Pa da, meni to uopće nije čudno - naravno da je moguće imati empatije prema posve nepoznatim likovima. Ili životinjama itd. Samo kažem, to se zove empatija, suosjećanje - a ne nužno 'poštovanje'. Ja mogu suosjećati i sa zločnicima i ljudima koje inače držim da su ništarije - ako su potvrdgnuti npr. nekakvoj intenzivnoj muci.BoDerek » wrote: Slažem se. Ali ako prezireš znači da ti nije nepoznat, stranac, jel. Okej, predsjednika države, recimo, ne poznaješ osobno, ali imaš dovoljno informacija za neke osjećaje.
Ali, dobro, kužim poantu. Ovo je na išlo na čuđenje kako je moguće osjećat išta prema nepoznatom. Pa sam uzela taj, za ovaj slučaj, nespretan primjer.
Koliko vam je važno poštovanje?
Alvaro Primitivo » wrote: silovao je 13-godišnjakinju. sve da je imala i 15 s malodobnom osobom nema 'dobrovoljnog' seksa.
Zakon, takav kakav jest, očito je besmislen. Recimo da u nekoj državi 16 godina predstavlja prag 'malodobnosti' (što je već samo po sebi čudno, jer negdje je 16, negdje 14, negdje 18 itd). Znači li to da je osoba s 15 godina i 364 dana 'malodobna' i to ne može biti dobrovoljno, ali sa 16 godina i 1 dan, magično odjednom više nije malodobna i tada može biti dobrovoljno?
Uostalom, pa ti si napisao da si nevinost izgubio s 14. Ergo, ta žena te silovala.
Oni su povezali poštovanje nužno s osjećajima. Rekli su da poštovanje mora bit osjećaj, a da kako možeš osjećati išta prema potpunom strancu.nodens » wrote:
Pa da, meni to uopće nije čudno - naravno da je moguće imati empatije prema posve nepoznatim likovima. Ili životinjama itd. Samo kažem, to se zove empatija, suosjećanje - a ne nužno 'poštovanje'. Ja mogu suosjećati i sa zločnicima i ljudima koje inače držim da su ništarije - ako su potvrdgnuti npr. nekakvoj intenzivnoj muci.
Inače ova empatija prema ništarijama mene često muči. Ne smijem reć prema kojim sam sve zlikovcima i monstrumima gajila suosjećanje ponekad. Pogotovo ako bi im objavljivali neke fotke di bi meni izgledali tužno. Nervira me taj osjećaj često. Jer ga ne smijem s nikim podijelit a da ne budem ismijana.
-
Alvaro Primitivo
evo što sam htio reći: zakon, takav kakav je, kažnjava peru, marka, nodensa (nastavi niz) za spolni odnos s malodobnom osobom, tretirajući isti kao silovanje. u toj konstelaciji, ni roman polanski ne može biti iznimka.nodens » wrote:
A reci, što točno misliš pod 'malodobna' osoba?
Zakon, takav kakav jest, očito je besmislen. Recimo da u nekoj državi 16 godina predstavlja prag 'malodobnosti' (što je već samo po sebi čudno, jer negdje je 16, negdje 14, negdje 18 itd). Znači li to da je osoba s 15 godina i 364 dana 'malodobna' i to ne može biti dobrovoljno, ali sa 16 godina i 1 dan, magično odjednom više nije malodobna i tada može biti dobrovoljno?
Uostalom, pa ti si napisao da si nevinost izgubio s 14. Ergo, ta žena te silovala.
možeš reći da je zakon glup, prosvjedovat, pisat peticije i slično, ali sve dok je taj glupi zakon na snazi, on se ima primjenit na sve, pa i na romana polanskog.
PS.
jasno da me silovala, kuja
Nekako se meni čini da je progon Polanskog više motiviran političkim interesima, nego iskrenom vjerom u ravnopravnost pred zakonom.Alvaro Primitivo » wrote:evo što sam htio reći: zakon, takav kakav je, kažnjava peru, marka, nodensa (nastavi niz) za spolni odnos s malodobnom osobom, tretirajući isti kao silovanje. u toj konstelaciji, ni roman polanski ne može biti iznimka.
