Andja Vlajina.Zekoslawa » wrote:Pomidore, pamidore govore vlaji.
A kako zovete tecu? (meko c).
Ali meni su rekli da serpa i rangla nije isto. Ima neka razilka. U velicini? Obliku?nina williams » wrote: Teća i šerpa, nekad i rajngla.
Kod mene nema razlike.Aristocat » wrote:
Ali meni su rekli da serpa i rangla nije isto. Ima neka razilka. U velicini? Obliku?
Ima i šircl(a). To sam prvi put čula s jedno 20. Taman sam tolko puta i tražila da mi ponove taj izraz.Almost Rosey » wrote: Pregača je kecelja ako ima dio koji ide na prsa, ako nema, onda je fertun.
Ćasa, ćasa.
Aaaaa, pa mi smo iz istog kraja. Sve isto, sve.Almost Rosey » wrote:Modle su i one mali limeni kalupčići za šape recimo
Rajngla ide na šporet, a tepsija u rernu.
Rajngla je još i rajnika ili rajlika.
Posuda velikog obujma za držanje nečega (ne za kuhanje) je vangla. Vrlo velika posuda, namijenjena kiseljenju kupusa je kaca (naglasak kao noge).
Pregača je kecelja ako ima dio koji ide na prsa, ako nema, onda je fertun.
Posuda nedefinirane namjene je ćasa (naglasak kao ruka).
Rakija se pije iz čokanjčića.
Jel nismo to već nekad negdje ustanovile?kukuriku » wrote:
Aaaaa, pa mi smo iz istog kraja. Sve isto, sve.
Šlifer. Može i navlaka za jorgan.Perzefona » wrote:A kako zovete šlifer?
Lancun je plahta? Ponjava.nina williams » wrote: Šlifer. Može i navlaka za jorgan.
Puno sam više problema, kao mala, imala s lancunom. Drugi su govorili plahta i čaršaf, niko me nije kužio o čemu ja to. A ni ja njih, bar ne u početku.
Da.Almost Rosey » wrote: Lancun je plahta?
Ponjava nije lancun, bar ja nikad nisam čula da ga se tako zove. Ponjava je ono što se pravi od komada raznih starih krpa, krpara.
Same here. Baš me nekako nostalgično razveselila ova tema.Perzefona » wrote:otkako mi je baka umrla, nisam to čula.
Tepsija - protvan, ono za torte - kalup. Modle su mi ono za kekse peci.blue » wrote:Sve to nabrojano zovem lonac, nekad padela; osim ako se ne radi o tavi, onda je tavaI tepsija je specifična vrsta posuđa za peći kolače. Ono u čemu se peče torta je modla.
Zaklepaca. Ziherica.MightyMe » wrote:Šigureca je još jedna riječ za koju ne znam(o) književni izraz. Vidio sam negdje po forumu da to zovete ziherica (valjda je to to)
Ima li to kakav drugi/književni izraz za to?
džezva je džezva.Zekoslawa » wrote:Što smo ono imali... Lonac je teća, kolači i sve drugo peku se u padeli, pregača je pregača, tu i tamo traveša. Zdjela (plastična, staklena...) uglavnom je zdjela, ovisno o veličini može biti i tećica.![]()
A džezva, božeprosti?
Rajnika (šerpa) po imenu vlasnika tvrtke (Reinecke).nina williams » wrote: Ma da, to mu ga dođe isto ko i kaladont, digitron i slični primjeri. Sve prolazi.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 1 guest