..franak, pernar, franci, pernari..

Koljite se i gložite!
Beau

Post 24 Jan 2015, 15:59

..a unda wrote: ..pa tko snosi veci dio odgovornosti? ..jeli moze samo jedna strana biti kriva? ili, jel uopce bitno tko je kriv, sto cemo time dobit, sto cemo time spoznat? da mi nismo krivi? ..a sto cemo time dobit? :kokice: ..da smo pravedni? hau iz jour kebidz? :D

nema automatskog solidariziranja, a i s cim? kim? zasto? mislim, jel sve te koji su digli te kredite, jel se bas sa svima treba solidarizirat? svi su ugrozeni ili socijalno ugrozeni? zasto? od koga? kako je do toga doslo?
..i za sto i za koga cemo sve zapalit tu svijecu i pustit suzu i.. pustit suzu, to je to, nema dalje, svoje smo time odradili, poruku o nama smo poslali, odaslali, vidjeni smo, deklarirali smo se nekako neokrznuti i mozemo dalje nastavit onako kako smo naucili?

nije bitno, nuzno..ma nije ljudski nekako bit savrseno odgovoran, nepogresiv i sta vec i to prema drugima.
..ali, najprije se trebaju sebi neke stvari priznat o sebi, pa i drugima onda to priznat tu svjesnost o sebi i suocit se s tomslikom.. sa slikama i percepcijom koju drugi imaju o nama, bez obzira kakvi su ti i tko su ti drugi, jer.. na koncu kraja, svi smo mi u tim nekim gabaritima dinamicnim, cas bolji, cas gori po necijim kriterijima, ali..koji su to/ti nasi kriteriji prema nama samima?
..i tek onda kad sve to , ne znam, odredimo, priznamo, kad se s tim suocimo, tek je onda to put kojim se moze nesto kreirat, napravit, ne samo za sebe. sve ostalo je obmanjivanje.

..i koliko god ti gabariti, taj okvir vise ili manje ogrupirao bilo kakve odnose i probleme, nema tu sprance, matrice, automatizma, nacelna deklarativnost radi nacelne deklarativnosti, svaki taj problem, odnos opet je poseban, osoban i nikakvim ladicarenjem, pa onda i lineranim ormariranjem se ne moze rijesit, poboljsat ili sto vec.

dakle, kad kazes ne bi trebao bit problem slodarizirat se s tim ljudima, na koje ljude mislis i s cim se, kim se ustvari treba onda solidarizirat? s nasom predodzbom nekom? i to mozda o nama samima.. :D

znam da je to ovako postavljeno dosta slozeno, treba tu truda, lakse je sve to odjuturit, tako je lakse pribavit sebi neki mir, a onda je tako lakse i zivjet sa sobom i to bez odricanja uloga koje smo sebi zadali i bez toga da sebi priznamo neke stvari, puno je tako lakse, puno.
i meni je sve to isto razumljivo, sve je to ljudski, zivot je to, jebiga.. :D
Konkretno s tim ljudima koji imaju stambene u svicarcima.

Gledaj, unda, necu se praviti da razumijem bankarska poslovanja, ekonomiju i takvo sto. Mogu samo citat misljenja onih koji vise razumiju i priklonit se onima koji mi se cine smislenijima.

Mislim da je uvijek veca odgovornost na jacima i mocnijima. I drzava treba stvorit takve zakone da sto vise zastiti slabije.
Slicno kao sto u zakonu o radu se uvijek vise ide na ruku radnicima, i poslodovac je ponekad na mukama radi toga, ali takvi su zakoni potrebni jer je poslodavac u poziciji puno vise zloupotrijebiti ovlasti nego radnik.
Isto gledam i kad su banke u pitanju. Drzava je ta koja treba vodit racuna da sto vise smanji mogucnost da gradjani budi osteceni od strane banaka. Ako smo svi zajedno bili glupi i opekli se, kako kaze eksaca opijeni, a jesmo, te vidjeli kamo to moze odvest, neka se naknadno ispravlja ono sto je trebalo bit u samom pocetku. Dje je problem?

