Smrtna kazna

Sve od javnog i tajnog interesa
MmeTipfeler

Post 29 Mar 2017, 12:42

Quark wrote:
29 Mar 2017, 12:14
nije nego logički. a moja logika glasi: ko ubije triba biti ubijen. također i ko siluje i ko je pedofil. nema tu emocija ni ovo ni ono ni konkretni slučaj. to je moje mišljenje hladne glave.
plus toga, svaki moj argument apsolutno drži vodu. zašto bi društvo izdvajalo sredstva za zbrinjavanje indicidua toliko s onu stranu zakona? zašto?
Govorimo o svim individuama s one strane zakona ili samo o ubojicama? O svakome tko je nekoga ubio ili samo o nekima? Ako govorimo samo o nekima, gdje i na koji način povlačimo crtu? Isto vrijedi i za pedofiliju. Kad se spomene pedofilija, svi najednom vide zločeste stričeke koji prisiljavaju na spolni odnos curice i/ili dečke od 12 godina. Nitko ne pomišlja na to da je prema našem Kaznenom zakonu pedofilija i spolni odnos s djetetom koje će za tjedan dana navršiti 15 godina, a počinitelj ima 19?
Lako se razbacivati mecima. Pogotovo kad nema argumenata.
Quark wrote:
29 Mar 2017, 12:15
i zajebi to s bolesti. objasni ti čoviku šta mu je budala silovala ćer da on nije zločest nego bolestan i da mu još uzimaš pare da silovatelj ima šta ist i pit.

društvo ima obavezu prema žrtvi, a ne prema počinitelju. metak u čelo i stvar riješena.
Prema žrtvi? Govorimo li o ubojstvu, žrtva je pokojna i ama baš ništa joj ne znači što će njezin ubojica biti smaknut. A svrstamo li među žrtve i obitelj ubijene osobe, onda Raskoljnikov nije ni za što kriv.

MmeTipfeler

Post 29 Mar 2017, 12:45

Stitch wrote:
29 Mar 2017, 12:23
Zapravo si licemjer. Jer se taj ekonomski "argument" u svakom trenutku može (zlo)upotrijebiti i za neku drugu skupinu.
I zloupotrebljava se, samo što nije riječ o smaknuću. Koga god pitaš, ustvrdit će da su penzioneri na teret zaposlenima jer više ne privređuju. Od toga do eliminacije starih, bolesnih i nemoćnih samo je jedan korak.
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 304 times
Been thanked: 314 times

Post 29 Mar 2017, 12:49

MmeTipfeler wrote:
29 Mar 2017, 12:01
Čekaj malo. Stani. Zakleti dušmanin ljudskoga roda jest Vrag. Ako je on uzrok odnosno uzročnik, ne možeš ništa osim baviti se posljedicama. Kako, to je stvar povijesnog i društvenog trenutka.
A ja mislio da je tek pišani slugan zakletog neprijatelja. Pomračenog uma, al' ipak samo slugan. :nogica:
Ako uzrok ipak potražimo u ljudskim okvirima, onda stvari uglavnom stoje onako kako Stitch kaže.
Tada je i u nama uzrok. Ljudi smo. I Šunjerga je jedan od nas. To što smo mu "pustili na volju dok ne zasere", a on zasrao, ne znači da nismo odgovorni za to "puštanje na volju". Sad se kao snebivamo...a đe prevencija? :nogica:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
MmeTipfeler

Post 29 Mar 2017, 12:55

Šabović Adis wrote:
29 Mar 2017, 12:49
A ja mislio da je tek pišani slugan zakletog neprijatelja. Pomračenog uma, al' ipak samo slugan. :nogica:
Ne budi toliki manihejac. Sve je to jedno te isto.
Tada je i u nama uzrok. Ljudi smo. I Šunjerga je jedan od nas. To što smo mu "pustili na volju dok ne zasere", a on zasrao, ne znači da nismo odgovorni za to "puštanje na volju". Sad se kao snebivamo...a đe prevencija? :nogica:
Svakako da smo odgovorni sve dok su socijalni uzroci u pitanju. No kako ćeš prepoznati psihopata, a ako ga i prepoznaš, što ćeš napraviti? Iz predostrožnosti ga strpati u zatvor ili u ludnicu? Ili mu odrediti 24-satni nadzor, tri policajca dnevno? Da ne govorimo o tome kako će roditelji misliti da im je "dijete samo malo živahno". :facepalm:

P. S. Chili, od jučer želim ovo napisati, ali nikako da to učinim. Nemoj misliti da zanemarijem tvoje postove. to što si napisala poseban je problem koji se provlači kroz cijelo naše pravosuđe: neprimjenjivanje zakona ili njegova proizvoljna primjena. :(
Šabović Adis
Inventar

Post 29 Mar 2017, 13:13

MmeTipfeler wrote:
29 Mar 2017, 12:55
Ne budi toliki manihejac. Sve je to jedno te isto.
Upičku, kako ja manihejac a tebi jedno te isto? :rofl:

:kiss:

Svakako da smo odgovorni sve dok su socijalni uzroci u pitanju. No kako ćeš prepoznati psihopata, a ako ga i prepoznaš, što ćeš napraviti? Iz predostrožnosti ga strpati u zatvor ili u ludnicu? Ili mu odrediti 24-satni nadzor, tri policajca dnevno? Da ne govorimo o tome kako će roditelji misliti da im je "dijete samo malo živahno". :facepalm:
Pa sad, ako još uvijek vrijedi da je porodica najsitnija ćelija ljudskog društva tada se itekako radi o socijalnim uzrocima.
Ne znam tačno čime su mu drug Otac i drugarica Majka u mladosti punili glavu, al' nekako čisto sumnjam da su ga filovali "drugarstvom", "jednakošću", "ravnopravnošću" itd. :zubo:

Malac sad, po meni, samo igra tu ulogu koju su mu roditelji dali, znajući ili ne znajući bolje. :zubo:
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 29 Mar 2017, 13:14

MmeTipfeler wrote:
29 Mar 2017, 12:45
I zloupotrebljava se, samo što nije riječ o smaknuću. Koga god pitaš, ustvrdit će da su penzioneri na teret zaposlenima jer više ne privređuju. Od toga do eliminacije starih, bolesnih i nemoćnih samo je jedan korak.
Ne moraš ići tako daleko. Imaš u našim ustanovama bolesnike koje peru šmrkovima, nesvjesni su svega oko sebe, praktički leže ili sjede u vlastitu izmetu. Pričala mi to frendica, bila na praksi. Imaš i onih koji nisu katatonični, ali jesu opasni. Psihoseksualni poremećaji samo su dio spektra, postoje i drugi poremećaji; anksiozni, opsesivno-kompulzivni, somatoformni, disocijacijski, afektivni, šizofreni... Što ćemo s njima? Nema teorije da su ti ljudi ekonomski isplativi.

Mogli bismo, poput jednog drugog lika, od njih praviti sapun i perike. ;)
Potpisi su za budale.
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 29 Mar 2017, 13:22

MmeTipfeler wrote:
29 Mar 2017, 12:55
P. S. Chili, od jučer želim ovo napisati, ali nikako da to učinim. Nemoj misliti da zanemarijem tvoje postove. to što si napisala poseban je problem koji se provlači kroz cijelo naše pravosuđe: neprimjenjivanje zakona ili njegova proizvoljna primjena. :(
Nisam ti ja tako osjetljiva. :giggle:

Možda nije on topik, ali blizu je: Smrtna kazna za čin veleizdaje i ratno profiterstvo? Da ili ne? Meni bi svi ratni profiteri ma koliko bili generali ili premijeri, biznismeni , mogu i imenovati, bili kraći za glavu. Ne prolazi priča da je teško dokazati jer je to najlakše dokazati.

Muči me ujedno i institucija zastare kod nekih krivičnih djela pa i silovanja i pedofilije.
Muče me blage kazne za prometne prekršaje pa se lovaši bahate po cestama a sirotinja najebe.

