Raška i rasa nisu povezane riječi. Raška je vjerojatno dobila ime po gradu Rasu (u blizini Novog Pazara), a rasa po arapskoj riječi ra̕s (u značenju glava, porijeklo). Pojam nam je došao preko talijanskog (razza), francuskog (race) i njemačkog jezika (Rasse).Šabović Adis wrote: ↑06 Oct 2026, 20:13Da te pitam, onako, u povjerenju: kakvo značenje pripisuješ pojmu ras? Ima li taj pojam kakve veze s Raškom i s prezimenom Rašić - mama mi je iz Rašića?
'Raz-dva-tri' (etimologija i značenje)
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 889 times
- Been thanked: 1698 times
Izdvojeno iz teme Hitlerov američki model.
Potpisi su za budale.
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 357 times
- Been thanked: 387 times
Pitao sam za ras - ne znači ti jedan?
Nego, jeste čuli za sarajevski safari?
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Pastir
- Has thanked: 1802 times
- Been thanked: 764 times
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
Ne, ali i ne može značiti, jer ras ne postoji - riječ glasi raz, od praslavenskog *raziti. Odnosi se na udaranje, rezanje - preneseno na prvi udarac ili takt u plesu ili vojnome maršu. No to je ritmizirano, kolokvijalno. Raz izvorno dakle znači udarac, usjek ili urez. Otud imamo i razum, poraziti, preneraziti se, razići se i slično.
Jesam, čini mi se. Ne sjećam se u kojem kontekstu.
Potpisi su za budale.
- Pastir
- Has thanked: 1802 times
- Been thanked: 764 times
„Raz, dva, tri“? Za to znam, ali iz neke pjesme.Stitch wrote: ↑Today, 19:48Ne, ali i ne može značiti, jer ras ne postoji - riječ glasi raz, od praslavenskog *raziti. Odnosi se na udaranje, rezanje - preneseno na prvi udarac ili takt u plesu ili vojnome maršu. No to je ritmizirano, kolokvijalno. Raz izvorno dakle znači udarac, usjek ili urez. Otud imamo i razum, poraziti, preneraziti se, razići se i slično.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Šabović Adis
- Inventar
- Has thanked: 357 times
- Been thanked: 387 times
Eto, @Pastir zna a @Stitch ne. 
Kontekst? Kontekst je da su Sarajlije zapravo divljač (dolazili su tu mentalni bolesnici iz Ukrajine, Rusije itd. na sarajevsku periferiju, pa za određenu svotu novca ubijali snajperima Sarajlije). Ja divljač nisam, ni životinja uopšteno, kolikogod me neko smatrao životinjom tako da nikakav safari nadamnom ne priznajem. Apropo puzajućeg rasizma.
A možda to samo znači da nisam Sarajlija enough...
Kontekst? Kontekst je da su Sarajlije zapravo divljač (dolazili su tu mentalni bolesnici iz Ukrajine, Rusije itd. na sarajevsku periferiju, pa za određenu svotu novca ubijali snajperima Sarajlije). Ja divljač nisam, ni životinja uopšteno, kolikogod me neko smatrao životinjom tako da nikakav safari nadamnom ne priznajem. Apropo puzajućeg rasizma.
A možda to samo znači da nisam Sarajlija enough...
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
- Stitch
- Head Honcho
Upravo tako. Šabo nema ni pojma kako se zapravo broji.
Što to? Ja sam uprava, ja znam sve.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-