..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 24 Jan 2015, 16:03

Eks » wrote:Dobro unda, al u čemu je frka? Zašto se baš tim ljudima treba rugati? Ne kužim, evo, nacrtaj mi.
..ko se ruga? ja? :kokice:

kakva frka i kakvo ruganje? aj, najprije mi reci o cemu ti pricas? ti ocito nesto znas sto ja ne znam.. :kokice:
Beau

Post 24 Jan 2015, 16:05

..a unda wrote: ..ko se ruga? ja? :kokice:

kakva frka i kakvo ruganje? aj, najprije mi reci o cemu ti pricas? ti ocito nesto znas sto ja ne znam.. :kokice:
Pa ocito svi omasujemo tvoj point. Nerazumljiv si :zubo:
Eks

Post 24 Jan 2015, 16:06

..a unda » wrote: ..ko se ruga? ja? :kokice:

Ne znam ja ništa nego mi se čini da se to šta pišeš svodi na- jeste se zajebali, ajte priznajte da ste krivi, da ste se zajebali, a jel tribalo ić dizat kredit, i to kredit u švicarcima, ma ima i drugih kredita. Tribalo je naslijedit stan od roditelja, a ako nemate roditelje koji imaju stanove, tribalo je razvijat dobre odnose s partnerima pa bi vam oni kupili stan, a ako nemate partnera, imate rodbine, mogli ste se uvaliti nekome pod krov, a ako nemate rodbine, tribali ste imati dobre susjede koji bi vam dali svoju šupu. :kokice:

Za one koji ne vataju referencu, evo "ko vas jebe kreditlije, jebite se i popušite svi, lalalala". :zubo:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 24 Jan 2015, 16:19

Miki vrlo vjerojatno trola, ali PDV plaća samo krajnji kupac. Recimo ugrubo i ukratko da je to ona razlika između veleprodajne i maloprodajne cijene. http://www.ijf.hr/porezni_vodic/1-08/PDV.pdf

Što se izračuna tiče,

Ako je u cijeni od 200 kuna 25% PDV-a, to znači da je jedna petina (20%) te konačne cijene PDV. :D To je 40 kuna. http://e-kako.geek.hr/posao/financije/k ... acuna-pdv/

Da je u cijeni od 200 kuna PDV 10%, onda bi PDV činio 9,1% te konačne cijene, a iznos bi mu bio 18,19 kn.

U prvom je slučaju početna cijena, ona na koju se PDV obračunava, 160 kuna, a u drugome 181,90 kn. Ti kao kupac u oba slučaja plaćaš 200 kn.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Eks

Post 24 Jan 2015, 16:22

Tek sad čitam gospodičnu Puljiz. Pa ovo je pravi mali draguljčić. :o
No malo je onih među njima koji su spremni priznati da su si, uz banke i vlast, i sami krivi za situaciju u kojoj su se našli. Nitko ih, naime, nije tjerao da se zadužuju u švicarskim francima, a rado se zaboravlja i kako među njima ima i ministara, spekulanata i pravih bogataša
A sad Nevenka: "Svi oni koji su izlazili vani, a nisu tribali izlazit, sami su odgovorni ako im se nešto desilo". :zubo:

Samo je prva neka financijska valjda stručnjakinja, a druga seljančura vulgaris. :zubo: Inače, razlike u retorici nema.

Dobri stari rvacki jal. Zašto sam ja plaćao račune, a njemu je oprošteno, kmeeee. Ništa tu osim jala nema. Jebate, ova Vlada povuče dva socijalna poteza konačno i napokon i sad se digla kuka i motika. Mislim, ja kad sam zavidna, zavidna sam na ove šta imaju jahte i tako to, nisam zavidna na sirotinju i ne bi joj otela zadnji komad kruva jer sam ga ja, šta, platila? :ne zna: Okej, kreditlije i nisu sirotinja, bar nisu bili tad, ali štajaznam, morala bih biti prilično ljuta i ogorčena na njih da negiram da su u gadnoj situaciji. Ili za sućut treba biti potkovan u ekonomskom smislu? A nisam znala. :D