Imamo mi koješta riješiti u pravosuđu prije nego uvedemo smrtnu kaznu.
kurvanjski avatar, a
zecopas

Post 29 Mar 2017, 13:25

ne treba mjesati ljude koji su oduvijek u nekakvim ustanovama i ne smije ih se pustiti van jer su opasni, sa tipovima kao sto je ovaj balavac koji je ubio roditelje. pucao im je s leđa u glavu. i sada bi se netko trebao o njemu brinuti i izvesti ga na pravi put? ma dajte molim vas. ovo sto pise quark je istina, pedofile, hladnokrve ubojice...to sve treba streljati. evo, recimo onaj psiho sto je ubio curu u zagrebu. sto sada? ne znam koliko joj je desetaka puta zabio noz. zajebite price o dobroti ljudi, njihovim promjenama i tim pizdarijama. nekome s leđa pucat u glavu znaci da si psihopat ili sociopat, nekome zabiti noz 30 puta u tijelo znaci da se ne mozes kontrolirati i da te treba odstraniti zauvijek. a o pedofilima da ne govorim...
nisam lep ko quark, al sam zajeban ko haram
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 13:38

Nitko tu ništa ne miješa. Nego se tobožnji argumenti seciraju i ismijavaju. :kava:
Potpisi su za budale.
zecopas

Post 29 Mar 2017, 14:02

neko altruisticko stajaliste ili pogled je u ovakvim slucajevima smijesno. ne sjecam se nesto dobro, ali prije par godina pisalo se o nekom, mislim da se zove mlađan ili tako nesto, koji je bio osuđen zbog ubojstva.onda su ga pustili za vikend van i tip je opet ubio nekoliko ljudi...vidis, ja takve ne bih pustio, osim u mrtvackom sanduku.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 14:05

Tko govori o puštanju? Je li itko ovdje dosad spomenuo puštanje - osim tebe? :raspa:
Potpisi su za budale.
zecopas

Post 29 Mar 2017, 14:45

pravis se blesav ili stvarno ne shvacas?
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 14:56

Ne shvaćam kako taj idiotski primjer išta dokazuje.
Potpisi su za budale.
zecopas

Post 29 Mar 2017, 15:08

dokazuje da ljude koji hladnokrvno ubiju drugu osobu ne treba odrzati na zivotu, jer su samo na teret drustva koje ih hrani i oblaci u zatvoru. i uvjek ce nakon određenog doba u zatvoru traziti pomilovanje...onda dođe mali altruista i povjeruje kako se ovaj promijenio...
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 29 Mar 2017, 15:31

MmeTipfeler wrote:
29 Mar 2017, 07:00
Dakle, povratak talionskom principu.
Jeli to vec vidjeno ili nesto sasvim novo, sasvim mi je svejedno, no po meni bi ovo bila revolucija u svijetu i svakako najhumaniji razlog zasto DA smrtnoj kazni.
MmeTipfeler wrote:
Imam i konkretne prijedloge zasto da smrtnoj kazni:

Već sam ti objasnila da je ovo s nedobrovoljnim davanje organa za transplantaciju teško izvedivo, ako ne i nemoguće, a vidim da i ne poznaješ problematiku transplantacije. Nije to kao da dođeš u mesnicu i naručiš pola kile jetrica.
To su sitnice oko kojih se brines. Kad bi ja bio na vlasti i kad bi ja uveo smrtnu kaznu, u zakonu bi jasno i nedvosmisleno stajalo kako osudjenik na smrt ne raspolaze svojim tijelom.