Ja ne mislim pisati nikakve peticije, ali neću poreći da navijam da nikad ne bude izručen. Baš dobro što su Švicarci 'ladno odbili zahtjev SAD za izručenjem.Alvaro Primitivo » wrote:možeš reći da je zakon glup, prosvjedovat, pisat peticije i slično, ali sve dok je taj glupi zakon na snazi, on se ima primjenit na sve, pa i na romana polanskog.
Znači, trebala bi gulit zatvor zbog silovanja maloljetnika. Jer smo svi pred zakonom jednaki, zar ne?
-
Alvaro Primitivo
u ovom slučaju polanski je bio primjer neravnopravnosti pred zakonom radi svojeg statusa cijenjenog umjetnika.nodens » wrote:Nekako se meni čini da je progon Polanskog više motiviran političkim interesima, nego iskrenom vjerom u ravnopravnost pred zakonom.
Ja ne mislim pisati nikakve peticije, ali neću poreći da navijam da nikad ne bude izručen. Baš dobro što su Švicarci 'ladno odbili zahtjev SAD za izručenjem.
Znači, trebala bi gulit zatvor zbog silovanja maloljetnika. Jer smo svi pred zakonom jednaki, zar ne?
osobno nikad nikoga ne bih izručio SAD, pa se tu slažem s tobom
trebala bi gulit zatvor, no to je na zakonu i onima koji ga provode, ne na meni kao oštećenoj strani.
Gdje vidiš neravnopravnost pred zakonom? Čijim zakonom? Lik je primjer bježanja od autoriteta pravnog sustava neke države, a ne neravnopravnosti. Optužnica protiv njega i dalje je aktivna u SAD-u što znači da ne smije tamo otići, jer će ga inače uhapsiti.Alvaro Primitivo » wrote: u ovom slučaju polanski je bio primjer neravnopravnosti pred zakonom radi svojeg statusa cijenjenog umjetnika.
Ti se osjećaš oštećeno? Ali tamo si napisao da ti nije žao.Alvaro Primitivo » wrote:trebala bi gulit zatvor, no to je na zakonu i onima koji ga provode, ne na meni kao oštećenoj strani.
Btw, odlutali smo od teme.
-
Alvaro Primitivo
neravnopravnost? pa nije izručen, a da je to nodens, vjerojatno bi bio.nodens » wrote:Gdje vidiš neravnopravnost pred zakonom? Čijim zakonom? Lik je primjer bježanja od autoriteta pravnog sustava neke države, a ne neravnopravnosti. Optužnica protiv njega i dalje je aktivna u SAD-u što znači da ne smije tamo otići, jer će ga inače uhapsiti.
Ti se osjećaš oštećeno? Ali tamo si napisao da ti nije žao.
Btw, odlutali smo od teme.
nije mi žao. jebo sam prvi puta u životu, ali nisam osobno odlučio o tom, zato se osjećam donekle oštećeno, zakinuto, kako god.
no da, odlutali smo od teme.
usprkos tolikim postovima nikako se ne da odvojit elementarna pristojnost od poštovanja.
@ Alvaro
Nije isto silovanje i seks s maloljetnom osobom. U HR je i jedno i drugo kazneno djelo, ali nije isto.
Naš Kazneni zakon čak razlikuje silovanje i prisilu na spolni odnošaj, članci 188. i 190., a spolni odnošaj s djetetom je u čl. 192. Imaš Kazneni zakon na internetu, da ne kopiram sad tu, ovo i tako nema veze s temom pa neću ići u širinu.
Samilost prema ljudima, normalnim ili zločincima, životinjama ili prema bilo kome, nije poštovanje.
Nije. Zove se samilost, može i empatija. S poštovanjem nema veze, ali nikakve.
Nije isto silovanje i seks s maloljetnom osobom. U HR je i jedno i drugo kazneno djelo, ali nije isto.
Naš Kazneni zakon čak razlikuje silovanje i prisilu na spolni odnošaj, članci 188. i 190., a spolni odnošaj s djetetom je u čl. 192. Imaš Kazneni zakon na internetu, da ne kopiram sad tu, ovo i tako nema veze s temom pa neću ići u širinu.
Samilost prema ljudima, normalnim ili zločincima, životinjama ili prema bilo kome, nije poštovanje.
Nije. Zove se samilost, može i empatija. S poštovanjem nema veze, ali nikakve.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Pa kad pišu i govore "poštovanje" umjesto pozdrava. Što nije drugo doli pristojnost.Alvaro Primitivo » wrote: usprkos tolikim postovima nikako se ne da odvojit elementarna pristojnost od poštovanja.