Neću ovu glupaču dalje ni čitat, sve je rekla naslovom. :zubo:
Eks

Post 24 Jan 2015, 16:25

Ok, vuče me, moram. :rofl:
Da se razumijemo, nemam ništa protiv da se spašava socijalno najugroženije skupine, nemam ništa protiv čak ni toga da se iz Državnog proračuna plate rate kredita onima koji su se našli u bezizlaznoj financijskoj situaciji ne svojom krivnjom - onima koji su izgubili posao radi rasplamsale krize ili oboljeli, postali radno nesposobni te ne mogu zaraditi novac kojim će podmirivati svoje životne troškove. Međutim, posve mi je neprihvatljivo da se građanska neodgovornost za vlastite postupke liječi interventnim mjerama vlade. Baš kao i nepravednim predstečajnim nagodbama, poruka koja se zadnjim potezima šalje svima onima koji uredno podmiruju svoje račune i cijelog svog života se 'pokrivaju koliko je jorgan dug' jest da su zadnje budale.
Nemam ništa protiv pedera, ali. :zubo:
Nemam ništa protiv abortusa, ali. :zubo:

Kurac moj nema. :D Onaj tko nema, ne piše ovakve bljuvotine. Valjda bi gospođa bila sretnija samoubojstvima. Jer božemesačuvaj da Vlada intervenira i očeše ego jalnom narodu.
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 16:27

Beau » wrote: Konkretno s tim ljudima koji imaju stambene u svicarcima.

Gledaj, unda, necu se praviti da razumijem bankarska poslovanja, ekonomiju i takvo sto. Mogu samo citat misljenja onih koji vise razumiju i priklonit se onima koji mi se cine smislenijima.
.. ko se to vise razumije? ko je taj? zasto sebi ne vjerujes? ne treba ti uopce nikakvo znanje toga svega.
koliko je stanova ili cega vec kupljeno tim kreditima, cisto ono, eto.. sad cu kupit tri stana ili, kako se to voli sad kic rec.. penthaus?

za postavit sebi to pitanje, ne treba ti nikakvo ekonomsko znanje. pitanje jel treba uopce ikakvo znanje.
i je li bas svima doslo do grla i ne mogu vracat te kredite?
ali eto, solidritzirat cemo se i s njima u paketu jer bolje da njih sto takvih prodje, nego da jedan ostane zakinut za nase solidariziranje?
ako je tako, o cemu onda ja tu govorim kad kazem ustvari..b olje sto krivih, nego jedan nevin?
o sakonu govorim o pravu, pa onda moze ispast da se ustvari solidariziramo sa zakonima koji koji su doveli do toga da sad, eto, zelimo, hocemo sloidarizirat s ovima koje je taj isti zakon zakinuo.
mislim, ono, cini mi se da bi malo trebalo stat na balun i raz,islit sto se hoce.
Mislim da je uvijek veca odgovornost na jacima i mocnijima. I drzava treba stvorit takve zakone da sto vise zastiti slabije.
to, da bi tima terbala pripadat takva neka odgovornost, cuj, malo je to meni sumnjivo. ok, mozda je to neki idealisticki pristup, mozda bi to tako trebalo bit, ali nisam siguran da je dosadasnja praksa covjecnstva to pokazala u nekoj znacjnijoj mjeri.
ovo drugo.. ne.u kapitalizmu drzava je tu da stiti neke i nevcije druge interese, ne nikakve slabije, nemocnije.
slabiji i namocniji u kapitalizmu, bez obzira koliko sareno on bio obojan u svojoj formi, drzava se na dva nacina ponasa..
prvo, da uravnotezi taj odnos tako da uvijek bude dovoljan dotok slabijih i nemocnijih, a drugo.. kad ti slabiji i nemocniji postanu slabi i nemocni, onda su oni cisti trosak kojeg se pos blo koju cijenu i na bilo koji nacin treba sto vise umanjit. :kokice:
..a mi smo demokratski odabrali kapitalizam kao put kojim cemo ici. :kokice:
Slicno kao sto u zakonu o radu se uvijek vise ide na ruku radnicima, i poslodovac je ponekad na mukama radi toga, ali takvi su zakoni potrebni jer je poslodavac u poziciji puno vise zloupotrijebiti ovlasti nego radnik.
Isto gledam i kad su banke u pitanju. Drzava je ta koja treba vodit racuna da sto vise smanji mogucnost da gradjani budi osteceni od strane banaka. Ako smo svi zajedno bili glupi i opekli se, kako kaze eksaca opijeni, a jesmo, te vidjeli kamo to moze odvest, neka se naknadno ispravlja ono sto je trebalo bit u samom pocetku. Dje je problem?
ovo sa zakonom o radu je los primjer, opis, a sam zakon prostice iz onog gore, sto drzava treba, koje i cije interse ona mora stitit, razvijat, itd..
..ovo drugo, i opet, ne. drzava u kapitalizmu prije svega treba stitit, eto, konkretno banke kad se vec spominju.
ili ako vec ne ih stiti ui nekom promovirajucem smislu, onda barem trebaju bit ravnopravno zasticene, po, jel zakonu, koji, jel, eto, nece valjda rust samog sebe..
sori, ali, tako je. meni je isto zbog toga zao, kao i svakom neurotiku sto je dva plus dva jednako cetri.
nema tu pomoci nikakve i to najvjerojatnije za dugo, dugo jos vremena, a zasto.. to ne treba pitat ni banke, ni drzavu. oni jednostavno ne bi uopce razumjeli sto ih se pita. :kokice:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 24 Jan 2015, 16:37

