Jezikoterija

Od kunilingvistike do pravopižđenja
MmeTipfeler

Post 22 Jan 2013, 00:03

Zekoslawa » wrote:Miki Maus? :zubo:
E, to. A taj Miki Maus, Mika Miš ili Mickey Mouse na talijanskome je Topolino (ne prema onom malom Fiatu, nego prema il topo - miš).

Ne znam ništa o prevoditeljici, stanovitoj Dubravki Oršić, osim da je šlampava i da očito previše ne uključuje mozak dok radi. Kao što pokazuje ovaj primjer, ali i još jedan, malo dalje u tekstu.

Dakle, ondje se spominju Pinocchio i Tirkizna Vila. Moj je primjerak iz djetinjstva odavno izgubljen, ali se sjećam da je vila bila modra, a tako je bila i prikazana. U izvorniku je to Fata Turchina, a boja zvana turchino definira se kao azzuro cupo, dakle, "tamnomodra". Tirkizan se pak kaže turchese. :ne zna:

Sada ću se prije spavanja zabavljati knjigom koja bi me, prema onome što piše na koricama, trebala "dirnuti i naposljetku promijeniti". Knjiga je čak i lektorirana. Već na prvoj stranici piše da je "ljetna večer bila na zamaku".

Nadam se da neću imati noćne more. :cerek:

Zekoslawa

Post 22 Jan 2013, 00:13

Auf. :(

Moj je primjerak Pinokija i na hrvatskome i na talijanskome ostao kod nekoga, dobro me sada sjeti. Mislim da Fata nije uopće imala boju u imenu u onom prijevodu koji sam ja imala. Viš, baš ću potražiti, zabavljala sam se nešto jednom usporedbom prijevoda Pinocchija.

Turchino je boja trliša, ako znaš što je to. :D
MmeTipfeler

Post 22 Jan 2013, 00:19

Zekoslawa » wrote:
Turchino je boja trliša, ako znaš što je to. :D
Jašta da znam. :D U mojem je primjerku vila bila nacrtana i obojena nešto tamnijom bojom, nešto između trliša i navy. No, tirkizna nipošto nije bila.
Zekoslawa

Post 22 Jan 2013, 00:22

MmeTipfeler » wrote: Jašta da znam. :D U mojem je primjerku vila bila nacrtana i obojena nešto tamnijom bojom, nešto između trliša i navy. No, tirkizna nipošto nije bila.
Nije, nije joj kosa tirkizna ni u Fellinijevu filmu, koliko se sjećam.

Evo nađoh jedan tekstić o prijevodima Pinocchija i pogreškama. Nema doduše ništa o Vili.

http://www.dhkp.hr/traduktologija/87-pr ... jizevnosti
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 22 Jan 2013, 00:57

MmeTipfeler » wrote:Nda, Orazio je na talijanskome Horacije - i latinski pjesnik i lik iz stripa, ali to su "didaskalije". Pitanje za milijun dolara: iz kojeg je stripa lik koji se zove Horacije? :D
:confused:

pa iz topolina. nikad nisi citala topolino?

moze bit da ja ne razumijem nagradno pitanje. :ne zna:

meni ne bi nista smetalo da vidim da pise..horacije je lik iz topolina. horacije je horacije, lik iz stripa ili debeli, celavi pjenik, a topolino je toplino, strip koji izlazi u italiji i zove se..topolino, ne zove se mika mis ili prakticna zena, kao i sto se horacije iz stripa miki..ili kako se vec zove nase izdanje..zove ili ne zove horacije, to nije bitno, kao sto nije bitno jel se kod nas kaze siljo, a u italiji pippo.

stvarno ne vidim u cemu je problem, osim onog..orazio. :ne zna:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 22 Jan 2013, 02:30

..a unda » wrote: :confused:

pa iz topolina. nikad nisi citala topolino?

moze bit da ja ne razumijem nagradno pitanje. :ne zna:

meni ne bi nista smetalo da vidim da pise..horacije je lik iz topolina. horacije je horacije, lik iz stripa ili debeli, celavi pjenik, a topolino je toplino, strip koji izlazi u italiji i zove se..topolino, ne zove se mika mis ili prakticna zena, kao i sto se horacije iz stripa miki..ili kako se vec zove nase izdanje..zove ili ne zove horacije, to nije bitno, kao sto nije bitno jel se kod nas kaze siljo, a u italiji pippo.

stvarno ne vidim u cemu je problem, osim onog..orazio. :ne zna:
No, za nas neuke sa sjevera bila bi potrebna barem neka fusnota.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator

Post 22 Jan 2013, 09:12

ElliQuinn » wrote:
No, za nas neuke sa sjevera bila bi potrebna barem neka fusnota.
a nene, nes se tako lako izvuc.. :cheer:

ne radi se uopce o neukosti i tu je najveci problem ovog problema.. :zubo:

radi se o logici nekoj, tj da se uzrazim mojom, undinom simbolickom logikom..neke cu pojmove, radnje, rijeci ostaviti nesimboliziranima radi lakseg pracenja, npr..