Sto se tice transplatacija, znam dovoljno da su sanse bolesnom za prihvat tudjeg organa (ubojicinog) 50% sanse za prezivit. Zasto mu ne dat tih 50% sansi?
MmeTipfeler wrote:
Ma nemoj! Nije, osim kao brojka ili glas na izborima. Po čemu je djeci i njihovoj majci, to jest svojoj ženi, koristan notorni alkoholičar, pod pretpostavkom da ih "samo" mlati, ali pritom nikoga ne ubije? Ili ih čak i ne mlati, nego samo mirno i tiho zapije sve što stigne? Jako si uvjeren da ga svi oni vole jer im je ćaća?
Ovo je sada generaliziranje. Nisam da se uvefu nekakvi rasni zakoni protiv odredjenih skupina, vec imam iskljucivo protiv odredjene skupine kretena kao sto je ovaj mali, onaj mladjan sto je iz znatizelhe zaklao curu od 16 godina a potom i jos nekoliko drugih ljudi, i takvima bez puno kompliciranja, metak u celo i transplatacija organa.
MmeTipfeler wrote:
Tu se slažemo, no doživotni boravak u zatvoru bez mogućnosti pomilovanja isto tako sprečava recidiv, a baš nisu svi ni pogodni donatori organa. Što s njima?
Dozivotan boravak ima smisla samo onima koji mogu radom zaradit taj dozivotan zatvor, kad ne bude mogao radit zbog starosti ili bolesti, pustit da umre od gladi. Zasto bi oni bili na teret drustva? Dajte mi jedan dobar razlog kakve koristi za drustvo?
MmeTipfeler wrote:
Mnogi je vrlo neodređeno. Koliko? Bar u postotku.
Na ovakav nacin ne mogu odgovorit kad ne znam ni koliki broj pacijenata danas ceka i moli boga da netko strada u prometnoj nesreci a da bi se njega spasilo.
MmeTipfeler wrote:
Peticiju? Peticija se pokreće i podnosi za izgradnju dječjeg igrališta, a promjena zakona ipak je nešto ozbiljniji posao. A što se stranke tiče, ne treba - HDZ već ionako ide u sličnom smjeru, samo ne tako izravno. :cerek:
Peticija bi za pocetak bila sasvim dovoljna. Sto se tice hdza, oni su i ukinili smrtnu kaznu koju je juga imala ;)
MmeTipfeler wrote:
I ti i Quark raspravljate emocionalno, i to potaknuti konkretnim slučajem. Onda je anketa lažno i pogrešno postavljena: pitanje je trebalo glasiti 'jeste li za likvidaciju Tima Šunjerge?' Nijedan ti argument u prilog smrtnoj kazni racionalno ne drži vodu.
Moja argumentacija je sasvim jasna i nimalo emocionalno nabijena.

Sto se tice jeli trebalo u anketnom pitanju stajat ime ovog malog krelca...Ne, tema se ne radi iskljucivo o njemu nego o svima njima koji jesu ubili i o onima koji ce to sutra uciniti.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 15:50

zecopas wrote:
29 Mar 2017, 15:08
dokazuje da ljude koji hladnokrvno ubiju drugu osobu ne treba odrzati na zivotu, jer su samo na teret drustva koje ih hrani i oblaci u zatvoru. i uvjek ce nakon određenog doba u zatvoru traziti pomilovanje...onda dođe mali altruista i povjeruje kako se ovaj promijenio...
Ne. Dokazuje jedino da nemaš blagog pojma o tome što pišeš. :kava:

Prvo i osnovno, Srđan Mlađan dobio je najprije maksimalnu kaznu maloljetničkog zatvora, a onda i maksimalnu kaznu za mlađe punoljetnike. Što je i normalno. Ako ne može dobiti sva prava koja imaju odrasle, punoljetne osobe - npr. glasati ili voziti automobil - jasno da ne može ni odgovarati pred zakonom kao odrasle, punoljetne osobe. Čak ni za ubojstvo.