Eks, zamisli situaciju u kojoj si digla kredit i izgradila kuću, cakum-pakum, i sve si radila po pravilima, čisti papiri, plaćeni priključci, plaćene dozvole. I lijepo ti je, čak ti je malo čudan susjed Jure što je išao graditi bez dozvole, nema fasadu, vuče vodu iz bunara i snalazi se sa septičkom jamom.

I državi nakon pet godina sine kako bi bilo zgodno urediti zemljišne knjige, možda i da bi lakše privukli investitore. A kad već sređuju zemljišne knjige, mogli i postojeće kuće civilizirati. Pa onda smanji kazne za nezakonitu gradnju toliko da je jeftinije Juri riješiti knjige nego što je tebi bilo platiti građevinsku dozvolu. I onda još država ima programe kojima se subvencionira stavljanje fasada, kao dio priče o energetskoj učinkovitosti, pa Jure uzme novce i za to. (imao bi učinkovitiju fasadu od tebe, ali dio je novaca potrošen na veliko obiteljsko roštiljanje za krizmu prvorođenca mu, pa je stavio što je mogao). Pa općina odluči da svi trebaju imati kanalizaciju i vodovod i za to uspije povući novce iz IPARD-a. Tako i Jure, koji je zauzvrat morao odsjediti na par tečajeva o podizanju svijesti o zaštiti okoliša i samozapošljavanju, dobije kanalizaciju i vodovod.

Ne bi se osjećala kao budala što si to sve već napravila, prema zakonu? Da nisi, mogli si, hipotetski, imati ili veću kuću ili kuću s garažom i auto u garaži.

Pričuvni moderator.
Eks

Post 24 Jan 2015, 16:40

Pa i ne. Ako sam ja to radila po propisima, onda sam valjda takva osoba koja radi tako i zašto bih bila zavidna ovome kome je poklonjeno? O čemu se tu radi? Htjela bih biti on? Htjela bih da mi se nešto poklanja? Ili bih htjela da on pati jer je zaslužio? Onda bi mi lakše pala moja odgovornost? Lakše bih plaćala račune umjesto da platim nešto drugo ako je susjed platio svoje? Kažem, meni se to asocira isključivo na rvacki jal.
Šta ja imam od toga da njega država prisili da se valja doživotno u kanalizaciji?

To me podsjeća i na ono da nisu ljuti građani na političare što su jamili nego što i njima nisu dali i što oni nisu mogli jamiti. Koliko je onda uopće odgovorna osoba koja tako razmišlja?
Beau

Post 24 Jan 2015, 16:45

Eks wrote:Pa i ne. Ako sam ja to radila po propisima, onda sam valjda takva osoba koja radi tako i zašto bih bila zavidna ovome kome je poklonjeno? O čemu se tu radi? Htjela bih biti on? Htjela bih da mi se nešto poklanja? Ili bih htjela da on pati jer je zaslužio? Onda bi mi lakše pala moja odgovornost? Lakše bih plaćala račune umjesto da platim nešto drugo ako je susjed platio svoje? Kažem, meni se to asocira isključivo na rvacki jal.
Šta ja imam od toga da njega država prisili da se valja doživotno u kanalizaciji?

