Raste li i dalje trava zelena iliti sporcka nostalgija

Svi smo mi izbornici
Chiro

Post 10 Jan 2012, 21:46

Preko nekoliko dana sam kontemplirao kako sastaviti ovu temu a da bude suvisla, bar u tragovima. S obzirom da sam bio većma offline, imao sam brdo vremena, no nula inspiracije. Kadli, sinoć se dogodila najljepša stvar koju sam mogao zamisliti kao uvod.

U 65. minuti utakmice FA kupa između Arsenala i Leedsa u igru je kod domaćina ušao najbolji strijelac u klupskoj povijesni, legendarni Thierry Henry. Čovjek koji u zenitu svoje veličanstvene karijere uveseljava svekoliki njujorčanski puk je prije nekoliko dana posuđen Arsenalu od strane NY Red Bullsa. To je bio logičan slijed događaja koji su se zbivali kroz proteklih nekoliko mjeseci, pa čak i godina, otkad je Francuz napustio Arsenal te otišao u Barcelonu. Muke Arsenea Wengera s napadačima do ove godine nisu stale. Dobar dio krivice i on sam snosi, dovodeći Bendtnere, Arshavine, Chamakhe i slične balvane, a bilo je i teških (Eduardo) te lakših ali mnogobrojnijih (Van Persie) ozljeda.

Tražeći tako adekvatnu zamjenu za Robina Van Persieja, čovjeka koji je trenutno vjerojatno najbolji napadač na svijetu, Wenger je našao najbolje i najlogičnije rješenje.

65. minuta. Nekoliko kila više i brada, ali da, to je bio on. Ušao je u igru i podigao ruke i pogled ka nebesima, zahvalan istima na prilici da opet zaigra za svoju najveću ljubav.
11 minuta kasnije je, kako samo on zna, s lijeve strane šesnaesterca izbjegao ofsajd zamku obrane Leedsa, bio pravovremeno i precizno upošljen od sjajnog Alexa Songa, te svojim trademark udarcem svladao vratara.

Eksplozija. Delirij. Suze radosnice. Huk s tribina. Koloplet emocija at it´s best.

1:0 bješe i konačni rezultat utakmice, te se na taj način Arsenal plasirao u 4. kolo FA kupa.

Šta želim reći, koju posluku pokušavam porati?
Ovakvih priča je u modernom nogometu sve manje, postale su rjeđe od suvislih izjava hrvatskih političara. Da, jasno mi je da se vrijeme proper footballa ne može vratiti, igrači iz HNL-a neće više nikad imati dekret po kojem im se zabranjuje odlazak iz države do 27. godine, neće više biti dresova bez reklama s brojevima od 1 do 11 itd.

Disklejmer: ovo ne vrijedi samo i isključivo za nogomet, već i za druge ekipne sportove, ali novci koji se vrte u nogometu su najbliže US sportu, tako da je za očekivati da će on prvi pretrpjeti tu transformaciju. Prvi primjeri za to su Chelsea (Abramovič) i Manchester City (šeik Mansour), a stvaraju se slični projekti i u Parizu (PSG), Malagi i Mahachkali (Anzhi). Već neko vrijeme je u zraku ideja najvećih klubova da se odvoje u zatvoreno natjecanje po uzoru na US sportove, što bi značilo propast za sve (dobro, ne doslovno SVE, ali za one koji su uvijek tu negdje, kao i za one koji su nekad bili tu, ali su sada u težoj situaciji) one koji ostanu vani.

Moje pitanje je: ide li nogomet u pravom smjeru, hoće li još uvijek pisati lijepe priče, ili će postati marketinška verzija igre kakvu smo nekad poznavali?

