Ogledalo, ogledalce moje, u Hrvatskoj, dobro sto je?

Sve od javnog i tajnog interesa
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 09:19

..a unda » wrote:eto, nemojte sta zamirit :zubo:, ali ti i emerici mozete bit ponosni, ovo je ostvarenje vase zelje, realizacija vasih zelja, krepost, a ne trulost. e, pa uzivajte i slobodno odgovornost prebacite na druge, jer ste vi sto posto & sigurno nesto drugo i plemenito zamisljali, ali zato drugima sada ostavljate to breme da paze sto zele, nakon sto ste vi shvatili sto je to trulez. trulez, to su drugi.. :zubo: :D
Sereš. Kao i obično, činiš to na simpatičan način, ali svejedno bazdi.

Prilično je podlo napisati ovo boldano nakon što sam ti (najmanje) jedno dvadeset puta objašnjavao da mi se gadi ovo u što se Hrvatska pretvorila.

Simpatičan stil i određena doza pameti nije ti isprika za sranje. Ispriku bi imao samo da ne znaš što radiš.

kuki

Post 15 Apr 2012, 09:19

Govori se o praksi. Ili stažiranju. Ili pripravništvu.

Gle, blaze, u ovom jadu u kojem živimo za to "volontiranje" ponekad traže ljude s odstažiranom godinom i položenim stručnim ispitom. Što misliš, da je taj vrtić jedini kojem će past na pamet da je bolje imat gotovog radnika i plaćat ga kikirikijem nego nekog tko je svjež s faksa? :D

Da se očekuje da netko mora imat nekakvo iskustvo da bi dobio posao, to bi se moglo riješiti povećanjem broja sati prakse tijekom studija. Bog zna da je jedan određen dio tih studija ionako u rangu u najbolju ruku osrednjeg tečaja. Da se to tretira ko studentska praksa, bilo bi fer dati ljudima koji su na studentskoj praksi studentska prava, afaik tako to funkcionira kad ideš na studentsku praksu u recimo US of A. Ideš kao student, dobivaš studencku dozvolu, živiš na kampusu, jedeš u menzi i stažiraš u nekoj firmi, recimo. Ne znam kako to funkcionira u državama u kojima je normalno da s najviše 18-19 otprdiš roditeljima s grbače. Ali koncept po kojem netko tko apsolutno sve završava u najkraćem mogućem roku diplomira s 24, i onda ga još dvije godine moraju uzdržavati roditelji jer se kakti stručno osposobljava za rad, a više nema pravo na dom/iksicu/dopunsko zdravstveno/stipendiju, i onda je još neko vrijeme nezaposlen jer se na njegovom bivšem radnom mjestu vjerojatno osposobljava netko drugi jer zašto ne, meni je jednostavno sulud. Da, dobije dvije godine staža više. To će mu puno značit, penzija će mu bit 2000 kuna a ne 1800. Ako bude imao tko zarađivat za te penzije. :D
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 09:35

Silajn » wrote:Ta procjenjivanja gostoljubivosti ili ljubaznosti su mi bezveze, jer je pol toga što i vani doživljavamo kao gostoljubivost i ljubaznost jednaki fejk koliko i ona nas Hrvata.
Skoro da bih se složio. Ali bar je uspješan fejk. A recimo u Turskoj čak i nemaš dojam da je fejk. A i baš me briga, uostalom; kao turistu ipak mi je važno da su prema meni ljubazni i daju mi i naprave sve ono što su obećali i što sam platio. A doma nek si misle o meni što hoće, kao i ja o njima. Kao turistu, nije mi baš prioritetni cilj sprijateljiti se sa svakim konobarom koji me poslužuje. Ali jest mi prioritetni cilj da pri posluživanju gledam ugodno lice, a ne nadurenu njušku.
Po meni je jedna od prednosti i relativna nerazvijenost koja nas je spriječila da napravimo i veću štetu, primjerice na obali. Uz činjenicu da nas je brojčano malo, kad sam optimistično raspoložena, to daje i nadu da se stvari poprave. Želim reći, potrebno je relativno malo ljudi (par stotina) i pravni okvir da se napravi strukturni pritisak da stvari krenu na bolje.
Bojim se daje ta relativna nerazvijenost istovremeno i mana. Naime, i svijest je o mnogim stvarima nerazvijena. Pogledaj recimo jezivi problem otpada duž Jadrana. Ili betonizaciju/apartmanizaciju tamo gdje se nije pazilo što tko radi. OK, nerazvijenost nam je dala šansu, ali kako ju iskoristiti ako smo i u glavama nerazvijeni?
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 09:43