To me podsjeća i na ono da nisu ljuti građani na političare što su jamili nego što i njima nisu dali i što oni nisu mogli jamiti. Koliko je onda uopće odgovorna osoba koja tako razmišlja?
Potpis :S
Zekoslawa

Post 24 Jan 2015, 16:46

Elli, možda bi bolji primjer bio ne da ovaj prvi ima dovoljno para da sve plati i živi pošteno jer ima dovoljno da ispoštuje sve namete i poreze, nego recimo da su se njegova i Jurina djeca zajedno krizmala, pri čemu je Jure okrenuo pečeno i pozvao cijelu širu i užu rodbinu, dočim je ovaj prvi organizirao manje i skromnije slavlje jer jebiga gradi kuću i nema za bančenje. To kod nas nije rijedak primjer. :zubo:

Tako su nekako živjeli moji, kao Jura. Zato sam danas tu di jesam. :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 16:49

Eks » wrote:
Ne znam ja ništa nego mi se čini da se to šta pišeš svodi na- jeste se zajebali, ajte priznajte da ste krivi, da ste se zajebali, a jel tribalo ić dizat kredit, i to kredit u švicarcima, ma ima i drugih kredita. Tribalo je naslijedit stan od roditelja, a ako nemate roditelje koji imaju stanove, tribalo je razvijat dobre odnose s partnerima pa bi vam oni kupili stan, a ako nemate partnera, imate rodbine, mogli ste se uvaliti nekome pod krov, a ako nemate rodbine, tribali ste imati dobre susjede koji bi vam dali svoju šupu. :kokice:

Za one koji ne vataju referencu, evo "ko vas jebe kreditlije, jebite se i popušite svi, lalalala". :zubo:
..ne, ne, krivo ti se svodi. ali dosta toga je tu krivo. pocevsi od toga da i nije bas bila neka raznovrsnost kredita, barem po nekim uvjetima bitno razlicitim.
ne zelim sad pricat na koje sve nacine su neki krediti doslovno dijeljeni, ti nisu bili bas javni i svima dostupni, ali, kazem, banka moze sto hoce, njeni novci, njeno polovanje..

nadalje, trebalo bi malo i vidjet s cime su ti krediti, ponuda tih kredita, s cime je koincidirala, kad su se poceli pojavljivat, pa onda i zasto, itd, ali to je vec za drugu temu.

..da, zajebali su se i to uglavnom bez obzira jel mogu uopce otplacivat taj kredit ili ne ili jel svicarski franak gore ili dole.
mislim, mogao je taj franak ostat gdje je bio i onda bas i ne bi bilo ovakvih problema, neka pitanja se ne bi postavljala.

ono sto sigurno nisam pitao, jest..zasto? prvo, jer me ne zaista ne zanimaju razlozi, 60000 kredita, 60000 razloga i svaki od njih nema bolji ili gori razlog. jel razumijes, svaki od njih. jel razumijes da tu nema sad veze jel netko time malo poboljsao kvalitetu zivota u smislu da mu je egzistencija pocela ostvarivat neku perspektivnost, sigurnost, tj i svima kojima bi takva realizacija koristila ili je netko mozda htio te kredite iskoristit da kupi jos tri stana, pored tri koja vec ima ili sto vec da tim novcem sebi omoguci.

drugo. to zasto pitanje, ako se ne postavi nekako retoricki, onda je to uvijek agresija. onaj koga se pita, ne mora uvijek znati i odgovor i inzistiranje na tom pitanju jest oblik agresije.

..a ovo sotalo, da, mogu tu rec da je to jedan dio slike, moguce su i takve price, a li cjelovitija slika jest ta da svi oni koji su u takvoj nekakvoj teskoj situciji, pa i zbog tih kredita, moraju se ponasati blo kako, samo da se nekako rijese te obaveze. doslovno su ucijenjeni, da sad ne koristim teze rijeci.

zatim imamo tu i neko pitanje izbora i par pitanja koja proizlaze iz toga, ali to spada ocito u tabu teme. ili u klasne teme cak.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 16:53

Beau » wrote: Pa ocito svi omasujemo tvoj point. Nerazumljiv si :zubo:
..aj ti pitaj sto te zanima, ja cu ti odgovarat sa da i ne. :D
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 17:13

Eks » wrote:Pa i ne. Ako sam ja to radila po propisima, onda sam valjda takva osoba koja radi tako i zašto bih bila zavidna ovome kome je poklonjeno? O čemu se tu radi? Htjela bih biti on? Htjela bih da mi se nešto poklanja? Ili bih htjela da on pati jer je zaslužio? Onda bi mi lakše pala moja odgovornost? Lakše bih plaćala račune umjesto da platim nešto drugo ako je susjed platio svoje? Kažem, meni se to asocira isključivo na rvacki jal.