Skinheadsi, takav si!
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 11 Jan 2012, 03:59

Volim Barcelonu, al bilo mi je krivo ko psu kad je Henry odlazio iz Arsenala. On je bio za taj klub, dizali su jedno drugo, stvarno sam mislila da je tamo penziju trebao dočekat. Karijera mu je krenula 'nizbrdo' nakon tog transfera...daleko od tog da je bio loš, ali bio je lošiji nego u Arsenalu. Ja, sasvim idealistički :zubo: , ne vjerujem da bi arsenalski Henry dao onaj napola rukometni gol na kvalifikacijama za zadnje SP protiv Irske.
Drago mi je da je došao natrag, makar i na posudbu.
Chiro » wrote: Disklejmer: ovo ne vrijedi samo i isključivo za nogomet, već i za druge ekipne sportove, ali novci koji se vrte u nogometu su najbliže US sportu, tako da je za očekivati da će on prvi pretrpjeti tu transformaciju. Prvi primjeri za to su Chelsea (Abramovič) i Manchester City (šeik Mansour), a stvaraju se slični projekti i u Parizu (PSG), Malagi i Mahachkali (Anzhi).
Ne mislim da je Abramovič štetan po Chelsea, nije njih nigdje godinama bilo prije njega. Otkako je došao, rastu.
City...'City nakon šeika' je najumjetnija tvorevina još otkad se Coca-Cola počela punit u plastične boce. Oni ni t od timskog nemaju. A dok to ne budu imali nikad se od njih neće moć dobit ovo o čemu govori uvodni post. Jedino što me čudi, ali i pomalo daje nadu, je što ne mijenja trenera. Ne kažem da je Mancini neka veličina, ali trener s dužim stažem na istoj klupi definitivno pridonosi stvaranju timskog duha.
Chiro » wrote: Moje pitanje je: ide li nogomet u pravom smjeru, hoće li još uvijek pisati lijepe priče, ili će postati marketinška verzija igre kakvu smo nekad poznavali?
Sjećam se utakmice kad se Ravanelli s gasarbajta vratio u Italiju, slična stvar je bila kao i ovo s Henryjem. A on se čak nije u isti klub vraćao, samo u istu državu.
A sjećam se i da je Napulj disao za Maradonu, od onog su ljude trnci prolazili.
Ali...nađe se tog i danas. Evo prije samo tri sezone na Old Traffordu se orilo Argentina, Argentina, kad je Tevez igrao. Englez fakat mora jako voljet da se to i tako grmi, nisu oni s njima u finim odnosima. I onda on ode u City. E pa...

Novci stvaraju jaz između navijača i igrača, bar mi se tako čini. Teže je ljudima jako voljet one koji dobiju toliko para, a ako se još slučajno prenemažu po terenu i van njega...brzo pukne ljubaf. Zato ja volem igrače kao što je Gattuso. Možda mu i igra nije uvijek najčišća, ali taj svaku utakmicu gine na terenu.
Playlife

Post 11 Jan 2012, 17:15

sjajan topić ćiro. mnogo si konstruktivan lejtli :D

nina williams » wrote:V
City...'City nakon šeika' je najumjetnija tvorevina još otkad se Coca-Cola počela punit u plastične boce. Oni ni t od timskog nemaju. A dok to ne budu imali nikad se od njih neće moć dobit ovo o čemu govori uvodni post. Jedino što me čudi, ali i pomalo daje nadu, je što ne mijenja trenera. Ne kažem da je Mancini neka veličina, ali trener s dužim stažem na istoj klupi definitivno pridonosi stvaranju timskog duha.
imam problem s ovim. ne vidim jedan jedini razlog zašto bi city bija veća umjetna tvorevina od uniteda. to su sve privatni klubovi. i liverpool. i chelsea. i još poneki. samo šta ovi imaju bezobrazno bogate vlasnike, a ovi drugi škrtce.

city je klub star 130+ godina koji je kroz povijest osvaja prvenstva, kupove i čak mislim da imaju jedan kup uefa. klub koji ima priličnu bazu navijača u gradu u kojem stanuje jedan united. reci njima da im je klub umjetna tvorevina. to su naravno ljudi koji su predodređeni da budu navijači citya i prije nego su znali za sebe. on bi za njega navijali i sada i da igra u trećoj ligi.

jedini način je ukinut privatizaciju klubova ili amerikanizirat europski sport. salary cap jel. dakle, za sve vrijedi isto. ovako se samo dignu na noge navijači stranih klubova koji nisu navikli da nitko osim milana i reala ne kupuje ništa :mama:

bez ljutnje ikome, al za 10 godina ćemo na forumu imat navijača citija isto koliko i danas navijača uniteda :)
nina williams