kuki » wrote: Činjenica je i da dok nitko nema volje ništa napravit, nije ni čudno da je država generalno usrana. :D

Iako, čini mi se da je veći problem to što volontiranje nije bogznakako uređeno i organizirano i na nekim mjestima ne znaju što bi uopće s volonterima, na nekim drugima ne znaju kako se ponašat prema volonterima da bi došli i ostali, na nekim trećima im uvale glupu aktivnost koja ih dovodi u neugodnu situaciju jer su zli škrci (jednom sam se ljuta pokupila doma) i takoto. Najbolje je volontirat za udruge kojima je promicanje volonterstva među temeljnim djelatnostima. :D
To je točno, ali negdje se mora početi. Ako ne počnemo uređivati ovdašnje volontiranje, uvijek će i ostati posrano.

A jest za sada posrano. Moje je jedno dijete zato na kraju otišlo volontirati u Njemačku. Bingo! To iskustvo ne možeš ničime zamijeniti. Toliko je naučila po danu i bančila po noći (ovo drugo sam rekonstruirao iz niza usputnih izjava i referenci; direktno mi je bilo rečeno i opisano uglavnom ono prvo :)) da se šest mjeseci trebala oporavljati nakon povratka.

Znanje koje je stekla (i ono što je nakon toga mogla staviti u CV) pokazalo se dragocjenim.
Pješčana

Post 15 Apr 2012, 09:48

Čula sam jučer na TV da će ideja o volontiranju biti nadgledana, i neće baš svaka firma/ustanova na taj način moći tražiti radnike
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Silajn

Post 15 Apr 2012, 09:55

Ajmo se malo poigrat brojkama :zubo: Koliko ljudi godišnje diplomira? Koliko je radnih mjesta za neiskusne? Mislim, dovoljne su i paušalne brojke da se vidi da nema dovoljno poslova na kojima bi se moglo stručno usavršavati :ne zna: Ostaju poluposlovi ili poslovi koji su opet van struke u kojoj se netko školovao, zar ne?
Jebomepas ako više smisla ne bi imali javni radovi.
kuki

Post 15 Apr 2012, 09:58

odgovor Emericzyiju. :D

Misliš na volontiranje-volontiranje ili internship? Ja sam se bila jakojako zagrijala za jedno osmomjesečno volontiranje na projektu u stranoj državi i onda je projekt propao prije nego je realizacija krenula. :lux: :D

I nije sasvim posrano ni ovdje - moja su iskustva, osim jednog polurealiziranog i jednog nerealiziranog, dobra, zato što sam volontiranja skoro uvijek nalazila preko SMART-ovog volonterskog centra i tamo mi je žena otvoreno rekla "ovdje i ovdje nemoj ić", "ovi su prošli našu edukaciju, volonteri imaju dobra iskustva s njima". Za tuđa loša iskustva znam uglavnom iz druge ruke. Meni se, recimo, desilo da nađem gdje bih volontirala, pošaljem mejl, ne odgovore mi mjesecima, nazovem ih, kažu da će me nazvat, nikad ne nazovu. :facepalm:

Mislim da je najveći problem što organizacije jednostavno ne znaju što bi s volonterima. Zujim zadnjih dana po vcz-ovim stranicama i nekako i nema tako jako puno otvorenih mjesta za volontiranje s obzirom na broj stanovnika u gradu. :D
ombia