pogresno.
tj aj ovako. ono sto ti sad govoris jest da ces ti radit po propisima, a ako netko nece, tebe nije briga.
ako je tako, onda te nije briga ni kako ce se ponasat banke. mislim, ako te nije briga, nije te briga. ti ces svoje zaradit na svoj nacin, drugi ce mozda zaradit na drugi nacin, cak i ako mozda taj drugi nacin ti svojim udjelom isfinanciras, ali, eto, rekli smo, nije te briga, svak zna svoje, ti ces i dalje tako, pa dok budes mogla izdrzat..

mislim, ono, fer, ali onda prosirimo to na sto sire krugove oko nas.. svak ce radit svoje, kako zna, misli i moze i nece ga bit briga za..koga ili sto vec..:kokice:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 24 Jan 2015, 17:13

Eks » wrote:Pa i ne. Ako sam ja to radila po propisima, onda sam valjda takva osoba koja radi tako i zašto bih bila zavidna ovome kome je poklonjeno? O čemu se tu radi? Htjela bih biti on? Htjela bih da mi se nešto poklanja? Ili bih htjela da on pati jer je zaslužio? Onda bi mi lakše pala moja odgovornost? Lakše bih plaćala račune umjesto da platim nešto drugo ako je susjed platio svoje? Kažem, meni se to asocira isključivo na rvacki jal.

Neću.

Napisala sam post i nestao je. Ne da mi se uopće objašnjavati kad namjerno ne želiš shvatiti. jer sam uzela hipotetskog Jureta upravo zato da bismo raspravljali o razlici u karakterima između ljudi i o zavisti odgovornih građana koji žive u uvjerenju da se zakone treba poštivati.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 17:23

Zekoslawa » wrote:Elli, možda bi bolji primjer bio ne da ovaj prvi ima dovoljno para da sve plati i živi pošteno jer ima dovoljno da ispoštuje sve namete i poreze, nego recimo da su se njegova i Jurina djeca zajedno krizmala, pri čemu je Jure okrenuo pečeno i pozvao cijelu širu i užu rodbinu, dočim je ovaj prvi organizirao manje i skromnije slavlje jer jebiga gradi kuću i nema za bančenje. To kod nas nije rijedak primjer. :zubo:

Tako su nekako živjeli moji, kao Jura. Zato sam danas tu di jesam. :zubo:
..meni to nije zao. :D ..kad jura ima, svi imaju. :D
mislim to je tako i jebiga. kolko je to mudro, kolko nije, nije to sad bitno, ali eto, s veseljem se sjecam tih dana..

ali, sve vise mi je drugih nekih stvari zao i sve vise se pitam koliko sam nekim mojim poslije odlukama ustvari pomogao i sebi i oko mene. ili jos bolje, koliku sam doslovnu stetu napravio, a nije da nisam imao izbora.. ali eto, volim rec..sam pao, sam se ubio, ali lako za mene, ne radi se tu samo o meni..
Eks

Post 24 Jan 2015, 17:46

ElliQuinn » wrote:
Neću.

Napisala sam post i nestao je. Ne da mi se uopće objašnjavati kad namjerno ne želiš shvatiti. jer sam uzela hipotetskog Jureta upravo zato da bismo raspravljali o razlici u karakterima između ljudi i o zavisti odgovornih građana koji žive u uvjerenju da se zakone treba poštivati.
Nije da ja namjerno ne želim shvatiti nego nam se mišljenja razlikuju i nećemo se složiti oko toga.

Jedino što vidim kod jamranja tipa ove Puljiz je kmečanje "ja sam sve plaćao, on nije, a njemu je država oprostila" iako ti ljudi nikako i ničim nisu zakinuti od države (ako se kuna za marendu ne smatra zakinućem jer će država posegnuti navodno u džepove poreznih obveznika) time što je nekom drugom oprošteno. Pa se pitam bi li se oni osjećali bolje da se tim ljudima ne oprosti. Ako bi, zašto, kako? Je li stvarno pravednički žar i moraliziranje te da se netko osjeća dobro sam sa sobom bitnije od toga da se spasi nečija sudbina ili nečije djece?