- moja zvrnja nosi ime po stripu tljunkon: spordigo.

eto, jel ti sad malo razumljivije? :zubo:

za razumijevanje ove recenice..ili za zeljom za razumijevanjem ove recenice, kontekst uopce nije toliko bitan.
bitan je utoliko sto bi nam u ritmu, ideji, opisu neke druge situacije, moglo reci sto je pjesnik htio reci, a pjesnik je u ocito startu bio malo nejasan, namjerno nejasan, namjerno je htio malo zaljuljat citatelja, bez obzira o kojem govornom podrucju se radi, odnosno, tj, ako je do tog trenutka stivo bilo zanimljivo, onda ce citatelj nekako sam pokusat taj nejasnitet istrazit, pitat se, cudit se i tako doc do te neke metajezicne rezultante koja ce bit neki dozivljaj.

ono sto ja dozivljavam kao problem jest obaveza prevoditelja..ok, ne razumijem se bas u prevoditeljsku i izdavacku praksu i obaveze..da citatelja u startu i po definiciji tretira neukoga i da su tu potrebna neka pojasnjenja, odnoso edukacija.

to mogu vidjeti i po onim didaskalijama unutar navodnjaka, koji su mozda retoricki, a mozda ce se zaista utjeloviti kao neki fuseki, ne?

naime, kako bi trebao izgledati taj fusek? ne znam bas, ali imam jedan prijedlog s kojim se ne slazem. ustvari, zasto se ne bih s njim slozio, bas je simpatican.
fusek bi mozda trebao omoguciti citatelju izbor, slobodu u obliku testa nekog. zivimo u digitalnom dobu i zasto ne bi imali i digitalna stiva..ne u tehnoloskom smislu, nego u strukturnom. dakle, fuseki tj one pahuljice..

- moja skola je dobila ime po liku iz stripa topolino: horacije: *

*1.. horacije bijase debeli, celavi rimski turbo heksametrist i vidite, dragi citatelju u er ha i regionu, taj je ucenik mislio da je skola dobila ime po horaciju, liku iz stripa za djecu u americi poznat kao miki maus, kod nas poznat kao ujo mis, u italiji kao topolino, u japanu kao ici cici. to znaci d aje ta skola vjerojatno negdje na jugu italije, jer tamo su vam u italiji neuki, samo stripove citaju.

*2.. isto kao pod *1, ali s tom razlikom sto se ucenik zajebavao..sori dragi citatelju..salio te je namjerno rekao to sto je i kako je rekao, a tebi, dragi citatelju je da vidis zasto je on to rekao i sto je pjesnik s time htio reci, osim sto se radi najvjerojatnije o uceniku i o skoli sa sjevera italije, jer se on su oni gore duhoviti i inteligentni i obrazovani..ti gore na sjeveru italije.

*3.. eto, dragi citatelju iz er ha i regiona, cega sve ba ima u bijelome svijetu. da, to znaci upravo to sto si procitao, a to je da na razvijenom i dekadentnom zapadu, zaista postoje skole koje imaju imena po likovima iz stripova. kud idje ovaj svijet?

*4.. ako si, dragi citaoce i iscitavatelju, umjesto horacije, procitao..petronije, nije to bas bezveze, zanimljiva asocijacija te sinapsa, ali ovo stivo ima neke nize ambicije, komercijalnije, tako da se nemoj previse time opterecivat. ako bas oces, onda napisi svoju knjizu, a ne mene ovdje zajebavat, i onako sam muda otelio za prevest ovo smece u turbo nihilistickom roku i to za nikakve pare, da mu jebem sve po spisku, svako pola sata vec mjesec dana me zove i pita..jel gotovo, kad ce vise, brze, brze. aj ca tamo, dragi citatelju, shvati tekst kako oces ili uci taljanski, sest godina muke kod raspudica, a zasto, pitam te ja, zasto? akos citat citaj, akos nes, jebise, pusti mene na miru..picajzlo jedna.