Post 11 Jan 2012, 18:48

Playlife » wrote:mam problem s ovim. ne vidim jedan jedini razlog zašto bi city bija veća umjetna tvorevina od uniteda. to su sve privatni klubovi. i liverpool. i chelsea. i još poneki. samo šta ovi imaju bezobrazno bogate vlasnike, a ovi drugi škrtce.

city je klub star 130+ godina koji je kroz povijest osvaja prvenstva, kupove i čak mislim da imaju jedan kup uefa. klub koji ima priličnu bazu navijača u gradu u kojem stanuje jedan united. reci njima da im je klub umjetna tvorevina. to su naravno ljudi koji su predodređeni da budu navijači citya i prije nego su znali za sebe. on bi za njega navijali i sada i da igra u trećoj ligi.
A napisala sam fino, trudila i da :tuzni: se vidi...'City nakon šeika'. Ne City. A razlog je bio manjak timskog duha, i to sam napisala. :tuzni:
Tevez mu odbija uć u igru, nako mrtvo-ladno. Pa ode na ferije, ćefnulo mu se. Znali se uopće di je taj momak, eno ga Inter oće kupit.
Na sve probleme u svlačionici, kao pojačanje se dovede :rofl: Balotelli. :s Pa to je ko ljuta trava na ljutu ranu, bokte.

Posložili su ih ko plaćeničku legiju, fali im zajedništvo. Ne govorim o tome kako je prije klub izgledao, vjerujem čak da su ih voljeli više.
Playlife » wrote:bez ljutnje ikome, al za 10 godina ćemo na forumu imat navijača citija isto koliko i danas navijača uniteda :)

Dozvoli da sumnjam u to, ako nastave u ovom stilu. Tamo je ko na kolodvoru, stalno dolaze i odlaze igrači. A navijači vole kad se za nešto mogu vezat, novi pogotovo. Opet kažem, to što se isto ne događa i s trenerom, ogroman je plus u mojim očima glede timskih šema. Treba šeiku malo da se navikne, al neke je konce dobro pohvato.

P.S. Na bold...niko se ne ljuti. :zubo:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 803 times
Been thanked: 1533 times
Post 12 Jan 2012, 00:42

Ima Nina pravo, to je sve zbrda-zdola. Nešto kao Dinamo, samo stoput skuplje. :D
Potpisi su za budale.
A.P.
Cactus

Post 12 Jan 2012, 18:26

Čim sam vidla topić, znala sam da je o Henryju :zubo:
Ja sam nekoć stvarno jako pratila nogomet, i sport općenito. Zadnjih par godina više ne, jer mi idu nakurac šeici i prodaja i sav taj marketing. Više nikad Monaco i Porto neće igrat finale lige prvaka dok je ovih šupaka kojima je fora posjedovat klub :o
Uglavnom, izgubila sam zanimanje.

Tenis više ne pratim toliko također, ali ne iz tih razloga, nego nemam ni tv ni kabelsku, i tako. :zubo:
Playlife

Post 12 Jan 2012, 21:03

nina williams » wrote:
A napisala sam fino, trudila i da :tuzni: se vidi...'City nakon šeika'. Ne City. A razlog je bio manjak timskog duha, i to sam napisala. :tuzni:
Tevez mu odbija uć u igru, nako mrtvo-ladno. Pa ode na ferije, ćefnulo mu se. Znali se uopće di je taj momak, eno ga Inter oće kupit.
Na sve probleme u svlačionici, kao pojačanje se dovede :rofl: Balotelli. :s Pa to je ko ljuta trava na ljutu ranu, bokte.

Posložili su ih ko plaćeničku legiju, fali im zajedništvo. Ne govorim o tome kako je prije klub izgledao, vjerujem čak da su ih voljeli više.

