polučovjecima.
Ono što mene beskrajno nervira u toj Jednoj Jedinoj jest upravo što se ta priča predstavlja (ne ovdje nego inače i svuda i predugo) kao nešto posve normalno, štoviše, nešto poželjno, ali opet- za odabrane, za one koji znaju što je prava ljubav, posebne dušice. Imam osjećaj da si ljudi time daju na nekoj važnosti. I naravno, čim netko grakne da to možda i nije baš poželjno onda nema pojma, nije dovoljno volio, nije dovoljno odrastao i sl. A ja upravo mislim suprotno. Meni je to nezrelo. I kao da je bol neki orden kojim se treba kititi.
Jebo takvu ljubav koja je jednom otišla od tebe. I takve priče treba zakonom zabraniti. Ili ih dovoljno demistificirati da klinci ne odrastaju na pogrešnim uvjerenjima. Nema ničeg, ali ničeg romantičnog u tome. Apsolutno jebeno ničeg.
Jedno su uspomene, a drugo je mazohizam.
Jebo takvu ljubav koja je jednom otišla od tebe. I takve priče treba zakonom zabraniti. Ili ih dovoljno demistificirati da klinci ne odrastaju na pogrešnim uvjerenjima. Nema ničeg, ali ničeg romantičnog u tome. Apsolutno jebeno ničeg.
Ne znam kako shvaćaju poluljude, ali eto znam jednoga koji tako misli i drugog za kojeg mislim da tako misliTea Tree » wrote:To netko stvarno ozbiljno misli?
Ovdje mi fali lijepih ljubavnih pjesmica, evo ja ću
Violent Femmes: Good Feeling
E, jebeš tebe.ex_anais » wrote:Ono što mene beskrajno nervira u toj Jednoj Jedinoj jest upravo što se ta priča predstavlja (ne ovdje nego inače i svuda i predugo) kao nešto posve normalno, štoviše, nešto poželjno, ali opet- za odabrane, za one koji znaju što je prava ljubav, posebne dušice. Imam osjećaj da si ljudi time daju na nekoj važnosti. I naravno, čim netko grakne da to možda i nije baš poželjno onda nema pojma, nije dovoljno volio, nije dovoljno odrastao i sl. A ja upravo mislim suprotno. Meni je to nezrelo. I kao da je bol neki orden kojim se treba kititi.
Ali, da. To je to.
- Lord Byron
...osim što Hek uopće ne priča o "ljubavi koja je jednom otišla od njega".ex_anais » wrote:Jebo takvu ljubav koja je jednom otišla od tebe. I takve priče treba zakonom zabraniti.
Život je malo kompliciranija stvarca od tvog pojednostavnjenja, a pojavni oblici ljubavi brojniji od "il' me voli, il' me se okani".
Tea Tree » wrote: E, jebeš tebe.Ne mogu sad stalno ići za tobom i vikati: potpisujem! i esat.
Ali, da. To je to.
Neka, trči za mnom. Ljupaf boli.
Nego o nekoj bivšoj ljubavi na koju misli dok se tješi drugima?Lord Byron » wrote: ...osim što Hek uopće ne priča o "ljubavi koja je jednom otišla od njega".
Nego o čemu? Možda mi je promaknuo neki tehnički detalj, možda je on otišao od nje, nebitno.Lord Byron » wrote: ...osim što Hek uopće ne priča o "ljubavi koja je jednom otišla od njega".
Život je malo kompliciranija stvarca od tvog pojednostavnjenja, a pojavni oblici ljubavi brojniji od "il' me voli, il' me se okani".
A kako kompliciranija? Ta kompliciranost je argument za sve mutne ljubavne vode ovog svijeta. Ne, ljubav nije tako i toliko komplicirana.
Joj, daj ne izvodi, znaš da nisam to doživjela kao ad hominem. Samo kažem da bih mogla da hoću. I to ne bi imalo veze s tobom ni sa mnom nego s tjeranjem maka na konac. Ako baš zapnemo za to koja je strana kojoj što rekla, ja to glatko mogu potegnut kao ad hominem.kuki » wrote: Ne postoji podforum Rastave jer se tebi svidio stih, nego zbog tog ljubavnog gledanja a ne viđenja. Kakve ti veze imaš s tim, di si ti bila devedesprve kad je mene ŽUD odgajao.
Nisam ništa mislila protiv tebe, nego protiv pjesme, kakav ad hominem, koji ti je vrag? Ad hominem je ako se zajebavam s pjesmom koja se tebi svidjela a meni se nije?
I da, bilo je i poruka "aj nam još linkaj lirikse koji su ti dobri pa da se zabavljamo". Ni na autora te rečenice ne ljutim se ni najmanje, samo spominjem za potrebe forumskog natezanja tko je kome, tko je prvi i tak...
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
- Lord Byron
Neobično mi je - serem, neprihvatljivo mi je - jedno zlo pravdati postojanjem drugoga (govorim o principu, ne samo o konkretnom povodu).Perzefona » wrote: perfidno napisati da bi bilo nepristojno suprotnoj strani reći da su seljačka bagra koja cmolji na jeftinu patetiku, pa se to onda kao nije reklo, valjda je poželjniji pristup i nije ad hominem.
Pa čak i ako pristanem na mjerkanje i vaganje: radije ću čuti da sam seljačka bagra nego da netko žali žene koje mi priđu. Ovo drugo, barem mene, pogađa u bitno osjetljivije registre.
Mislim da postoji razlika između zajebavanja s pjesmom koju si linkala (koje nije bilo nimalo zlobno prema tebi) i otvorenog sažalijevanja nečijih partnera.Perzefona » wrote: Joj, daj ne izvodi, znaš da nisam to doživjela kao ad hominem. Samo kažem da bih mogla da hoću.
- Lord Byron
ja isto mislim da je iako se slažem sa svim što si napisala.
When I die I will return to seek
Ma jašta je!Lord Byron » wrote: ...osim što Hek uopće ne priča o "ljubavi koja je jednom otišla od njega".
Gle, o čemu god Hek pričao, nema veze. Možda je ona otišla od njega, možda on od nje, možda ih je "život razdvojio".
I što sad? Pjeva joj: Nek se dijete zove kao ja?
A tko nema razumijevanja za to - taj nikada nije volio i ciničan je.
Aha.
-
- Information
-