*5.. hamlet. wtf. cek malo, jel ti to mene sad stvarno zajebajes? pa kakve veze moze imat horacije hamletov s topolinom? znas sta..nemoooj da ti ja dodjem tamo i da ti utiram ovu knjizu znas di, e..

*6.. dragi citatelju, zaokruzi odgovor, tj fusek koji smatras da ti najbolje odgovara. moze i ovaj.

mislim, pa nije ta knjiza valjda ovidijeve metamorfoze, pa da moramo stalno u prijevodu fuskati, npr da se iz veze napeje i oreade stvorio jason, koji je polubrat heraklov ciji je prvi caca bio njihov ljubavnik.. :rolleyes:

:D
Zekoslawa

Post 22 Jan 2013, 19:08

Fusek. :rofl: Jebote, fusek. :facepalm: :D

Undo, fala tebi što precjenjuješ nas prevoditelje, ali nekako mi se čini da je pogreška češći slučaj od igre riječima, mozgovima i općenito ..aundizma. :zubo:

E sad, ne znamo što je točno dotična inače činila s imenima i terminima, pa da bismo mogli nagađati kakva joj je namjera, ali nekako slutim da je ipak vjerojatnije da uopće nije skontala da je Topolino možebitno u nas izlazio u prilagođenoj varijanti, pa je ostavila u originalu.
MmeTipfeler

Post 22 Jan 2013, 23:48

Ja mislim da je Horacije svojoj Lalage dao ime po Aundi - što nije dobra dekinacija? :cerek:

Zapravo, kad se malo bolje pogleda, zaista ne vidim zašto bi išta trebalo prevoditi. Tko im je kriv! Nek uče strane jezike ako oće čitat, a ako neće nek čitaju Nives Fahrenheit.
ali

Post 23 Jan 2013, 01:20

I ja se sjećam Topolina :undasaur:
Kupovali smo ga na Vjesnikovim kioscima, mislim da nema veze sjever-jug.

Nego, zašto se u talijanskom jeziku za meso npr. u opisima vrste ili okusa mesa koristi množina, a ne jednina?

Mislim na ovo:
Orata ha carni delicate

Zašto se ne kaže u jednini - "orata ha carne delicato" - ako je već ispravno "la carne del pesce" :ne zna:
Emericzy

Post 23 Jan 2013, 09:35

Zekoslawa » wrote: :rofl:
Eno sam ti tamo napisala, pa vidi. :zubo:
A viđe li što cirith tamo napisa?
Ovako to [Babić] objašnjava u Velikoj gramatici.

"U starijih pisaca nenaglašenica ju bila je normalno izrazno sredstvo, a je samo iznimno."
Pa daje primjere iz Matoša, Kumičića, Novaka, F. Mažuranića.
I dalje:
"Nakon pobjede hrvatskih vukovaca, koji su normirali samo akuzativnu nenaglašenicu je, temeljeći tu odredbu na nehrvatskim primjerima, u hrvatskoj se književnosti veoma proširilo je. U težnji da se uspostavi neopravdano narušena hrvatska norma ..."
ja se u praksi već dugo toga držim i ušlo mi je u naviku.
..a unda
Undaminator

Post 23 Jan 2013, 09:45

ali » wrote:I ja se sjećam Topolina :undasaur:
Kupovali smo ga na Vjesnikovim kioscima, mislim da nema veze sjever-jug.

Nego, zašto se u talijanskom jeziku za meso npr. u opisima vrste ili okusa mesa koristi množina, a ne jednina?

Mislim na ovo:
Orata ha carni delicate

Zašto se ne kaže u jednini - "orata ha carne delicato" - ako je već ispravno "la carne del pesce" :ne zna:
..ko kaze da se ne kaze? :ne zna: ..tj kaze se, ali ako se kaze, onda se kaze karne delikata.

to talijancini malo..tepaju oradi, pjesnicki se oce izrazit..tj tepaju sebi, jer su gori od kineza, s tom razlikom sto kinezi osim stola jedu sve sta je na cetiri noge, a talijancini bi i na bokun stola rustikalnog stavili malo petrusimula i ulja i isli bi probat ta drva..