"Poštovanje" je često u frazemima, no zaboravlja se da su "moje poštovanje", "poštovanje!" ili "s (dubokim, najvećim) poštovanjem" stvar konvencije, za razliku od "poštovanja" kao osjećaja. Govorio sam dakle o tom značenju. Pozdrave, formule kojima se završavaju pisma i druge stvari koje se odnose na pravila ponašanja uopće ne uzimam u obzir. Ali to je izjednačavanje poteklo od nerazlikovanja pojmova. Kad poštujemo nekog čovjeka, njegov rad ili štogod slično, govorimo o svom osjećaju da on posjeduje neke poželjne odlike. A kakav bismo osjećaj mogli steći kad govorimo o nekom neznancu? Ne znam zašto se najobičnije regule građanskog ponašanja dižu na metafizičku razinu. Prirodno je da pravila pristupanja ljudima i razgovaranja s njima podrazumijevaju uljuđenost i uljudnost.
Potpisi su za budale.
-
Alvaro Primitivo
ne bih dalje inzistirao na ovom jer nema veze s našom temom, no polanski je imao spolni odnošaj s 13-godišnjom curicom koja je k tomu bila pijana i/ili drogirana. u ovom slučaju, to jest silovanje jer je ona i takva malodobna usput bila u stanju, ajmo reći smanjene ubrojivosti - što bi moglo biti osnov za krivični progon i da je riječ o punoljetnoj osobi.Tea Tree » wrote:@ Alvaro
Evo, recimo, ja bih se prije ove teme mogla zakleti da je ovo svima očigledno.Hekatonhir » wrote:Pa kad pišu i govore "poštovanje" umjesto pozdrava. Što nije drugo doli pristojnost.
"Poštovanje" je često u frazemima, no zaboravlja se da su "moje poštovanje", "poštovanje!" ili "s (dubokim, najvećim) poštovanjem" stvar konvencije, za razliku od "poštovanja" kao osjećaja. Govorio sam dakle o tom značenju. Pozdrave, formule kojima se završavaju pisma i druge stvari koje se odnose na pravila ponašanja uopće ne uzimam u obzir. Ali to je izjednačavanje poteklo od nerazlikovanja pojmova. Kad poštujemo nekog čovjeka, njegov rad ili štogod slično, govorimo o svom osjećaju da on posjeduje neke poželjne odlike. A kakav bismo osjećaj mogli steći kad govorimo o nekom neznancu? Ne znam zašto se najobičnije regule građanskog ponašanja dižu na metafizičku razinu. Prirodno je da pravila pristupanja ljudima i razgovaranja s njima podrazumijevaju uljuđenost i uljudnost.
Nakon 4 stranice vidim da nije.
Mene zanima zapravo taj osjećaj. Ne znam koji je to, ne znam ni mogu li ga prepoznati kod drugih.
Koliko znam, silovanje kao silovanje nije dokazano. Statutory rape smatram perverzijom pojma silovanje.Alvaro Primitivo » wrote: silovao je 13-godišnjakinju. sve da je imala i 15 s malodobnom osobom nema 'dobrovoljnog' seksa.
A u Hrvatskoj bi već 14-godišnjakinja itekako mogla pristati na seks. Sve po zakonu. U većini američkih država granica je na nekih 16-17 godina; 18 godina granica je u, koliko se sjećam, svega šačici saveznih država.
Dakle, ne lupetaj.
- Stitch
- Head Honcho
Nismo odlutali previše. Ako nismo definirali pojmove, kako ćemo raspravljati o istome? Kako ćemo raspravljati i o čemu?ex_anais » wrote:Odlutali ste previše. Jasno je što je autorica htjela reći. U ovom konkretnom slučaju pravo na ozbiljni pdf nije ispoštivano već je minirano. Jasnije?![]()
Mislim, to je ontopic. Ovo sve ostalo je trkeljanje.
Potpisi su za budale.
Ne pravi se blesav.Hekatonhir » wrote:Nismo odlutali previše. Ako nismo definirali pojmove, kako ćemo raspravljati o istome? Kako ćemo raspravljati i o čemu?
Mislim, jasno je da pojedinci ne poštuju određeni način izražavanja, otvaranja tema, određenu skupinu ljudi koja ovdje posta, ali bi trebali imati dovoljno pristojnosti da ih zaobiđu i puste na miru. Nerado govorim u ičije ime, ali mislim da je na to aisling mislila i da si ti to itekako shvatio, ali ti je nekako bed špotati suvlasnika. Nije kul.