Post 15 Apr 2012, 10:00

Emericzy » wrote:Moje je jedno dijete zato na kraju otišlo volontirati u Njemačku. Bingo! To iskustvo ne možeš ničime zamijeniti. Toliko je naučila po danu i bančila po noći (ovo drugo sam rekonstruirao iz niza usputnih izjava i referenci; direktno mi je bilo rečeno i opisano uglavnom ono prvo :)) da se šest mjeseci trebala oporavljati nakon povratka.

Znanje koje je stekla (i ono što je nakon toga mogla staviti u CV) pokazalo se dragocjenim.
Tvoje je dijete po opisanom ipak otislo na praksu.
I dobilo ugovor za praktikum. I nesto malo novcica. Cudi me koliko brkamo pojmove na temi praksa, internship za one koji nisu odavde i volontiranje.
kuki

Post 15 Apr 2012, 10:02

Silajn » wrote:Ostaju poluposlovi
Ne tako davno je bio onaj oglas za "praćenje učenika u školu" ili tako neku idiotariju, živo me zanima koja škola će nastavnikom s iskustvom u struci tretirat nekoga tko se, ahm, osposobljavao za radno mjesto kao chaperone u autobusu. Kako se chaperone kaže na hrvatskom? :D
kuki

Post 15 Apr 2012, 10:04

ombia » wrote:
Tvoje je dijete po opisanom ipak otislo na praksu.
I dobilo ugovor za praktikum. I nesto malo novcica. Cudi me koliko brkamo pojmove na temi praksa, internship za one koji nisu odavde i volontiranje.
Kako ti to znaš na temelju ovog što tu piše? :D
Ja sam htjela na osmomjesečno volontiranje, ne internship nego long term volunteering preko Unijinog Youth in Action programa. S plaćenim troškovima i džeparcem. :D
ombia

Post 15 Apr 2012, 10:14

kuki » wrote: Kako ti to znaš na temelju ovog što tu piše? :D
Ja sam htjela na osmomjesečno volontiranje, ne internship nego long term volunteering preko Unijinog Youth in Action programa. S plaćenim troškovima i džeparcem. :D
Znam kako izgleda praksa a kako volontiranje u nekim drzavama. Konkretnoj i bas u toj. I da nitko ne volontira 6 mjeseci citave dane. Za USA nemam pojma, pa za nju nisam ni pisala.
K tome Em pise da se to "volontiranje" pokazalo dobrim za kasniji posao, pa pretpostavljam da je imalo nekakve veze sa zavrsenim faksom. Nek mu dijete pogleda u ugovor i 99% je da je kako sam napisala.
Pješčana

Post 15 Apr 2012, 10:25

Pješčana » wrote:Čula sam jučer na TV da će ideja o volontiranju biti nadgledana, i neće baš svaka firma/ustanova na taj način moći tražiti radnike
evo, našla sam

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarst ... enika.html
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 15 Apr 2012, 10:26

Gle, ja stvarno ne znam na šta je išla ni gdje ti vidiš da piše da je volontirala čitave dane, al recimo da sam ja otišla na ono svoje nesuđeno (EU je, nije USA, tamo je frendica bila na studenckoj praksi), značilo bi mi čudo za ono čime se nadam bavit.

Ponavljam, zbilja ne znam i možda je juniorka ubola praksu.
koka2004

Post 15 Apr 2012, 10:40

Poznajem curu koja godinama radi u vrtiću kao ispomoć. Znači, radi zimi kada je program predškolskog odgoja, a na proljeće opet odlazi na burzu, ako slučajno ne uleti neki porodiljni stalno zaposlene radnice. Ako ima sreću te skupi 9 mjeseci neprekidnog rada, dobiva neku naknadu za nezaposlene, ako ne, u to vrijeme je bez ikakvih prihoda.