osim toga, mozda oce rec kolka je njihova rafinateca, pa mozda razlikuju oradu od kamena, sumsku oradu, pitomu oradu, kucnu oradu, komarcu, podlanicu zlatnu, lovratu letecu, zaledjenu oradu, napolitansku, oradu di montalcino, oradu verdzine.. :ne zna:
eto..ili to ili oni to malo, kazem, zbirno, pjesnicki se iz postovanja izraze o oradi u jednini, a o njenim mesima u mnozini. cesto to oni rade, pisu tako da se ne vidi odmah kako bi to samo zderalo i lokalo.

slicno..kazem, slicno je kao da na nasem kazes.. covjeku padaju na pamet lude misli. ili, aj ovako.. negdje, na nekom menuu mozda, pise naslov.. tj koji bi ti naslov odabrala?

- meso i riba
- meso i ribe
- mesa i riba
- kruha i igara

ali

Post 23 Jan 2013, 11:51

Hoćeš reći da zapravo znaš koliko i ja :zubo:

Slažem se s tobom po pitanju taljanskog apetita ali izgleda da ponekad imaju i kriterije.
Nije da "mesa" koriste samo kako bi im tepali prije obžderavanja.
Znam da sumnjaš :D, al vidi:

Le sue carni sono mediocri
. (bavosa occhiuta, babica dubinka)
Le sue carni non sono molto ricercate. (sparaglione, špar)
Le sue carni non sono particolarmente commestibili. (pesce lucertola, gušter)

Njegova mesa :ne zna:

A istovremeno može i jednina :confused:
Ha carne discreta, ma poco saporita e molle. (zelenočica, occhi verdi)

Nekidan sam naišla na to pa me zaintrigiralo koje je objašnjenje, nisam baš od pravila i gramatike.

..a unda » wrote: slicno..kazem, slicno je kao da na nasem kazes.. covjeku padaju na pamet lude misli. ili, aj ovako.. negdje, na nekom menuu mozda, pise naslov.. tj koji bi ti naslov odabrala?

- meso i riba
- meso i ribe
- mesa i riba
- kruha i igara
Kruha i nutele :mudri:
..a unda
Undaminator

Post 23 Jan 2013, 12:43

ali » wrote:Hoćeš reći da zapravo znaš koliko i ja :zubo:
..pa al je to malo? :zubo:

..cuj, ja cu tebe pred drugima zvat grofice, a ti mene vojvodo. :zubo:

ma vidi, sumnjam da tu ima nekih pravila ili iznimaka tipa gramatickih. to su neke stilske figurice. sto uopce ne znaci da se nece nac neki koji ce popizdit ako to ne umetne u neko pravilo.:D

iako, malo sad razmisljam, pokusavam se sjetit, pa mi se nekako na neke prekratke trenutkice priucini da sam to vise puta cuo juznije, nego sjevernije.

evo jos jedan blizak & bliski primjer koji ce te dovoljno udaljit od odgovora. :zubo:

npr, kazimo za madam tipfeler i zekoslawu da ..znas ono, da imaju nogu. npr, kazem ti..cuj, ali, vidio sam tipfelerku i zekoslawu u minici i , brale, imaju nogu, ono.. :top: :unda:
e, sad zamisli da to kazem na taljanski..senti, pero, o visto sinora etipefelera e zekoslaua vestite in una gonetinina e ti poso dire ke loro due ano una gamba.. :confused: :ne zna:

ipak, sto se mene tice, sasvim normalno se moze rec sve u jednini. ustravi, ..sori..ustvari, to sto pise, to je neka lingva skrita..ne mos se tamo sad nac s ekipom, normalno pricat i rec..orata ha karni deliciojoze. mislit ce ili da ih zajebajes ili da si snob, da nesto glumatas..ono, malo pretjerano to govorno zvuci nama seljacima, nekako, fincukasto, ono..mene bi bilo malo sram tako govorit. :ne zna:
ali, npr emerici bi mogao tako pricat, to je ono malo..hochlih, znas. tj, izemdju dva restorana gdje bi mu u jednom konobar rekao.. abijamo orata, e molto buona, a una karne delicijoza.. i u drugom gdje bi konobar sirokim pokretima ruke dodocaravao..per lei abijamo una orata ke a karni delicijoze..dakle, izmedju ta dva izbora, nisam siguran sto bi prevagnulo kod emericija, ali sam siguran kad bi se vratio u zagreb da bi pricao da je jeo ovu drugu oradu i da je usluga bila ono..ma sta mi, mi smo balkanci, to je kultura, italija, odma se vidi.. :zubo: :D

dakle, te mnozine, to ti je za nekoga nagovorit, tj kad sam rekao da tepaju, ustvari sam mislio na otvaranje apetita.
znas da oni uvijek od svega rade predstave, drame. bolje se proda.. :zubo:

Zekoslawa

Post 23 Jan 2013, 15:17

Evo ovo što unda kaže - ko kad kod nas kažeš dobra sisa ili dobra noga, a ima i više. :zubo:

Vidi tu: http://www.treccani.it/vocabolario/carne/
Zekoslawa

Post 23 Jan 2013, 15:30

Emericzy » wrote: A viđe li što cirith tamo napisa?

ja se u praksi već dugo toga držim i ušlo mi je u naviku.
Mene dijakronija u principu zanima isključivo kao kuriozitet. Kad još k tome Babić upućuje na dijakroniju, to pogotovo uzimam sa zericom soli. :D

S obzirom na to da su oba rješenja legitimna, ti se uvijek možeš izvući na to da si old skul, ja ću pak na sinkroniju i stanje na terenu. I svima dobro. :D
Emericzy

Post 23 Jan 2013, 16:29

Zekoslawa » wrote:S obzirom na to da su oba rješenja legitimna, ti se uvijek možeš izvući na to da si old skul, ja ću pak na sinkroniju i stanje na terenu. I svima dobro. :D
Kako misliš 'old skul'??? Meni je to nju skul. U školi sam davnih šezdesetih godina učio da je pravilo 'je'. Tek sam pred nekoliko godina, po savjetu novojezičara, prihvatio 'ju'.
Zekoslawa

Post 23 Jan 2013, 16:38

Pomodarstvo te nije zaobišlo, šta da kažem. :D
Emericzy

Post 23 Jan 2013, 16:43

Zekoslawa » wrote:Pomodarstvo te nije zaobišlo, šta da kažem. :D
Oš se ti više odlučit? Jesam li na kraju old skul ili pomodan?
Zekoslawa

Post 23 Jan 2013, 16:45

Emericzy » wrote: Oš se ti više odlučit? Jesam li na kraju old skul ili pomodan?
Ovisi šta je mainstream. :zubo:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 23 Jan 2013, 19:11

Pišem "je" umjesto "ju", bez obzira na argumente. Suludo je mijenjati nekoliko desetljeća prakse zbog nekakve tradicije. Kažem "nekakve" jer tradicija ne može biti argument za svaku pizdariju koja našim jezikoslovcima padne na pamet.
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 23 Jan 2013, 20:20

Stitch wrote:Pišem "je" umjesto "ju", bez obzira na argumente. Suludo je mijenjati nekoliko desetljeća prakse zbog nekakve tradicije. Kažem "nekakve" jer tradicija ne može biti argument za svaku pizdariju koja našim jezikoslovcima padne na pamet.
Pa zar nekoliko desetljeća prakse ne čine također tradiciju?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 23 Jan 2013, 21:09

Čine, jasno.
Potpisi su za budale.
ali

Post 23 Jan 2013, 23:29

..a unda » wrote: ..cuj, ja cu tebe pred drugima zvat grofice, a ti mene vojvodo. :zubo:
Naravno, ali si morao sebe stavit par stepenica iznad, jelda :unda:

A Unda I - duca di Dalmazia, conte del Spalato, visconte di Trcheglio

Logična mi je ta teorija o mesima s baroknim načičkavanjem jezika uzrokovanim urođenim smislom za trgovinu :zubo: , ali me muči što se ne koristi samo u takve svrhe nego i inače kad se govori o mesu :ne zna:

Gle ovo http://lamiacucinacasalinga.forumcommun ... t=35488819, običan opis svinjetine (ako sam ovdje off, slobodno me preselite na pdf Meso, mesari i mesarski proizvodi :rofl: )
Zekoslawa wrote:Evo ovo što unda kaže - ko kad kod nas kažeš dobra sisa ili dobra noga, a ima i više. :zubo:

Vidi tu: http://www.treccani.it/vocabolario/carne/
Tu nema ni riječi o tome :zubo:

edit: u biti me zanimalo da li je pravilima određeno točno kada se govori da životinja ima "mesa" a kada ima "meso"
Zekoslawa

Post 23 Jan 2013, 23:46

Al plur., con riferimento alla morbidezza della carne, o anche al colorito della persona.

To je 14 riječi. :D
  • Information