Drugo, ne možeš pogrešku čovjeka koji ga nije adekvatno procijenio odnosno koji nije shvatio koliku opasnost za društvo predstavlja pa ga je pustio van za vikend iskorištavati kao sistemsku pogrešku. Bilo bi to kao da avionski promet proglasiš nesigurnim i nepoželjnim na osnovi pogreške pilota zbog koje se srušio zrakoplov s tristo ili više putnika. Ili kao da zbog stotinjak pogrešnih presuda samo u Americi - evo ih ovdje, i to ne sve - odbaciš cijeli njihov pravosudni sustav. ;)

Treće, tada dvostruki maloljetni ubojica Srđan Mlađan nije nikakav dokaz ispravnosti tvoga stava nego "tek" potvrda poraza društva koje je dopustilo da nastane takav čovjek. Socijalni, školski, roditeljski, a onda zatvorski nadzor tu su ne pobijeđeni nego potučeni do nogu.

Eto, taj tvoj primjer "samo" to dokazuje. I ništa drugo. :zubeki:
Potpisi su za budale.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 16:13

miky0 wrote:
29 Mar 2017, 15:31
Ovo je sada generaliziranje. Nisam da se uvefu nekakvi rasni zakoni protiv odredjenih skupina, vec imam iskljucivo protiv odredjene skupine kretena kao sto je ovaj mali, onaj mladjan sto je iz znatizelhe zaklao curu od 16 godina a potom i jos nekoliko drugih ljudi, i takvima bez puno kompliciranja, metak u celo i transplatacija organa.
Super. Već si time u zakone uveo iznimke. Najprije za ubojice, a onda i za maloljetne ubojice - jer to je Mlađan tada bio. Shvaćaš li uopće što riječ maloljetnik podrazumijeva i znači?

Sljedeće će iznimke doći po prirodi stvari, ne tvojom intervencijom. Nakon što si emocionalno i duševno nezrele osobe osudio na smrt - a maloljetnici to neupitno jesu, kakvi god bili - u tvojim će zakonima razne skupine naći uporište za ekstreme. Jer su od početka nedosljedni. Bogatašu će zatrebati organi, primjerice. Smrtna kazna? Čas posla! Samo da ček napiše.

A kad je tako na jednome području, nepravilnosti i nepravda lako se prelijevaju na drugo. Pa će biti - oklevetao si moćnika? Deset godina robije!

Ti i ne slutiš što predlažeš, čini mi se. ;)
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 29 Mar 2017, 16:19

Kako kokuz zamišlja milion...:rofl:
:no:
zecopas

Post 29 Mar 2017, 17:15

Stitch wrote:
29 Mar 2017, 15:50
Ne. Dokazuje jedino da nemaš blagog pojma o tome što pišeš. :kava:
ali mi je jako drago kad mi osoba kao ti argumentirano pojasni sa pizdarijama mlađih i starijih maloljetnika/punoljetnika. ako mozes nekog smaknuti, onda mozes i moras ocekivati da ce se i tebe smaknuti. sve ostalo je frazeologija.
Stitch wrote:
Prvo i osnovno, Srđan Mlađan dobio je najprije maksimalnu kaznu maloljetničkog zatvora, a onda i maksimalnu kaznu za mlađe punoljetnike. Što je i normalno. Ako ne može dobiti sva prava koja imaju odrasle, punoljetne osobe - npr. glasati ili voziti automobil - jasno da ne može ni odgovarati pred zakonom kao odrasle, punoljetne osobe. Čak ni za ubojstvo.
vidis u tome i je problem, dobio je maksimalnu kaznu; trebao je dobiti smrtnu kaznu.
Stitch wrote:
Drugo, ne možeš pogrešku čovjeka koji ga nije adekvatno procijenio odnosno koji nije shvatio koliku opasnost za društvo predstavlja pa ga je pustio van za vikend iskorištavati kao sistemsku pogrešku. Bilo bi to kao da avionski promet proglasiš nesigurnim i nepoželjnim na osnovi pogreške pilota zbog koje se srušio zrakoplov s tristo ili više putnika. Ili kao da zbog stotinjak pogrešnih presuda samo u Americi - evo ih ovdje, i to ne sve - odbaciš cijeli njihov pravosudni sustav. ;)
opet ista prica; netko nekoga procjenjuje. opce je poznato da su sociopati jako inteligentni ljudi, i onda mu dođe netko tko ga procjenjuje a manje je inteligentan od njega...nadam se da si shvatio.
imas dokaz da je nekog smaknuo, nema se sto raspravljati, smrtna kazna i sve je rjeseno na opce zadovojstvo.
Stitch wrote:
Treće, tada dvostruki maloljetni ubojica Srđan Mlađan nije nikakav dokaz ispravnosti tvoga stava nego "tek" potvrda poraza društva koje je dopustilo da nastane takav čovjek. Socijalni, školski, roditeljski, a onda zatvorski nadzor tu su ne pobijeđeni nego potučeni do nogu.