Prošle godine jedna je radnica otišla u mirovinu i cura se je nadala da će napokon dobiti stalno zaposlenje. Ali je ravnateljica vrtića radije uzela volonterku.

I bojim se da će ovim programom "usavršavanja i stecanja iskustva" pouzročiti upravo to. Da će biti još teže doći do nekog zaposlenja gdje ćeš dobivati plaću.

Ono što mene u Hrvatskoj beskrajno ljuti je to što čak i programi i projekti koji su u osnovi dobri i korisni, na kraju neslavno završe jer se uvijek nađe netko tko na tome mora nešto na brzinu zaraditi (odnosno ukrasti)

Primjeri: POS-ovi stanovi, otkup PVC ambalaže, svima dostupno zdravstvo, javna nabava, ...
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 10:50

ombia » wrote:Blaze ovo sto opisujes nije volontiranje niti o tome pisemo kad pisemo o istome ovdje, nego prakse. internshipa. Razlika je prilicna.
Ovo što Mrsić predlaže čini mi se kao na pola puta između prakse i zaposlenja. Imaš prava kao zaposlen, plaćeno ti je socijalno, teče ti staž itd. Ali, vremenski je ograničeno i plaća je simbolična, a imaš i mentora i moraš raportirati kako ti ide. Teoretski, ovo s mentorom i izvješćima moglo bio smanjiti zloporabe.
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 10:54

blaze » wrote: u principu to je to što vlada predlaže, samo što je kod nas intership ne samo strana riječ, nego i pojam, koncept. ne govori se o volontiranju po trgovinama i krojačkim radnjama

kad se ispraksiraš i izstažiraš, hoćeš li na burzu ili u volontere. u ovom jadu kojem živimo plus je moguć kad u oglasima traže radno iskustvo (tome se uvijek čude friško izašli s faksa), ali je najveći potencijalni problem da će stalno zaposleni sad još manje raditi i sve prebaciti na leđa kolega volontera

osobno mislim da će vladi to najviše služiti za friziranje broja nezaposlenih, a bit će ih sve više
Moguće je da hoće, ali nadajmo se da je i Mrsić toga svjestan pa da će probati složiti nekakav koncept koji će to izbjegavati. Znam i ja da je to velika i možda neopravdana nada, ali što sad? Ideja je svejedno konstruktivna i mislim da ju treba probati. Naravno da će, kad SDP popuši sljedeće izbore, HDZ tu šemu iskoristiti obim rukama i četvorim nogama za svoje svrhe. Jebiga.
koka2004

Post 15 Apr 2012, 10:57

Ne želim da me krivo shvatite. Ja Hrvatsku beskrajno volim i da danas moram odlučiti između života u Škofji Loki i Varaždinu, još bih se lakše odlučila za Varaždin.

Škofja Loka je naime postala bastion crkvenjaštva, ksenofobije, homofobije i šovinizma, što mene jako žalosti. Užasno zatvorena sredina, u kojoj se čak i ja, rođena Škofjeločanka osjećam loše, a teško si zamislim kako se osjeća jedan stranac.

Nekon što sam se zaljubila u Varaždinca, zaljubila sam se i u Varaždin. I Varaždince. Teško opišem koliko toplo su me primili muževi prijatelji, obitelj i čak i susjedi.
Ja na neku gostoljubljivost nisam navikla (ipak sam Gorenjka), tako da mi je na početku bilo jako neugodno kada je svekrva netjerala svekra da ujutro na -25 ide biciklom u pekaru po kruh da sam mogla doručkovati.

A ono što najviše volim su Zagorski i Međimurski brijegi. Kada dođem na Sv. Urban i gledam sve te vinograde (nisam primjetila nijedan komadić neobrađene zemlje), nekako mi je toplo pri srcu.
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 10:58

kuki » wrote:Misliš na volontiranje-volontiranje ili internship?
Zapravo internship. To što Mrsić gura je nekakav internship.