Ili je problem u tome što misle da država time šalje poruku da su jednaki ovi što plaćaju i ne plaćaju? Pa nisu. Ako netko pošteno sve plaća, taj valjda zna da nije parazit i ako treba, može se to na neku oglasnu ploču okačiti: evo dragi građani, vi koji uredno plaćate svoje račune ste bolji i vredniji članovi ovog društva od parazita kojima smo oprostili, na njima će biti vječna sramota i ljaga, ne brinite. Ok, rugam se sad, ali malo mi je nadiglo tlak to jamranje jer ispada da bi neki bili vrlo sretni da se nekog drugog maltene u grob zakopa. Ili barem doživotno dužničko ropstvo. Samo da bi se oni osjećali moralnije. :l'oreal:

Ne ide mi u glavu ta logika po kojem je netko tko uredno plaća zakinut. Zakinut je jedino ako je očekivao da se i njemu štogod oprosti.
Eks

Post 24 Jan 2015, 17:51

Unda, ništa ne razumijem ova zadnja dva posta, ali ništa. Nisi ništa rekao ili ja ne mogu pročitati, ne znam.
Eks

Post 24 Jan 2015, 17:54

..a unda » wrote: pogresno.
tj aj ovako. ono sto ti sad govoris jest da ces ti radit po propisima, a ako netko nece, tebe nije briga.
ako je tako, onda te nije briga ni kako ce se ponasat banke. mislim, ako te nije briga, nije te briga. ti ces svoje zaradit na svoj nacin, drugi ce mozda zaradit na drugi nacin, cak i ako mozda taj drugi nacin ti svojim udjelom isfinanciras, ali, eto, rekli smo, nije te briga, svak zna svoje, ti ces i dalje tako, pa dok budes mogla izdrzat..

mislim, ono, fer, ali onda prosirimo to na sto sire krugove oko nas.. svak ce radit svoje, kako zna, misli i moze i nece ga bit briga za..koga ili sto vec..:kokice:
Ne unda, nije stvar toga da mene nije briga, ne izvrći mi riječi. Nego ako se taj uvali u sranje, neću biti decidirana u tome da treba doživotno ispaštati samo da dokažem da sam bolja od njega. Neka mu oproste. Čuj, kršćanski je. :ckzubo:
Uostalom, ne pušim te priče da nitko nikad nije zajebao u životu i da ima pravo bacati kamenje na nekoga i tražiti od države da ta osoba potone.
Jer o tome se radi. Vlada povuče socijalne poteze, a svi popizde na to. Zašto? Trebala je ne povući ih? Pa ajmo onda tako reći. Trebala je Vlada ne povući te poteze.

Al ne da mi se više o tome. Ne lešinari mi se nad tuđim sudbinama jer i sama nisam u najboljoj situaciji i ne da mi se biti među tolikom koncentracijom odgovornosti, životne, moralne i pravedničke. Idem ja odmorit malo, a vi razglabajte.
Tea Tree

Post 24 Jan 2015, 18:28

Evo ovdje su tečajne liste HNB-a od 10. mjeseca 1997. do danas.

Nisam pregledala svaki dan, naravno, ali gledajući onako neke random datume, najviši tečaj švicarca na koji sam naletila od 1997. do 2006. je bio 5.0. Inače je varirao od 4.2 do 4.6, najčešće 4.6. Nakon 2006. nisam gledala, svi znamo šta se događalo nakon toga.

E sad, šta je trebao napraviti prosječan građanin ulazeći u taj kredit? Je li za očekivati da prosječan građanin prati kretanja na svjetskom tržištu novca, analize i kolumne financijskih analitičara? Ako to prosječan korisnik kredita nije pratio i nije se tako detaljno informirao, može li se reći da u tom slučaju nije postupao s pažnjom koja se u pravnom prometu zahtijeva u odgovarajućoj vrsti obveznih odnosa? Mislim da ne.

Ne vjerujem da je bilo tko uopće tada gledao što se događalo s frankom u prethodnim godinama, a čak i da jest, mogao je vidjeti da je franak stabilan već desetak godina.