Eto, taj tvoj primjer "samo" to dokazuje. I ništa drugo. :zubeki:
ovo sto pises je teski bulsit, kakav poraz drustva. oduvjek je bilo ljudi koji mogu bez griznje savjesti smaknuti drugog covjeka. to nema veze sa drustvom, njegovim razvojem ili necem takvom. hoces reci da skola odgaja? jos jedan bulsit. jedino tko moze donekle odgojiti covjeka jesu njegovi roditelji.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 17:26

zecopas wrote:
29 Mar 2017, 17:15
imas dokaz da je nekog smaknuo, nema se sto raspravljati, smrtna kazna i sve je rjeseno na opce zadovojstvo.
Osim što te link koji očito nisi otvorio vodi na svu silu pravomoćnih presuda gdje su ljudi bez ikakvih dokaza... - a ne, osuđeni su u normalnom, redovnom postupku, pred odvjetnicima i porotom (!), u najgorem slučaju obješeni, otrovani plinom ili spaljeni na električnoj stolici zbog zločina koji nisu počinili, a u nešto boljem zatvoreni na koje desetljeće. Pričaj mi malo o njihovu zadovoljstvu. :raspa:
Potpisi su za budale.
zecopas

Post 29 Mar 2017, 17:52

hajdemo jos jednom, imas nepobitne dokaze, tip priznaje kao onaj mlađan ili ovaj sada ili onaj debil koji je izbo djevojku, nemam sto o tome vise misliti...smrtna kazna i to je to...
ne, nikad ne otvaram linkove koji mi drugi stavljaju. uglavnom me zaboli za druga, tuđa misljenja jer niti ja zelim promijeniti tvoje (a i ne mogu) niti ti moje. ovo je nacelna prica.
dobro, ukoliko mi quark ili haram nesto linkaju mozda cu pogledati, ali ovdje smo quark i ja na istoj strani.
na kraju, budim brutalni do kraja, zamisli da imas kcer koju izbode 30-tak puta neki ljubomorni debil.
i da ga za 8 godina puste zbog dobrog vladanja.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Mar 2017, 18:02

zecopas wrote:
29 Mar 2017, 17:52
ne, nikad ne otvaram linkove koji mi drugi stavljaju. uglavnom me zaboli za druga, tuđa misljenja jer niti ja zelim promijeniti tvoje (a i ne mogu) niti ti moje. ovo je nacelna prica.
Aha, još jedan koji je raspravljati učio na parkiralištu. Došao si trolati, zašto stvar ne nazvati pravim imenom?
zecopas wrote:
29 Mar 2017, 17:52
na kraju, budim bratalni do kraja, zamisli da imas kcer koju izbode 30-tak puta neki ljubomorni debil.
i da ga za 8 godina puste zbog dobrog vladanja.
Zašto bi ga pustili za osam godina? I zašto misliš da bi mu tih osam godina bilo divno razdoblje? Postoje dokumenti o tome kako se u zatvoru provode zlostavljači i ubojice djece, znaš. No linkove sam potraži.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 29 Mar 2017, 18:13

Šabović Adis wrote:
29 Mar 2017, 13:13
Upičku, kako ja manihejac a tebi jedno te isto? :rofl:

:kiss:
Pa, srećo, maniheizam je dualistička religija. Bar tako kažu. :mig:

Pa sad, ako još uvijek vrijedi da je porodica najsitnija ćelija ljudskog društva tada se itekako radi o socijalnim uzrocima.
Ne znam tačno čime su mu drug Otac i drugarica Majka u mladosti punili glavu, al' nekako čisto sumnjam da su ga filovali "drugarstvom", "jednakošću", "ravnopravnošću" itd. :zubo:

Malac sad, po meni, samo igra tu ulogu koju su mu roditelji dali, znajući ili ne znajući bolje. :zubo:
To o obitelji kao osnovnoj (ne najmanjoj, najmanja je čovjek odnosno pojedinac) stanici ljudskoga društva zameteno je negdje u bespućima religijske zbiljnosti, obitelj više nije nužno nuklearna, a ne mora biti ni zasnovana na biološkoj vezi. No razumijem što želiš reći: da kao razlog vidiš utjecaj okoline.

Kao prvo, ne nužno, ali to još ne znamo. Dečko je možda doista psihopat, a psihopatija ne mora biti socijalno uvjetovana. Socijalno uvjetovano može biti prikrivanje njegova stanja, to je ono što sam prije rekla - "dijete je samo malo previše živahno", odnosno zatvaranja očiju pred činjenicama. No kako ćeš tome doskočiti?
miky0 wrote:
29 Mar 2017, 15:31
Jeli to vec vidjeno ili nesto sasvim novo, sasvim mi je svejedno, no po meni bi ovo bila revolucija u svijetu i svakako najhumaniji razlog zasto DA smrtnoj kazni.
Po čemu je ponovno uvođenje smrtne kazne revolucija? Aha, misliš na transplantaciju organa. Već sam ti rekla koliko bi bilo komplicirano to uvrstiti u zakon koji se donosi prema demokratskoj proceduri. Kraljevskom uredbom, da, bilo bi jednostavno, ali ni kraljevine nisu što su nekad bile. Bar ne na Zapadu.
To su sitnice oko kojih se brines. Kad bi ja bio na vlasti i kad bi ja uveo smrtnu kaznu, u zakonu bi jasno i nedvosmisleno stajalo kako osudjenik na smrt ne raspolaze svojim tijelom.
Vidi gore: da, kad bi bio kralj ili car, a usto i tiranin. U današnjem društvu nema šanse da se takva odredba uvrsti u zakon.
Sto se tice transplatacija, znam dovoljno da su sanse bolesnom za prihvat tudjeg organa (ubojicinog) 50% sanse za prezivit. Zasto mu ne dat tih 50% sansi?
Oprosti, ali nemaš pojma. Postotak ovisi o tome koji se organ presađuje, a neuspješno presađivanje ne znači nužno pacijentovu smrt, nego najčešće povratak na raniji način liječenja.
Ovo je bilo samo objašnjenje da nije svaki pripadnik ljudske zajednice nužno koristan član društva i drag svojoj okolini, kao što si ti tvrdio. Bez puno kompliciranja? Neće ići. Sudbeni postupak ima svoja pravila, a čak je i inkvizicija, iako se pravorijek unaprijed znao, slijedila određeni protokol. Ovo o čemu ti govoriš, skupa s Quarkom i Zecopasom, obično se naziva prijeki sud, ali nije baš uobičajena stvarca u svakodnevnome životu moderno uređene građanske države.
Dozivotan boravak ima smisla samo onima koji mogu radom zaradit taj dozivotan zatvor, kad ne bude mogao radit zbog starosti ili bolesti, pustit da umre od gladi. Zasto bi oni bili na teret drustva? Dajte mi jedan dobar razlog kakve koristi za drustvo?
Stitch je na to već odgovorio pa neću ponavljati.
Na ovakav nacin ne mogu odgovorit kad ne znam ni koliki broj pacijenata danas ceka i moli boga da netko strada u prometnoj nesreci a da bi se njega spasilo.
Što će reći da govoriš napamet, a zalažeš se za rješavanje ozbiljnog pitanja. Bi li, kad bi se počelo raditi na prijedlogu takva zakona, uopće uzeo u razmatranje bilo kakve brojke?