Dozvoli da sumnjam u to, ako nastave u ovom stilu. Tamo je ko na kolodvoru, stalno dolaze i odlaze igrači. A navijači vole kad se za nešto mogu vezat, novi pogotovo. Opet kažem, to što se isto ne događa i s trenerom, ogroman je plus u mojim očima glede timskih šema. Treba šeiku malo da se navikne, al neke je konce dobro pohvato.

P.S. Na bold...niko se ne ljuti. :zubo:
pa nisu oni baš tooliko neposloženi. ljudi su prvi pretedenti na naslov u najjačoj ligi svijeta. druga stvar, plaćenici su oni svi, a balotelli je budaletina u citiju, bija je budaletina u interu i bit će di god da ode.

pošto ne znam multikvotat na ovom forumu, ovaj dio se odnosi na kolodvor :D dakle, ne sumnjaj u to. klasični svijet voli pobjednike sindrom koji će obuhvatiti današnju mlađariju i za 10 godina ćemo imat fanove citija ko šta danas imamo milana, juvea, arsenala itd. taj kolodvor je relativna stvar s obzirom da real potroši 300 milja eura u jednom prijelaznom roku i valjda milijardu! u 10 godina. ni tamo godinama nije postojalo zajedništvo pa ipak nije bilo govora o umjetnoj tvorevini. i da se razumimo, normalnija mi je stvar to šta šeik lupa svoje novce nego to šta real preko bankarskih veza dobije kredit od 300 milja :s i zajedno s barcom terorizira ostatak lige putem tv prava.
nina williams

Post 12 Jan 2012, 22:03

Playlife » wrote: pa nisu oni baš tooliko neposloženi. ljudi su prvi pretedenti na naslov u najjačoj ligi svijeta. druga stvar, plaćenici su oni svi, a balotelli je budaletina u citiju, bija je budaletina u interu i bit će di god da ode.
Znadem ja da su svi plaćenici, al plaćenička legija je nešto drugo. Normalno je da niko ne radi za čavle, pa ni nogometaši. Ma dobro, aj nema veze.
Playlife » wrote:pošto ne znam multikvotat na ovom forumu,

Ako oš rascjepkat jedan post na više odlomaka...na svaki odlomak koji želiš kvotat kopiraš onaj prvi dio što ti je u URL kodu (znači do druge vake ] uglate zagrade koja se nalazi iza nicka kojeg kvotaš, ta druga zagrada je uključena u ono što kopiraš) i na kraju odlomka lupiš ovaj dio (samo bez razmaka) [ / quote ]
Ako oš kvotat više ljudi...dolje u prozorčiću (koji se pojavi ispod onog prozorčića u koji pišeš post) nalaze se postovi i u gornjem desnom kutu svakog posta ti je quote-opcija. Klikneš na nju i pritom paziš đe ti kursor stoji u prozorčiću u kojem pišeš post (a ne ko ja :zubo: ).

Opcija Preview je iznimno korisna stvar u ovim situvacijama. Ako već ne ona, pomaže i opcija Delete.

Playlife » wrote:ovaj dio se odnosi na kolodvor :D dakle, ne sumnjaj u to. klasični svijet voli pobjednike sindrom koji će obuhvatiti današnju mlađariju i za 10 godina ćemo imat fanove citija ko šta danas imamo milana, juvea, arsenala itd. taj kolodvor je relativna stvar s obzirom da real potroši 300 milja eura u jednom prijelaznom roku i valjda milijardu! u 10 godina. ni tamo godinama nije postojalo zajedništvo pa ipak nije bilo govora o umjetnoj tvorevini. i da se razumimo, normalnija mi je stvar to šta šeik lupa svoje novce nego to šta real preko bankarskih veza dobije kredit od 300 milja :s i zajedno s barcom terorizira ostatak lige putem tv prava.
Alaj tebe, baš ne pušćaš. :zubo: (Ko, ja sam bolja.) Topić se zove Sporcka nostalgija, ovdje se o nečem drugom priča. Vidiš da se Chiro sav ustento kako bi nam objasnio kolko voli, jadan čoek ne zna kako bi se bolje izrazio pa da nam dočara sav onaj miks emocija koji ga je snašo kad se Henry vratio. Rasplako (i neka je) kad ga je u Arsenalovom dresu opet vidio...od ganuća, ljubavi, sreće...pa de ga čitaj.
A ti sad tu o nekakvoj analizi i pobjednicima. Bogo te pomogo, đe će ti duša, kad tako ovdje o Englezima pričaš. Pa sam si rekao da su oni vjerni i trećeligašima.