Premda ne odbacujem ni volontiranje, samo je ono u nas bitno veći luksuz nego Mrsićev internship.
kuki

Post 15 Apr 2012, 11:00

Emericzy » wrote: Zapravo internship. To što Mrsić gura je nekakav internship.

Premda ne odbacujem ni volontiranje, samo je ono u nas bitno veći luksuz nego Mrsićev internship.
Ajmo razdvojit pojmove, jednom za sva vremena. Jako me deprimira da citiram zakon o tome što volonterstvo jest i opet dobijem fakin stručnu praksu. :D
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 11:02

koka2004 » wrote:Ne želim da me krivo shvatite. Ja Hrvatsku beskrajno volim i da danas moram odlučiti između života u Škofji Loki i Varaždinu, još bih se lakše odlučila za Varaždin.

Škofja Loka je naime postala bastion crkvenjaštva, ksenofobije, homofobije i šovinizma, što mene jako žalosti. Užasno zatvorena sredina, u kojoj se čak i ja, rođena Škofjeločanka osjećam loše, a teško si zamislim kako se osjeća jedan stranac.

Nekon što sam se zaljubila u Varaždinca, zaljubila sam se i u Varaždin. I Varaždince. Teško opišem koliko toplo su me primili muževi prijatelji, obitelj i čak i susjedi.
Ja na neku gostoljubljivost nisam navikla (ipak sam Gorenjka), tako da mi je na početku bilo jako neugodno kada je svekrva netjerala svekra da ujutro na -25 ide biciklom u pekaru po kruh da sam mogla doručkovati.

A ono što najviše volim su Zagorski i Međimurski brijegi. Kada dođem na Sv. Urban i gledam sve te vinograde (nisam primjetila nijedan komadić neobrađene zemlje), nekako mi je toplo pri srcu.
Slovenci su još gori od Hrvata po ksenofobiji i hladnoći.*

A Varaždin je, to već dugo govorim, najciviliziraniji grad u Hrvatskoj. Nije izgleda ni Rijeka skroz loša. Ima svojih čari.

*a svi smo mi miris jorgovana prema Japancima i Kinezima. Kakvi su oni ksenofobični rasisti to je neopisivo.
Lastan

Post 15 Apr 2012, 11:03

blaze » wrote:osobno mislim da će vladi to najviše služiti za friziranje broja nezaposlenih, a bit će ih sve više
Meni se čini da će to vladi služiti i za dopunjavanje prvog mirovinskog stupa. Mladima će se “uplaćivati mirovinsko” iako od mirovine iz prvog stupa, u koji će im se primarno uplaćivati, ne mogu očekivati praktički ništa. Ali neće im se plaćati dovoljno da pokriju troškove odjeće, obuće i prijevoza. A nekmoli hrane i režija.
Emericzy

Post 15 Apr 2012, 11:07

Lastan » wrote: Meni se čini da će to vladi služiti i za dopunjavanje prvog mirovinskog stupa. Mladima će se “uplaćivati mirovinsko” iako od mirovine iz prvog stupa, u koji će im se primarno uplaćivati, ne mogu očekivati praktički ništa. Ali neće im se plaćati dovoljno da pokriju troškove odjeće, obuće i prijevoza. A nekmoli hrane i režija.
Od mirovine se više ni iz kakvog 'stupa' ne može očekivati ništa. Još nisam vidio projekciju po kojoj je današnji koncept mirovine održiv u današnjem ekonomskom sustavu.

Mrsovci će imati za pivicu. I imat će staž. I nekakve kontakte. Možda čak i ponešto praktičnog znanja. To je više nego što nezaposleni diplomanti imaju sada.
Lastan

Post 15 Apr 2012, 11:12

Emericzy » wrote:*a svi smo mi miris jorgovana prema Japancima i Kinezima. Kakvi su oni ksenofobični rasisti to je neopisivo.
Japanci, definitivno.
Kinezi… e, tu je stvar malo kompleksnija.