- Stitch
- Head Honcho
Nisi. Prvo, što sam imao o tome reći, rekao sam. Drugo, to je samo dio teme. Pročitaj i ti pažljivije prvi post. 
Potpisi su za budale.
-
Alvaro Primitivo
ne lupetam. on kao osuđeni silovatelj koji je svojedobno pobjegao te nije odgulio kaznu ne smije ući u SAD i to je tako.Lastan » wrote:Koliko znam, silovanje kao silovanje nije dokazano. Statutory rape smatram perverzijom pojma silovanje.
A u Hrvatskoj bi već 14-godišnjakinja itekako mogla pristati na seks. Sve po zakonu. U većini američkih država granica je na nekih 16-17 godina; 18 godina granica je u, koliko se sjećam, svega šačici saveznih država.
Dakle, ne lupetaj.
nisam imao na umu hrvatski zakon o kojem ne znam ništa.
malo više poštovanja/uljudbe na ovom topicu dobro bi došlo.
Jesam.Hekatonhir » wrote:Nisi. Prvo, što sam imao o tome reći, rekao sam. Drugo, to je samo dio teme. Pročitaj i ti pažljivije prvi post.
Da, vidjeh prvu rečenicu, ali znam zašto je tema postavljena. Nebitno, nastavite o silovanju.
Poštovanje se koristi u jednom i drugom kontekstu, neš ti mudrosti. Ako nećemo cjepidlačiti.
ex_anais » wrote:Jesam.![]()
Da, vidjeh prvu rečenicu, ali znam zašto je tema postavljena. Nebitno, nastavite o silovanju.
Poštovanje se koristi u jednom i drugom kontekstu, neš ti mudrosti. Ako nećemo cjepidlačiti.
aisling » wrote:Jedna dosadna tema i nimalo trolerska iako bi moglo tako na prvu izgledati jer triger za temu je takav, ali ipak me zanima i malo šire.
Otvaranje chaterskih i trolerskih tema na OSO po meni je nepoštivanje ljudi koji ipak ovdje dođu o nečem pričati na neki drugi način. Da ne postoji cijeli podforum koji je namjenjen upravo tom tipu tema, da se i svi ostali podforumi tretiraju drugačije možda to ne bi meni tako izgledalo, ali sad izgleda kao najobičnije nepoštivanje ljudi. Dakle ovo mi je triger za temu, al ne bi da ostane na tome.
- Stitch
- Head Honcho
Mah, ne cjepidlačim. Nego mi dosta prodavanja ideologije "svaki je čovjek svet" pod poštovanje.ex_anais » wrote:
Potpisi su za budale.
-
Alvaro Primitivo
naravno, ali neupitno poštovanje djela koja je stvorio gnjusan lik nevrijedan poštovanja, jest dio ove teme. kao što i vrsni nogometaš može bit prosta i neugodna osoba van nogometnog terena a ipak zavrijedit simpatije/poštovanje radi svojeg učinka na terenu.bliss » wrote:Ajmo o silovanju ne raspravljat ovdje jer silujete topik.
Hvala.
Ne znam jesam već napisala :dementna: ali ja ne poštujem nikog apriori. Ne u onom pravom kontekstu. Ali sam pristojna dok mi netko ne dokaže da je kreten. No, poštovanje se koristi i u kontektu "poštujte pravo na privatnost, poštujte da ovaj i onaj smije to i to blabla", dakle kontekst varira.Hekatonhir » wrote:
Mah, ne cjepidlačim. Nego mi dosta prodavanja ideologije "svaki je čovjek svet" pod poštovanje.
Mislim da sam bila jasna. Jedno je spomenuti Polanskog u kontekstu rasprave o poštovanju nečijeg djela, a drugo temu pretvoriti o raspravu o dobroj granici za seks, statutory rapeu i slično.Alvaro Primitivo » wrote: naravno, ali neupitno poštovanje djela koja je stvorio gnjusan lik nevrijedan poštovanja, jest dio ove teme. kao što i vrsni nogometaš može bit prosta i neugodna osoba van nogometnog terena a ipak zavrijedit simpatije/poštovanje radi svojeg učinka na terenu.
-
- Information
-