Pero » wrote:Dakle, zaključak samoproglašenog pobjedničkog tima mogli bi sažeti u:
Jugoslavija se raspala zato što je bila najbolji sistem na planeti i kao takva trn u oku kapitalističkim zmijama, te su one preko svojih tajnih službi uništile tu najbolju svjetsku tvorevinu, kako bi ovladale njezinim resursima, uništile njenu privredu i proširile tržište za svoje bofl proizvode.
Moj kapetan koji mi je držao MPV u JNA imao je pravo.

dakle, ipak se ovdje radi o pobjednicima.
ali, da, bila je trn u oku kapitalizmu, opasnost. tajne sluzbe su bile sasvim aktivne sto se toga tice, ali i politika nije bas nesto skrivala da joj onakva juga smeta. nato je imao jasne planove za rusenje jugoslavije kroz njenu dizentigraciju, spadalo je to u dio njihovih nekih strategija, igara..pa nije valjda da su htjeli odrzat takvu jugoslaviju, da su se nesto trudili, narocito dok im takva juga nije vise trebala kao kakav takav komadic koji ce sam od sebe grist i opirat se ako rusi mozda nesto navale, bez ikakvog natoa i amerike. ono, ajd, pusti budale kad oce, nama dobro.
kad vise nije bila potrebna ta uloga juge, aj ca, razlaz djaci..ko vas jebe, mozete nam usput malo i pocukit cunu da ne ispadne bas da smo to dzabe napravili..
zao mi je sto vise nemam tu knjizu da se mogu referirat i uvijek imam isti problem.. kako se zvao onaj..sta li je bio, savjetnik neki americki u forin affeirsu, gdje vec.. neko kao poljsko je prezime imao, cini mi se..e, pa u toj knjigi, fino je dokumentirano kako je amerika, sa saveznicima jel, radila na rusenju istocnog bloka, slabljenu rusije i sirenje natoa na zapad. u jednoj od tih tocaka se spominje i jugoslavija, onako, vrlo brzo i ukratko i bez puno mistifikacija, u nekoliko podtocaka. cak se i govorilo o cijeni, mislim, kolko se sjecam da se radilo o par ili nekoliko desetaka milijuna dolara da se pokrenu ti neki dezintegrirajuci mehanizmi.
sto vrijeme vise odmice, nikako vise se sjetit o kojem izdanju se radi, kako se zove. jednom sam je pronasao na netu, po sjecanju, u vrijeme dok je guugl jos pocinjao i borio se sa jahuima, altavistama i onako, nema veze, naci cu opet, ali ni traga vise tome..
a i inace, onako, logicki, ne vidim nikakvog razloga da su nato i amerika surovali protiv one juge, to im je bilo u opisu posla, ono, ne znam o kakvim bi se tu urotama velikim moglo radit. ono, normalno, pa sta.. i uspjeli su, eto, ne vidim tu neku tragediju, vise je komedija.

uopce to i nije bilo pitanje jel oni oce srusit tu jugu, nego kako to napravit na najefikasniji, najprofitabilniji nacin.
a tu su bile cak i neke dileme, u vezi eu. naime, raspravljalo se o raznim varijantama..tj kao sto se nekad razmisljlo o mogucnosti da bude neki kao neutralni pojas svica-austrija-juga, tako se kad je malo ta eez i projekcije eu pocele ici ka svom ostvarenju, rasmsiljalo se i o jugi i bilo je tu cak i misljenja da juga treba uc u eu takva kakva je, tj s politickim sustavom kakav ima uz neke redefinicije vlasnistva, ali pokazalo se prekompliciranim, iako, kazem, te neke ideje o onadsnjoj jugi kao o jednoj od clanica i to skoro odmah na pocetku, otisla je nesto dalje od faze palo nekom na pamet, vec su se tu poceli pojavljivat i neki drugi procesici i interesi..