Samo usput, pacijenti čekaju, da, ali uglavnom ne mole Boga da netko strada u prometnoj nesreći, nego da sami dočekaju sutrašnji dan. Inače, kažu kako je broj prometnih nesreća u Hrvatskoj dovoljan da pokrije potrebe pacijenata na listi čekanja, a o Eurotransplantu da se i ne govori. Opet ti argument ne drži vodu, a pritom si - i opet! - preskočio one koji nisu pogodni biti donatori. Da ne govorimo o tome kako do psihopatije često dovode i razne bolesti, što znači da ti se "žetva" u startu smanjuje.
Peticija bi za pocetak bila sasvim dovoljna. Sto se tice hdza, oni su i ukinili smrtnu kaznu koju je juga imala ;)
Dugoročni projekt, a? Koliko bi ubojstava bilo počinjeno i koliko bi ljudi stradalo dok se ne realizira? Osim svega, kako misliš da bi Hrvatska opstala u Europi kad bi ponovo uvela smrtnu kaznu? Nije ju Franjo bez veze ukinuo.
Moja argumentacija je sasvim jasna i nimalo emocionalno nabijena.

Sto se tice jeli trebalo u anketnom pitanju stajat ime ovog malog krelca...Ne, tema se ne radi iskljucivo o njemu nego o svima njima koji jesu ubili i o onima koji ce to sutra uciniti.
Božesačuvaj! Ni slučajno ti retorika nije emocionalno obojena, a argumenti su jaki i utemeljni! Glavna ti je pobuda odmazda, a odmazda nikada nije racionalna.
MmeTipfeler

Post 29 Mar 2017, 18:19

Zecopas, zašto uporno govoriš o puštanju? Nitko ovdje ne govori o tome da ubojice treba pustiti iz zatvora. Neka ostanu u njemu doživotno, ali doista doživotno. No ne vidim po čemu je jedno ubojstvo bolje od drugoga. Naime, i smrtna je kazna ubojstvo. Opravdano ubojstvo, reći ćeš? E, jebiga, da parafraziram fra Vilima: nema opravdanih ubojstava.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 29 Mar 2017, 19:04

Ne, nikad i nikom.
I totalno me raspizdila tema, bemti Crkvu i obrazovni sustav koji joj ispunjava želje, za sve je ovo krivo svođenje Francuske revolucije na čarku od par redaka u udžbeniku. :mad:
Raja koja ne konta benefite društva koje ne ubija svoje članove, zaslužuje da ih se s njima (tim benefitima, jelte) upozna na jedan sustavan način.

Ovo Mikijevo o prijekom sudu i rasparčavanju tijela je strava. Kolko misliš da si, načelno, ti s takvim odlučivanjem, drugačiji od ovih kojima bi tako sudio? Misliš da je pravednički gnjev osnova za zakonodavca?
Ljucka prava nisu neka imaginarna kategorija i da, imaju jih i oni koji krše zakone.
I što baš ti, koji se svako malo dičiš neplaćanjem poreza, potežeš terećenje poreznih obveznika boravkom zločinaca u zatvoru?

Mah, pizdim i previše, odoh se radije oraspoložit. :zubo: Samo još ovo:
zecopas wrote:
29 Mar 2017, 17:15
opet ista prica; netko nekoga procjenjuje. opce je poznato da su sociopati jako inteligentni ljudi, i onda mu dođe netko tko ga procjenjuje a manje je inteligentan od njega...nadam se da si shvatio.
Ustvari, ovo nije istina, jema istraživanje na tu temu i kaže da su i zeru gluplji od prosjeka.
Ne znam detalje, al vako laički rekla bih da je kvaka u neočekivanosti njihova razmišljanja, tj. oni iznalaze rješenja koja ostalim ljudima ne padaju na pamet jer mislimo i kroz emocije i kroz društvenu odgovornost i kroz još neke šeme koje u njih fale. Pa onda imamo dojam da su pametniji.
  • Information