Ajmo ovako...ne znam sjećaš li se ljeta u Francuskoj '98. E tad je čitava Hrvatska živjela za one naše tamo. To su bila vremena kad su mogle nastat (i oduševljeno, bez ikakve zle namjere se izvikivat) parole Ćiro, pederu, ti si car. Jer...tad je taklo i one koji su prije ozbiljno mislili sa Ćiro, pederu.
A vidiš li kako je sad? Danas je najbolje što se može smislit Biliću-odlazi. Sve da recimo sad na ovom EURO-u Hrvatska bude pobjednik, ziher ih neće ih toliko plakat ko onomad. Nešto se, kod nas, tu pogubilo po putu. Možda se opet vrati, nikad ne znaš. E o tom nečem ti je ovi topić.
O tom kad zaplačeš i od tuge i od ponosa i od inata, a ako gra tako pane ondak i samo od čiste sreće. Nije tu samo rezultat u pitanju, a jok.
Eto, ja sam reprezentativne suzice puštala tog ljeta '98. I jednog prije, al za drugu reprezentaciju. Italija '90...Goycochea je skinuo penal Hadžibegiću, skoro cijelu utakmicu+produžetke s igračem manje...zaslužila je Juga tada prolaz, jebo Gojkočea sliku svoju.
: upizdumilematere i Fracuzi i Argentinci, evo mi ga kanda opet nešto u oko upalo :

Nešto slutim i da je moda po rožnici svrbilo dok je temu piso. :zubo: Aj Playlife, zar tebe nikad nije svrbilo? Počeši se, bogamu, ovo ti je tema za to. :zubo:
Chiro

Post 12 Jan 2012, 22:49

nina williams » wrote: Vidiš da se Chiro sav ustento kako bi nam objasnio kolko voli, jadan čoek ne zna kako bi se bolje izrazio pa da nam dočara sav onaj miks emocija koji ga je snašo kad se Henry vratio. Rasplako (i neka je) kad ga je u Arsenalovom dresu opet vidio...od ganuća, ljubavi, sreće...pa de ga čitaj.
A ti sad tu o nekakvoj analizi i pobjednicima. Bogo te pomogo, đe će ti duša, kad tako ovdje o Englezima pričaš. Pa sam si rekao da su oni vjerni i trećeligašima.

...

Nešto slutim i da je moda po rožnici svrbilo dok je temu piso. :zubo: Aj Playlife, zar tebe nikad nije svrbilo? Počeši se, bogamu, ovo ti je tema za to. :zubo:
Hvala, nina, vidim da me ti najbolje razumiješ. :o

Ma zamislio sam temu na način da se malo pokušamo igrati baba vračara i otprilike predvidimo u kojem smjeru će se sport kretati. Playlife najbolje zna kakav grč u želucu osjeća zadnjih godina kada se priča o Hajduku. Svatko tko ima trunku zdravog razuma, a navija za Dinamo, će iz topa ispaliti svoje tri želje kad uhvati zlatnu ribicu. Ovi ljudi, koji su vlastitim rukama, volontirajući, sagradili novi stadion svom voljenom klubu, poznaju taj lijep osjećaj pripadnosti klubu, kao i povranu vezu kluba prema njima. Oni će dolaziti na taj stadion igrao Union u LP ili niželigaške utakmice, njima svejedno.
Teško je od malog kluba napraviti svjetski brand koji će prihodovati stotine milijardi nečega, makar i tolara, tako je jedino rješenje - klub navijačima. Oni će jedini biti spremni uložiti svoje novce u to, a većina takvih klubova neće imati tu sreću da u svojoj navijačkoj bazi skrivaju nekog Abramoviča, šeika ili Jollya.
Je li budućnost sporta takva da će se ići u ekstremnu polariziranost, da s jedne strane imamo sport koji će pratiti isključivo ultrasi, a s druge strane zabavu bogatih koji imaju svoj privatni bal šatro za široku masu simpatizera, a zapravo samo i isključivo za zgrtanje profita, bez pretjeranih sportskih motiva?
Jasno mi je da sport prati trendove društva, u kojem je nestala ona "srednja klasa", ali to je već tema za neku drugu raspravu, da ne kažem PDF. :zubo:
Skinheadsi, takav si!
Playlife