Ako si bijelac, fantastično. Bijelo je lijepo i praktički možeš dobiti posao u kineskoj firmi samo da im budeš maneken kojim će se hvaliti pred poslovnim partnerima.
Ako si crnac… pa, smatrat će te polumajmunom. Ili vragom. Neće te zatući u mračnoj uličici kao što je to kod zapadnjačkog rasizma, ali vjerojatno će te se bojati.
Ako si Amerikanac, onda nema veze; Amerikanac je jači od crnca, pa u tom slučaju i nije tako strašno (as in: lako ćeš naći Kineskinju koja će ti se prikrpati :D).

Kinezi nisu toliko ksenofobični koliko su arogantni, u smislu u kojem su to i Amerikanci: “mi smo najbolji i znamo najbolje i možemo dijeliti lekcije čitavom svijetu, a ti, mali, čkomi”.
koka2004

Post 15 Apr 2012, 11:19

Emericzy » wrote: Slovenci su još gori od Hrvata po ksenofobiji i hladnoći.*

A Varaždin je, to već dugo govorim, najciviliziraniji grad u Hrvatskoj. Nije izgleda ni Rijeka skroz loša. Ima svojih čari.

*a svi smo mi miris jorgovana prema Japancima i Kinezima. Kakvi su oni ksenofobični rasisti to je neopisivo.
Nisu svi. Ponekad sve ovisi o tome s koje strane ju promatraš.

Vjenčani kum mog supruga radi u Ormožu. Vozi autobus. Jednom su mu u Ormožu auto (s Hr tablicama) polijali crvenom bojom. Policija je obavila svoj posao. Našli su počinitelje, prijavili ih te javili kumu. Ali ništa nije pomoglo. Za njega su bili svi Slovenci gamad i to mi je objašnjavao prilikom svakog druženja.
Nedavno je kupio auto u Sloveniji i vozi se slovenskim tablicama. Auto su mu na moru u tjedan dana tri puta ogrebli, a jednom ostavili i poruku "Janez, raus!"

Ja vjerujem da, ako je čovjek govno, je govno bez obzira u kojoj sredini bio. A u svakoj sredini ih ima.

Ja sam uvijek u nezavidnoj situaciji. Uvijek imam osjećaj da moram nekog braniti. Dok sam u Slo, branim Hrvate, dok sam u Hr branim Slovence. I teško mi padaju sve te političke svađe.

Japanca poznajem samo jednog. Studirao je palanteologiju u Njemačkoj i tamo plesao folklor (samo si zamislite Japanca u onoj bavarskoj narodnoj nošnji). Jako je draga osoba i sam je pričao o nama stvarno čudnom japanskom mentalitetu Npr. njemu koji je doktor paleontologije je baka nonstop govorila da će se u sljedeć životu roditi kao komarac zbog svoje ljenosti, a njegovog brata koji je bankarski službenik uzdizali su u nebo.
ombia

Post 15 Apr 2012, 11:39

kuki » wrote:Gle, ja stvarno ne znam na šta je išla ni gdje ti vidiš da piše da je volontirala čitave dane, al recimo da sam ja otišla na ono svoje nesuđeno (EU je, nije USA, tamo je frendica bila na studenckoj praksi), značilo bi mi čudo za ono čime se nadam bavit.

Ponavljam, zbilja ne znam i možda je juniorka ubola praksu.
Gle ovako bi otprilike izgledalo da ja tebi idem tumaciti zivot u Hrvatskoj unazad nekoliko godina, a ne radim jer nemam dovoljno informacija. Ponavljam ovdje se nevjerojatno cesto brka pojam prakse i volontiranja. A ti meni i dalje objasnjavaj volontiranje na koje nisi otisla. Tak svejedno.
Npr. njemu koji je doktor paleontologije je baka nonstop govorila da će se u sljedeć životu roditi kao komarac zbog svoje ljenosti,
:lol: :lol: :lol:
  • Information