Šabović Adis wrote: ↑29 Mar 2017, 13:13
Upičku, kako ja manihejac a tebi jedno te isto?

Pa, srećo, maniheizam je dualistička religija. Bar tako kažu.
Pa sad, ako još uvijek vrijedi da je porodica najsitnija ćelija ljudskog
društva tada se itekako radi o
socijalnim uzrocima.
Ne znam tačno čime su mu
drug Otac i
drugarica Majka u mladosti punili glavu, al' nekako čisto sumnjam da su ga filovali "drugarstvom", "jednakošću", "ravnopravnošću" itd.
Malac sad, po meni, samo igra tu ulogu koju su mu roditelji dali, znajući ili ne znajući bolje.

To o obitelji kao osnovnoj (ne najmanjoj, najmanja je čovjek odnosno pojedinac) stanici ljudskoga društva zameteno je negdje u bespućima religijske zbiljnosti, obitelj više nije nužno nuklearna, a ne mora biti ni zasnovana na biološkoj vezi. No razumijem što želiš reći: da kao razlog vidiš utjecaj okoline.
Kao prvo, ne nužno, ali to još ne znamo. Dečko je možda doista psihopat, a psihopatija ne mora biti socijalno uvjetovana. Socijalno uvjetovano može biti prikrivanje njegova stanja, to je ono što sam prije rekla - "dijete je samo malo previše živahno", odnosno zatvaranja očiju pred činjenicama. No kako ćeš tome doskočiti?
miky0 wrote: ↑29 Mar 2017, 15:31
Jeli to vec vidjeno ili nesto sasvim novo, sasvim mi je svejedno, no po meni bi ovo bila revolucija u svijetu i svakako najhumaniji razlog zasto DA smrtnoj kazni.
Po čemu je ponovno uvođenje smrtne kazne revolucija? Aha, misliš na transplantaciju organa. Već sam ti rekla koliko bi bilo komplicirano to uvrstiti u zakon koji se donosi prema demokratskoj proceduri. Kraljevskom uredbom, da, bilo bi jednostavno, ali ni kraljevine nisu što su nekad bile. Bar ne na Zapadu.
To su sitnice oko kojih se brines. Kad bi ja bio na vlasti i kad bi ja uveo smrtnu kaznu, u zakonu bi jasno i nedvosmisleno stajalo kako osudjenik na smrt ne raspolaze svojim tijelom.
Vidi gore: da, kad bi bio kralj ili car, a usto i tiranin. U današnjem društvu nema šanse da se takva odredba uvrsti u zakon.
Sto se tice transplatacija, znam dovoljno da su sanse bolesnom za prihvat tudjeg organa (ubojicinog) 50% sanse za prezivit. Zasto mu ne dat tih 50% sansi?
Oprosti, ali nemaš pojma. Postotak ovisi o tome koji se organ presađuje, a neuspješno presađivanje ne znači nužno pacijentovu smrt, nego najčešće povratak na raniji način liječenja.
Ovo je sada generaliziranje. Nisam da se uvefu nekakvi rasni zakoni protiv odredjenih skupina, vec imam iskljucivo protiv odredjene skupine kretena kao sto je ovaj mali, onaj mladjan sto je iz znatizelhe zaklao curu od 16 godina a potom i jos nekoliko drugih ljudi, i takvima bez puno kompliciranja, metak u celo i transplatacija organa.
Ovo je bilo samo objašnjenje da nije
svaki pripadnik ljudske zajednice nužno koristan član društva i drag svojoj okolini, kao što si ti tvrdio. Bez puno kompliciranja? Neće ići. Sudbeni postupak ima svoja pravila, a čak je i inkvizicija, iako se pravorijek unaprijed znao, slijedila određeni protokol. Ovo o čemu ti govoriš, skupa s Quarkom i Zecopasom, obično se naziva
prijeki sud, ali nije baš uobičajena stvarca u svakodnevnome životu moderno uređene građanske države.
Dozivotan boravak ima smisla samo onima koji mogu radom zaradit taj dozivotan zatvor, kad ne bude mogao radit zbog starosti ili bolesti, pustit da umre od gladi. Zasto bi oni bili na teret drustva? Dajte mi jedan dobar razlog kakve koristi za drustvo?
Stitch je na to već odgovorio pa neću ponavljati.
Na ovakav nacin ne mogu odgovorit kad ne znam ni koliki broj pacijenata danas ceka i moli boga da netko strada u prometnoj nesreci a da bi se njega spasilo.
Što će reći da govoriš napamet, a zalažeš se za rješavanje ozbiljnog pitanja. Bi li, kad bi se počelo raditi na prijedlogu takva zakona, uopće uzeo u razmatranje bilo kakve brojke?
Samo usput, pacijenti čekaju, da, ali uglavnom ne mole Boga da netko strada u prometnoj nesreći, nego da sami dočekaju sutrašnji dan. Inače, kažu kako je broj prometnih nesreća u Hrvatskoj dovoljan da pokrije potrebe pacijenata na listi čekanja, a o Eurotransplantu da se i ne govori. Opet ti argument ne drži vodu, a pritom si - i opet! - preskočio one koji nisu pogodni biti donatori. Da ne govorimo o tome kako do psihopatije često dovode i razne bolesti, što znači da ti se "žetva" u startu smanjuje.
Peticija bi za pocetak bila sasvim dovoljna. Sto se tice hdza, oni su i ukinili smrtnu kaznu koju je juga imala

Dugoročni projekt, a? Koliko bi ubojstava bilo počinjeno i koliko bi ljudi stradalo dok se ne realizira? Osim svega, kako misliš da bi Hrvatska opstala u Europi kad bi ponovo uvela smrtnu kaznu? Nije ju Franjo bez veze ukinuo.
Moja argumentacija je sasvim jasna i nimalo emocionalno nabijena.
Sto se tice jeli trebalo u anketnom pitanju stajat ime ovog malog krelca...Ne, tema se ne radi iskljucivo o njemu nego o svima njima koji jesu ubili i o onima koji ce to sutra uciniti.
Božesačuvaj! Ni slučajno ti retorika nije emocionalno obojena, a argumenti su jaki i utemeljni! Glavna ti je pobuda odmazda, a odmazda
nikada nije racionalna.