Post 13 Jan 2012, 00:00

ma ne razumite vi mene ništa. još će ispast da sam ja za nekakve šeike :D

@nina, znam o čemu je tema, ali si se prva dotakla toga i men' došlo da repliciram :D

ja sam za to da svi klubovi pripadaju navijačima i da oni biraju ko će vodit klubove, te da svi klubovi imaju zatvoren proračun na xy cifru. jednaku cifru jel. onda bi se više brinuli o stvaranju igrača, a manje od transferima i novcima.

samo kažem da mi je smišno da se danas toliko proklinje taj city kad toga već ima pun kurac i to već odavno. i to redom klubovi za koje se danas navija. npr, gazda milana je talijanski premijer desetljećima. meni je to gadljivo.

ja navijam za hajduk. hajduk je privatan klub. postoji mogućnost da dođe neki istočnjak i kupi ga :ne zna: oće li on postat umjetan?

šta ja zapravo oću reć :D već napisah za kakvu sam upravljačku strukturu i u kakvim uvjetima. to nažalost nije tako, ali i ovako su ista pravila za sve i ako berlusconi može 30 godina drmat milanom onda može i šeik kupit city :raspa: za 2 godine će se posložit. ovo je zapravo - chelsea, dio drugi.

šta se tiče smjera nogometa, mislim da on sigurno plovi u ovom smjeru u kojem je sad. previše je tu novaca u igri. navijači će ionako slijepo bit uz klub bez obzira na ustroj. oni istinski navijači.

svašta sam nasra, ne morate odgovarat ako vam se neda :rofl:
nina williams

Post 13 Jan 2012, 16:23

Playlife » wrote:ma ne razumite vi mene ništa. još će ispast da sam ja za nekakve šeike :D

@nina, znam o čemu je tema, ali si se prva dotakla toga i men' došlo da repliciram :D

ja sam za to da svi klubovi pripadaju navijačima i da oni biraju ko će vodit klubove, te da svi klubovi imaju zatvoren proračun na xy cifru. jednaku cifru jel. onda bi se više brinuli o stvaranju igrača, a manje od transferima i novcima.

To se definitivno nameće kao najsretnije rješenje. (Ali recimo da nije uvjek moguće, npr. to je način za 'gotove' klubove, 'novi' moraju imati neki drugi model. Ima ih još, nisu samo 'novi' u pitanju, da ne bude zabune.)
Playlife » wrote:samo kažem da mi je smišno da se danas toliko proklinje taj city kad toga već ima pun kurac i to već odavno. i to redom klubovi za koje se danas navija. npr, gazda milana je talijanski premijer desetljećima. meni je to gadljivo.
Negdje je došlo do nesporazuma, ja ne mislim da su šeici, Abramoviči (Dobro, Berlusconi je katastrofa, on je i TV/radio/novine i državu i klub i svašta nešto uzeo pod svoje. Aj, bar više nije premijer. ) nužno loš način. Pa i napisala sam da u Čelziju stvari sasvim dobro ferceraju glede toga. Aj, nije ni Milan tu loš.
Šeik se još malo lovi, Rusi su bolji (mislim na: 'tradicijski skloniji') nogometaši, pa se valda zato i Abramovič bolje snašao. Eno oni Ameri se nisu puno u ManU petljali. Ima različitih primjera.
Mislim da si me krivo shvatio sa Cityjem, nisam ja tu mislila ništa u smislu da treba zabranit bogatima da kupuju klubove. Nego da je City (baš taj klub) izgubio 'ono nešto' s ovakvim sastavom i vodstvom, ali ne znači da je to otišlo u nepovrat.
  • Information