Funta je dosta varirala, od 8-12 kuna ili od 12-8, kako se uzme, pa je to opet razlika od 50% ako gledamo da je naraslo s 8 na 12. Zašto bi uopće prosječnom građaninu palo na pamet da će tečaj franka narasti 100% u odnosu na onaj tečaj kakav je bio u trenutku sklapanja ugovora?
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 18:55

Eks » wrote:Unda, ništa ne razumijem ova zadnja dva posta, ali ništa. Nisi ništa rekao ili ja ne mogu pročitati, ne znam.
..vjeruj mi, rekao sam, ali eto.. nije bitno. kad i ako bude bilo bitno, razumjet ce se. u medjuvremenu, stvarno nije bitno.. :D
Tea Tree

Post 24 Jan 2015, 19:05

Haj sve, i što se naši krediti najčešće vežu za neku valutnu klauzulu, ali zašto su Norvežani uzimali kredite u švicarcima?
http://e24.no/privat/penger/har-du-laan ... g/23374863

Ovo sam našla tamo na dijaspori.

Može se s guglom nazrijeti o čemu se radi.
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 19:15

Eks » wrote:
Ne unda, nije stvar toga da mene nije briga, ne izvrći mi riječi. Nego ako se taj uvali u sranje, neću biti decidirana u tome da treba doživotno ispaštati samo da dokažem da sam bolja od njega. Neka mu oproste. Čuj, kršćanski je. :ckzubo:
Uostalom, ne pušim te priče da nitko nikad nije zajebao u životu i da ima pravo bacati kamenje na nekoga i tražiti od države da ta osoba potone.
Jer o tome se radi. Vlada povuče socijalne poteze, a svi popizde na to. Zašto? Trebala je ne povući ih? Pa ajmo onda tako reći. Trebala je Vlada ne povući te poteze.

Al ne da mi se više o tome. Ne lešinari mi se nad tuđim sudbinama jer i sama nisam u najboljoj situaciji i ne da mi se biti među tolikom koncentracijom odgovornosti, životne, moralne i pravedničke. Idem ja odmorit malo, a vi razglabajte.
pa ne znam, rekla i da te nije briga, ti radis kako radis, po propisima, jel ili vec kako, neko drugi radi kako radi i nista, ne vidim zasto se uopce usporedjivat s takvim, tim, necim, ne znam vec sta..
i nije bilo govora o sranju, nego neku zavist si spominjala. u tom sam kontekstu govorio.
i nigdje, ama bas nigdje nisam govorio o nepogresivosti i da nitko nikad nije zajebao, sebe, druge, sve i sefa i stanicu, itd i da sad treba tu nesto ispastat, neki osjecaj krivnje, nesto..
a najmanje o tome da treba drzava dopustit da neko potone..tj vise volim rec..da drustvo treba dopustit. ono, ne bi treabalo to dopusti, ne bi nikako trebalo..
ali, ja nisam stvarao ovaj svijet. na zalost ili na srecu.

i ne znam o kojim socijalnim potezima sad pricas? ovo sa fiksiranjem franka, ne bih bas rekao da je to socijalni potez. treba malo bolje ili finije razlikovanje koristit. mislim, onda bih ja isto tako mogao rec da je sve u slikarstvu impresionizam, pa da.

a ako mislis na mjere ove sto sad ova vlada povlaci, svasta tu ima i da, trebala je ove mjere donijet, ali ima u tim mjerama svasta, ova vlada radi sto moze, snalazi se kako moze, ovo nije kriza samo onih koji imaju te kredite i njihov opstanak i egzistencija. malo je tu veci, siri opstanak u pitanju.. ali ponavljam, nije bitno.
eto, bit ce sto ce bit i kako ce bit. ko i uvijek. nekom bolje, nekom gore, nekom jos gore.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 24 Jan 2015, 19:21

Tea Tree » wrote:Haj sve, i što se naši krediti najčešće vežu za neku valutnu klauzulu, ali zašto su Norvežani uzimali kredite u švicarcima?
http://e24.no/privat/penger/har-du-laan ... g/23374863

Ovo sam našla tamo na dijaspori.

Može se s guglom nazrijeti o čemu se radi.
zato jer se racunao franak kao stabilna valuta. zasto je franak tako smatran, eto, rekla si prije neke razloge, ali takvih problema je bilo i prije, sasvim lijepo se moze vidjet tok od konca drugog svjestkog rata do danas, kako se i na sto sve vezivala neka valuta i zasto i zasto se prestalo vezivat..

ne, ako neko misli da sam spomenuo ili mislio spomenut rusiju, nisam. treba prije toga neke osnove savladat. .:D
  • Information